Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12665

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητικότητα για τα Eνεργειακά σε πολλαπλά μέτωπα

Κεντρικό θέμα στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ζωηρό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ


ΣΕΛ.  4

Συγκέντρωση - απάντηση από το ΠΑΜΕ σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο «Χίλτον»

Καμιά ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης. Κανείς να μην πέσει στην παγίδα!

Το προσχέδιο του «αναθεωρημένου μνημονίου συνεργασίας» με την πλευρά της Ευρωζώνης, στο οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» το 3ο μνημόνιο με το ΔΝΤ, συζητιέται από χτες στην Αθήνα, μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Δεδομένα θεωρούνται η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και οι νέες περικοπές στις συντάξεις. Τα παζάρια εστιάζονται, επίσης, στο ύψος των «δημοσιονομικών κενών», σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων τα επόμενα χρόνια.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά προβάλλοντας δήθεν αντίμετρα στα μέτρα, παρουσιάζοντάς τα "ουδέτερα", όπως έλεγε και με το Ασφαλιστικό ότι δεν θα μειώνονταν οι συντάξεις. Κανείς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα! Καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση. Καλούν, επίσης, με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΟΒΣΑ.


ΣΕΛ.  8  -  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το παραμύθι της «μετα-λιτότητας»

Ενα από τα βασικά «συστατικά» της κυβερνητικής επιχείρησης εξαπάτησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, είναι η προσπάθεια να παρουσιαστούν τα «αντισταθμίσματα», τα οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, ως «αναπτυξιακά μέτρα», υπέρ τάχα του λαού, και ως απόδειξη ότι μπαίνουμε πλέον στην «εποχή της μετα-λιτότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική προπαγάνδα περιστρέφεται γύρω από το περιβόητο «Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», που θα περιλαμβάνει 13 περιφερειακά σχέδια και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει ως «βασική παραδοχή» ότι «απαιτούνται δομικές αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας», με «δεδομένο» ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ως κύρια πολιτική για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις επενδύσεις, αλλά ούτε και σε σχέση με τις εξαγωγές».

Το ζητούμενο, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό αφήγημα, είναι «η μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, η οποία θα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις».

Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι με τα μέτρα που ετοιμάζονται τώρα να νομοθετήσουν, τελειώνει τάχα η εποχή των περικοπών και της λιτότητας και ότι ξεκινάει μια νέα περίοδος «αναπτυξιακών αναδιαρθρώσεων» στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία, απ' όπου έχουν να κερδίσουν όλοι.

Και μόνο το γεγονός ότι η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ προβλέπει τη νομοθέτηση νέων αντιλαϊκών μέτρων με ορίζοντα πολύ πέρα από το 2019, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι «τελειώνει η λιτότητα», αποδεικνύει ότι στη «συνταγή» διαχείρισης της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά «ξένο σώμα» είναι τα μέτρα που τσακίζουν περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης και επιχειρούν, ταυτόχρονα, να απαξιώσουν παραπέρα τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που λειτουργούν ως «βαρίδι» για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο «τέλος της λιτότητας» αφορά το εγχώριο κεφάλαιο, που αναζητά νέο ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, και όχι βέβαια το λαό, που θα συνεχίσει να φορτώνεται τα σπασμένα για να «βγαίνουν» τα ματωμένα πλεονάσματα και οι υπόλοιποι αντιλαϊκοί στόχοι.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι εκείνο που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «αναπτυξιακό μοντέλο» υπέρ του λαού, σηματοδοτεί την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Αλλωστε, η «υψηλή προστιθέμενη αξία» για το κεφάλαιο, που λέει η κυβέρνηση, αλλά και η αύξηση της παραγωγικότητας, ως βασικό στοιχείο της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχουν ως προϋπόθεση το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Εξάλλου, και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων δεν θα γίνει στο κενό, αλλά στο έδαφος που διαμορφώνουν η ισοπέδωση εργατικών - συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, οι νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές και λοιπές διευκολύνσεις του αστικού κράτους προς το κεφάλαιο, όπως αποτυπώνονται από βδομάδα σε βδομάδα στα σχετικά δελτία του ΣΕΒ.

Ο προσανατολισμός στην «ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων», σε μέτρα δηλαδή διευκόλυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ως προϋπόθεση για ένα νέο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης, σημαίνει ταυτόχρονα ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τέλος, ο «εξαγωγικός προσανατολισμός» μιας τέτοιας ανάπτυξης αποτυπώνει ότι κάθε άλλο παρά η κάλυψη των λαϊκών αναγκών μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των διαφόρων εκδοχών της αστικής διαχείρισης.

Οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες έτσι κι αλλιώς δε «χωράνε» σε καμία από τις εκδοχές και τα σχέδια για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που περνάει απαραίτητα μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης και την ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της εργατικής τάξης μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με πάλη για να περάσουν ο τεράστιος πλούτος που παράγει, τα μέσα παραγωγής και η εξουσία στα δικά της χέρια.


Eurokinissi

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Απεργούν για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Με 24ωρη απεργία συνεχίζουν και κλιμακώνουν σήμερα, Τετάρτη, τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή. Την απεργία έχουν προκηρύξει τα παραρτήματα Πειραιά και Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, για τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.


ΣΕΛ.  9

ΣΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΗ
ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συντηρείται η ένταση, αποσιωπούνται οι αιτίες και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο

ΣΕΛ.  7
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

ΣΕΛ.  15
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καμιά απόλυση εργολαβικού από τα νοσοκομεία

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ