Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χιλιοειπωμένα ψέματα...

«Τρομολαγνικά σενάρια» και «σπέκουλα με τις συντάξεις» ανακάλυψε η Αυγή σε όσα γράφονται σχετικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Ωστόσο, η ίδια η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως η νέα μείωση στις συντάξεις θα είναι κατά 0,75% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ, και αυτό στο «καλό» σενάριο! Από αυτό το σημείο αρχίζει και το «μπαλαμούτι». Ξέρετε... οι μειώσεις δεν θα γίνουν το 2019, αλλά το 2020. Επίσης, η μεσοσταθμική περικοπή δεν θα είναι 14%, όπως υπολογίζει το κουαρτέτο, αλλά ...μόνο 4,5%, και το μαχαίρι θα πέσει «στοχευμένα», ενώ θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά. Ολα τούτα, βέβαια, οι συνταξιούχοι τα έχουν ξανακούσει...

... και «στοχευμένη» πολιτική

Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τους έλεγαν ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ. Τα ίδια τους λένε και τώρα, που πάνε να κόψουν τις ήδη αποδιδόμενες κύριες συντάξεις. Οταν το περασμένο καλοκαίρι έκοψαν τις επικουρικές είπαν ότι έτσι «γλίτωσαν» τις κύριες. Τώρα θα κόψουν και τις κύριες συντάξεις, ενώ σειρά θα πάρει σίγουρα και η «προσωπική διαφορά», που διατηρείται ακόμα σε επικουρικές όπου το άθροισμα με τις κύριες δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Οταν τον ίδιο καιρό ψήφισαν τον νόμο - λαιμητόμο 4387 που σφαγιάζει τις νέες συντάξεις, ισχυρίστηκαν ότι έτσι έσωσαν την «προσωπική διαφορά» στις παλιές συντάξεις. Τώρα σφάζουν και την «προσωπική διαφορά» και προκλητικά το ονομάζουν «στοχευμένη παρέμβαση». Πράγματι η πολιτική τους είναι πέρα για πέρα «στοχευμένη»: Αρπάζει το ψωμί από το στόμα του συνταξιούχου για να το δώσει στους κηφήνες αυτής της κοινωνίας, στην καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ούτε για την τιμή των όπλων

«Το πακέτο των μέτρων θα προκαλέσει ένα νέο σοκ λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία. Μένει να δούμε την έκτασή του, αλλά η πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το σοκ θα είναι ισχυρό (...) Το αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι αβέβαιο, αφού η ίδια έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (...) Τα νέα μέτρα θα αφαιρέσουν ξανά οξυγόνο από την οικονομία, υπονομεύοντας και την ανάπτυξη, αλλά και την ανάκτηση της δημοσιονομικής της φερεγγυότητας (...) Η βιώσιμη έξοδος της οικονομίας από τη λιτότητα (...) προϋποθέτουν (...) την επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων». Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα» είναι που «βάζει μπουρλότο» στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, και όχι βέβαια η πολιτική ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που υπηρετούν από κοινού κουαρτέτο - κυβέρνηση - αστικά κόμματα και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα «αντισταθμιστικά» δεν είναι κακή ιδέα, αλλά δύσκολα θα εφαρμοστούν, λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ολα αυτά συνιστούν «κακά μαντάτα» για τη ...φερεγγυότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, γι' αυτό η ΓΣΕΕ προτείνει πιο «βατούς» στόχους σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μετά από αυτήν την «σε βάθος» ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας, θα ήταν παραλογισμός να απαιτεί κανείς από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να αρθρώσει στη συνέντευξη (έστω και για την τιμή των όπλων...) μια λέξη σχετικά με την ανάγκη να απαντηθεί αγωνιστικά από τους εργαζόμενους ο νέος γύρος της επίθεσης σε βάρος τους.

Κανείς δεν χάνεται

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της λεγόμενης Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International TI) για την καριέρα 485 υπαλλήλων, ευρωβουλευτών και 27 Επιτρόπων της ΕΕ, οι περισσότεροι από αυτούς, μέσα σε δυο χρόνια από τη λήξη της θητείας τους το 2014, κατέληξαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα διάφορα λόμπι που διαμορφώνουν νόμους και οδηγίες που διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου. Ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής: Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μόλις αποχώρησε από το αξίωμά του, βρήκε «στρωμένη» δουλειά στην αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χ. Κράμερ, επί μια δεκαετία σε επιτροπές για τη ρύθμιση της αγοράς, τον ανταγωνισμό, την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, «αποκαταστάθηκε» στην «Οπελ». Η πρώην επίτροπος Κόνι Χέντεγκαρντ, αρμόδια για την κλιματική αλλαγή, έγινε επικεφαλής τμήματος της «Volkswagen», που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Είναι φανερό ότι η αστική τάξη ξέρει να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό της προσωπικό, εναλλάσσοντας πολιτικά στελέχη σε θέσεις συμβούλων επιχειρήσεων και το αντίστροφο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1881 Δολοφονείται από την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Β'. Η «Λαϊκή Θέληση» ήταν μια συνωμοτική «ναρόντνικη» οργάνωση, που μαχόταν κατά της απολυταρχίας, πιστεύοντας ότι ήταν δυνατό να παρακαμφθεί ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός μέσω μιας αγροτικής επανάστασης.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει συνθήκη φιλίας και αδελφοσύνης με την επαναστατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπου από τις 27/1/1918 έχει ξεσπάσει σοσιαλιστική επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος. Μία βδομάδα μετά, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Φινλανδία συνάπτουν, με τη σειρά τους, εμπορική και στρατιωτική συμφωνία με τη Γερμανία.

1935 Ξεσπά το αποτυχημένο βενιζελοπλαστηρικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) για την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη.

1936 Κηρύσσεται παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα με αιτήματα: Τρίτη εξεταστική περίοδο, την κατάργηση του φύλλου ποιότητας, συσσίτιο, ασυλία, κ.λπ. Ακολουθούν σκληροί αγώνες και αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο αγώνας των φοιτητών έληξε ύστερα από ρητές υποσχέσεις ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.

1941 Η Βουλγαρία εντάσσεται στις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία, κ.ά.)

1943 Στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές - αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1 - 8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη, λαμβάνοντας το 71% των ψήφων. Ο κομμουνιστής Μήτσος Παπαρήγας (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΕ. Στη Διοίκηση αναδείχθηκαν επίσης οι Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραπατζής, Στ. Μαστρογιαννάκος, Δ. Στρατής και Ι. Καλομοίρης.

1948 Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη, όταν ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμητών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, μαρτυρίες αναφέρουν μέχρι και για 350 νεκρούς που τους φούνταραν στο βυθό της θάλασσας.

1949 Συνέρχεται στο Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ) 1 - 3/3/1949. Σε αυτήν, μετείχαν 325 γυναίκες αντιπρόσωποι, καθώς και οι εκπρόσωποι 7 αδελφών γυναικείων οργανώσεων (Πολωνίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας). Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος της χώρας μας.

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με τον νόμο 375/1936 («για κατασκοπία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης, Ελλη Ιωαννίδου, Τάκης Λαζαρίδης, Νίκος Καλούμενος, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος. Από αυτούς οι 4 εκτελέστηκαν στις 30/3 (Μπελογιάννης, Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης).

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός, που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1959 Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από 3χρονη εξορία του στις Σεϊχέλες από το βρετανικό ιμπεριαλισμό.

1966 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» πραγματοποιεί την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας προσεδάφιση σε άλλον πλανήτη (Αφροδίτη).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org