ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου

Στο ξενοδοχείο «Hilton» στις 6.30 μ.μ.

Eurokinissi

Σε συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο των αντιλαϊκών παζαριών μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου, στο ξενοδοχείο «Hilton», καλεί τους εργαζόμενους της Αττικής το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά, στο κάλεσμά του τονίζει τα εξής:

«Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ ετοιμάζουν νέα επίθεση με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με νέα φοροληστεία. Ολα αυτά θα προστεθούν πάνω στα προηγούμενα μέτρα, οδηγώντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά προβάλλοντας δήθεν αντίμετρα στα μέτρα, παρουσιάζοντάς τα ουδέτερα, όπως έλεγε και με το Ασφαλιστικό ότι δε θα μειώνονταν οι συντάξεις.

Κανείς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα!

Καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης.

Καμία ανοχή στα παιχνίδια των διαπραγματεύσεων, στα νέα βάρβαρα μέτρα!

Να οργανώσουμε την αντεπίθεση απέναντι στους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Ολοι στον αγώνα. Να δείξουμε τη δύναμή μας.

Να απαιτήσουμε τις απώλειές μας, τις πραγματικές μας ανάγκες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση, την Τετάρτη 1/3, στο χώρο των "διαπραγματεύσεων".

Ολες και όλοι στο "Ηilton" στις 6.30 μ.μ.».

  • Στη σημερινή συγκέντρωση καλούν επίσης με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΟΒΣΑ.
Βγαίνουμε μπροστά, ανοίγουμε μέτωπα πάλης και εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο

Ο «Ριζοσπάστης» δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ από την επιτυχημένη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο «Athens Ledra»
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο «Athens Ledra»
Η συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ στο Χίλτον, έξω από το χώρο όπου διεξάγονται τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου, αποτελεί συνέχεια των συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν μετά από κάλεσμά του την περασμένη βδομάδα σε όλη τη χώρα, αλλά και της πετυχημένης σύσκεψης σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/2, με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στη δράση των σωματείων και την κλιμάκωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε κλάδο, ενάντια στον νέο γύρο επίθεσης του κεφαλαίου.

Μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη, παρουσιάζοντας σημεία από την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε.

Πείρα από τη δράση και σχέδιο για κλιμάκωση σε κάθε χώρο

Στην πείρα από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, αλλά και στο σχέδιο δράσης, για την κλιμάκωση της πάλης και τη συσπείρωση δυνάμεων, το οποίο βάζουν σε εφαρμογή τα συνδικάτα σε κάθε χώρο, εστίασαν στις παρεμβάσεις τους οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο.

Μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Κωνσταντάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, μίλησε για τις παρεμβάσεις του συνδικάτου για τους συμβασιούχους εργαζόμενους, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μίλησε για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στον κλάδο, όπου δίπλα στους μόνιμους, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων προσωρινής εργασίας (κοινωφελής εργασία) δημιουργείται άλλος ένας «κλάδος», με ευέλικτη εργασία. Το συνδικάτο οργανώνει τις πρώτες 10 μέρες του Μάρτη, δεκαήμερο δράσης και ενημέρωσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Στην πείρα που βγαίνει από την παρέμβαση στο ζήτημα των «δουλεμπορικών» στάθηκε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, σημειώνοντας ότι για να έχει η πάλη αυτή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να αναδεικνύεται ότι αυτή η μορφή απασχόλησης όπως και γενικά η «ευελιξία» αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, δεν αφορά κάτι το μεμονωμένο αλλά επεκτείνεται όλο και σε νέους κλάδους, άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα όρια μιας επιχείρησης. Για τον ίδιο λόγο, η πάλη εναντίον της, όπως επιβεβαιώνει και η γενίκευσή της, πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Στη δράση που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου για το ζήτημα της Υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Βάλσαμος Συρίγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα προβλήματα αυτά να βρίσκονται μόνιμα στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων. Οπως τόνισε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή στην Υγεία δεν μπορούν να αναδειχτούν σε όλο τους το βάθος αν δεν συνδυαστούν με την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και την ασφάλεια στις επιχειρήσεις, όπως και με τη γενίκευση της ευελιξίας, της προσωρινότητας και της αβεβαιότητας στην εργασία.

Για τις πρωτοβουλίες που κλιμακώνει αυτήν την περίοδο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής μίλησε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για ΣΣΕ δεν είναι τωρινός, αλλά βρισκόταν στο επίκεντρο της δράσης του Συνδικάτου και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Καθημερινή δουλειά για απεργιακή αγωνιστική απάντηση

Την ανάγκη «να βγούμε μπροστά, ν' ανοίξουμε μέτωπα πάλης, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, να ενισχύσουμε τις εστίες αντίστασης που ήδη υπάρχουν και να δημιουργήσουμε νέες», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να μετατρέψουν την Αττική και ολόκληρη τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη», υπογράμμισε, ενώ προανήγγειλε ότι τα συνδικάτα «θα υποδεχτούν "θερμά" το κουαρτέτο στην Αθήνα», με καθημερινές πρωτοβουλίες και κυρίως την οργάνωση παρεμβάσεων σε κάθε τόπο δουλειάς.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί και με απεργιακή κινητοποίηση από τους εργαζόμενους, μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της, αλλά καθοριστική θα είναι η δράση και η συμβολή των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των δυνάμεων που μπαίνουν μπροστά για την αντεπίθεση των εργαζομένων, την ανάκτηση των απωλειών τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας

Από κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοι Κασουδάκη»
Από κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοι Κασουδάκη»
Απέναντι στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η εργοδοσία μέσα στους χώρους δουλειάς, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και κουαρτέτο φέρνουν το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνδικάτα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναπτύσσουν αγωνιστική δράση και παρεμβάσεις μέσα σε κλάδους και χώρους δουλειάς:

-- Ενάντια στις απολύσεις που διαδέχονται η μια την άλλη και οι οποίες στοχεύουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που «σηκώνουν κεφάλι».

-- Ενάντια στις μειώσεις στους μισθούς και στη συνολικότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της.

Στην επίθεση του κεφαλαίου, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιτάσσουν την ανάγκη για οργάνωση κάθε εργαζόμενου στο σωματείο του, για συντονισμό στον όμιλο και στον κλάδο, για αγώνα με αιτήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά και τη ζωή.

Να απορριφθεί η σύμβαση της εργοδοσίας στα «H&M»

Τη σύμβαση εργασίας που φέρνει η επιχείρηση «H&M» επιστρέφουν ως απαράδεκτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία. Καλούν τους εργαζόμενους να μην την υπογράψουν, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ΣΣΕ με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, η εργοδοσία της «H&M», αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, φέρνει νέα σύμβαση εργασίας, με την οποία ψαλιδίζει κι άλλο τα ήδη κουτσουρεμένα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι με το κείμενο της Σύμβασης: Εντατικοποιείται περαιτέρω η εργασία μέσω πολυ-ειδικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» από κατάστημα σε κατάστημα ανά την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Ο μισθός, πέρα από τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ, βαφτίζεται «οικειοθελής παροχή» (άρα μπορεί να κοπεί όποτε θελήσει η εργοδοσία). Επιπλέον, ενισχύεται η τρομοκρατία μέσω του εσωτερικού κανονισμού, η τήρηση του οποίου διασφαλίζεται πλέον και με κυρώσεις. «Ακόμα και μια απουσία μιας μέρας που θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη από την εταιρεία ή δεν θα την εγκρίνει, μπορεί να είναι αιτία "οικειοθελούς αποχώρησης"», προειδοποιεί το σωματείο.

Κάλεσμα συντονισμού των εργαζομένων στον Ομιλο Φιλίππου

Στο πλευρό των εργαζομένων και του σωματείου στην επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗ» που παλεύουν για την ανάκληση απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, στέκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Τονίζει, παράλληλα, την ανάγκη να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο, ώστε «να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις που θα δείχνουν στην εργοδοσία την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το δίκιο μας».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εργοδοσία στον Ομιλο Φιλίππου, που τις τελευταίες μέρες έχει προχωρήσει σε απολύσεις στην επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗ», αλλά και σε μειώσεις μισθών στον «ΜΙΜΙΚΟ».

Καλεί όλα τα σωματεία του Ομίλου να διοργανώσουν σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να καταλήξουν σε κοινό σχέδιο δράσης. «Καλούμε όλα τα σωματεία του Ομίλου και του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας (...) Να μη συμβιβαστούμε με το ότι, ενώ στον κλάδο παράγουμε ένα σωρό προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου, την ίδια στιγμή αυτά τα ίδια προϊόντα λείπουν από τα σπίτια των ίδιων των εργαζομένων που τα παράγουν», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Τσακίζει η εντατικοποίηση στις Μεταφορές

Τριμερής συνάντηση με αντικείμενο την απόλυση οδηγού από την επιχείρηση «Αφοί Κασουδάκη» έχει οριστεί για σήμερα, μετά από αίτημα του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

Το Σωματείο διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης και παράλληλα καταγγέλλει τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον κλάδο. Σε συνάντηση που είχε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, την περασμένη Πέμπτη, κατέθεσε τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχογράφου του απολυμένου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο από 24/8/2016 έως 16/2/2017 έχουν καταγραφεί 119 παραβάσεις που αφορούν υπέρβαση ωραρίου του εργαζομένου.

«Είναι βέβαιο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε τέτοιους ρυθμούς δουλειάς η ζωή των οδηγών αλλά και του κόσμου γύρω μας είναι σε διαρκή κίνδυνο», αναφέρει το Σωματείο και υπογραμμίζει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι γενικευμένα και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Μεταφορών.

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις στην ιδιωτική Υγεία

Εκδικάστηκε την Παρασκευή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την έκδοση της απόφασης να εκκρεμεί, η αγωγή που είχαν καταθέσει δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την «Ευρωκλινική» τον περασμένο Ιούλη.

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκαν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. «Η απόλυση των δύο συναδέλφων συνδικαλιστών, μελών της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση της "Ευρωκλινικής" λίγες μέρες μετά την απεργία του κλάδου την 1η Ιούλη, με προφανή στόχο την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στο χώρο δουλειάς», υπενθυμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και διεκδικεί την ακύρωση των απολύσεων. Ενδεικτικό του ρόλου που έχουν αναλάβει οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο επιχειρησιακό σωματείο είναι το γεγονός ότι εκλεγμένος με την πλειοψηφούσα παράταξη κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας, δικαιολογώντας τις απολύσεις...

Την ίδια μέρα το κλαδικό Σωματείο οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του «Ιατρικού Κέντρου» στο Ψυχικό, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου. Το Σωματείο κατήγγειλε την πρακτική της εργοδοσίας να απασχολεί εργαζόμενους, όπως και τη συγκεκριμένη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις οποίες όμως η ημερομηνία λήξης είναι ανοιχτή, για να τη συμπληρώσει η εργοδοσία όποτε θέλει, χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πότε λήγει η σύμβασή τους. Με τον τρόπο αυτό, η εργαζόμενη ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η σύμβασή της θα τελείωνε στα τέλη του Φλεβάρη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Συγκέντρωση για τους «ελαστικά» απασχολούμενους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ., το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» και «Royal Olympic», έξω από το υπουργείο Εργασίας. Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν: Συμβάσεις λίγων ημερών, ακόμα και μιας μόλις μέρας, τετράωρη απασχόληση, εργολαβικά συνεργεία.

«Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν όλο και περισσότερο δεκάδες ελαστικές μορφές εργασίας για να μοιράζουν ένα μεροκάματο στα τρία, συνήθως με αμοιβές μικρότερες από τα άθλια κατώτερα όρια που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι και υπέγραψε η ΓΣΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο. Στο εργασιακό αυτό τοπίο συμβάλλει η κυβέρνηση, καθώς «έχει διατηρήσει όλα τα μέτρα εκείνα που επιτρέπουν τέτοιες μορφές σύγχρονης δουλείας κι ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέα, που θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Οσο για τους εργαζόμενους με αυτές τις εργασιακές σχέσεις, το Συνδικάτο περιγράφει πλευρές της πραγματικότητας που έχουν ως εξής: «Η νέα εργαζόμενη ούτε που σκέφτεται να μείνει έγκυος γιατί δεν θα έχει εισόδημα, δεν θα απολαμβάνει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που προβλέπουν οι νόμοι για όσες απέμειναν να έχουν σταθερή δουλειά. Κανείς δεν τολμά να αρρωστήσει γιατί δεν θα πάρει επίδομα ασθενείας ή γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, υπερωρίες, είναι όλα άγνωστες λέξεις για όσους δεν έχουν σταθερή δουλειά. Δεν ισχύει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Τα σωματεία που παίρνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την κινητοποίηση, καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση. Αυξήσεις σε μισθούς, κάλυψη των απωλειών.

-- Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων. Να κλείσουν τα σύγχρονα «δουλεμπορικά» γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

-- Αδειες κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης. Ειδικά μέτρα προστασίας για τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες, όπως απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες και απαγόρευση απόλυσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ