ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συντηρείται η ένταση, αποσιωπούνται οι αιτίες και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο

Ενα γαϊτανάκι δηλώσεων και αντι-δηλώσεων ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες από παράγοντες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, συντηρώντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αποσιωπώντας συστηματικά και τις πραγματικές αιτίες των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δυο χωρών, όπως και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο εντός του οποίου εκφράζεται η επιθετικότητα και οι μόνιμες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που «τρέχουν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», απέδωσε τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και τις διάφορες «ειδήσεις» που προβάλλουν τουρκικά ΜΜΕ, στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης ενόψει δημοψηφίσματος να συσπειρώσει γύρω της τους εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους» και για «εσωτερική κατανάλωση».

Ο Τσαβούσογλου είχε προηγούμενα πει: «Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου ήταν να πατήσει στα Ιμια, θα το είχε κάνει», σχολιάζοντας αναφορά του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία τουρκικής φρεγάτας κοντά στις νησίδες, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου, είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ιμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της. «Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε», προσέθεσε ο Τσαβούσογλου, παραπέμποντας στην κρίση του 1996.

Μιλώντας, εξάλλου, στο πρακτορείο «Anadolu», ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που παραμένουν στην Ελλάδα μετά την απόρριψη από το ΣτΕ αιτήματος έκδοσης της Αγκυρας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη. «Αυτό δεν μας προκαλεί απορία», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας πως και «ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πίσω από όλα τα βάσανα και τις αιματοχυσίες βρίσκονται οι ενέργειες των ανθρώπων που ονειρεύονται την Ενωση (σ.σ. με την Ελλάδα)».

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ανέφερε: «Οταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν να μην τα κατανοεί. Ισως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι' αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

Ο, δε, Π. Καμμένος, για τα περί δυνατότητας των Τούρκων να πατήσουν τα Ιμια, είπε: «Δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο κ. Τσαβούσογλου ή οποιοσδήποτε λάβει τέτοια εντολή. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Και προς την τουρκική πλευρά και προς τους συμμάχους μας (...) Αν θέλουν, να δούμε. Θα πατήσουν. Μετά θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πως θα φύγουν μετά». Σε ό,τι αφορά ειδήσεις που μεταδίδουν τουρκικά Μέσα, τις χαρακτήρισε «μαϊμού».

Παίρνοντας τη ...σκυτάλη, ο ηγέτης του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κλιμάκωσε τις προκλήσεις, λέγοντας χτες ότι «αν οι Ελληνες θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος». Χαρακτηρίζοντας «εύστοχες» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, υποστήριξε: «Η Ελλάδα πολιόρκησε με εχθρότητα τα νησιά και τις βραχονησίδες που δεν κατέκτησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και που δεν της δόθηκαν στη Λοζάνη. Πρέπει χωρίς όρους να δοθεί τέλος σε αυτή την κατοχή. Πρέπει να υπάρχει συμπεριφορά με βάση τους διεθνείς κανόνες». Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε: «Κάποιοι να εξηγήσουν στην ελληνική κυβέρνηση τι έγινε το 1921 και 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει, εμείς μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να τους διδάξουμε πάλι την ιστορία»...

Τέλος, και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο (...) Τα νησιά "Καρντάκ" έχουν συμβολική αξία για την Τουρκία (...) Η Τουρκία έχει στρατηγική και έχει και την ισχύ να μπορέσει να προστατέψει τα δίκαιά της στο Αιγαίο».

Και NAVTEX και ασκήσεις

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και μέσω ανταλλαγής ΝAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους). Η Αγκυρα εξέδωσε αγγελία σχετικά με τη νέα έξοδο του τουρκικού υδρογραφικού - ωκεανογραφικού πλοίου «Cesme» στο Βόρειο Αιγαίο, επιμένοντας για μη ύπαρξη ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο, επιχείρημα που πατά στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ προσεγγίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο μεταξύ δύο μελών της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά εξέδωσε τη δική της NAVTEX, λέγοντας πως ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει ΝAVTEX για την περιοχή ερευνών όπου κινείται το τουρκικό πλοίο και η οποία ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η τουρκική πλευρά επανήλθε με νεότερη ΝAVTEX, υποστηρίζοντας ότι «στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπόψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψιν την ασφάλεια των ναυτιλλομένων».

Ανταπάντησε το ΓΕΝ, με ανακοίνωση, ότι «οι περιοχές αρμοδιότητος της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλομένους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του '80 με αποφάσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία. Σημειώνεται ότι με την ίδια διαδικασία έχει καθιερωθεί το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητας και λοιπών κρατών της Μεσογείου». «Σε κάθε περίπτωση», τονίζεται, «το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των ναυτιλλόμενων με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από τον IMO».

Τέλος, με άλλη ελληνική NAVTEX, έγινε γνωστό ότι σήμερα το πρωί Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία προχωρούν σε άσκηση πυρών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι δε Τούρκοι έχουν ενημερώσει για άσκηση με πραγματικά πυρά πολύ κοντά στις ακτές των κατεχόμενων.

ΣΟΥΔΑ
Ξανάδεσε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Κατέφτασε άλλη μια ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο και συναρμολογήθηκαν ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πριν προωθηθούν για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία...

Από την προηγούμενη «επίσκεψη» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στις αρχές Φλεβάρη
Από την προηγούμενη «επίσκεψη» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στις αρχές Φλεβάρη
Στη ναυτική βάση των Αμερικανών στη Σούδα επέστρεψε λόγω βλάβης τα ξημερώματα του Σαββάτου το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, «USS George H.W. Bush», και αναμένεται να παραμείνει εκεί έως και τις 5/3. Το πλοίο είχε «δέσει» στην ίδια βάση στις 6/2 και απέπλευσε μετά από 4 μέρες.

Η επιστροφή του στη Σούδα λόγω βλάβης, πέρα από το γεγονός ότι το λιμάνι έχει εξελιχτεί τους τελευταίους μήνες σε σύνηθες αγκυροβόλιο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και τους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων με μεγάλη ισχύ πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στην περιοχή, προκαλεί και σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες, καθώς το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να κινηθεί.

Το αεροπλανοφόρο, που φέρει το ψευδώνυμο «Εκδικητής», είναι επικεφαλής στολίσκου πλοίων που εντάχθηκε στη δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου, ο οποίος περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, ο δε στολίσκος αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Κουβαλά» μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, ελικόπτερα, και 6.000 άτομα πλήρωμα. Πρόκειται για το 10ο και τελευταίο αεροπλανοφόρο της κλάσης «Nimitz», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2009 και έλαβε το όνομά του από τον περιλάλητο 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως.

Η βάση της Σούδας, λόγω των μεγάλων και πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, και λόγω του κρηπιδώματος Κ-14, της μοναδικής εγκατάστασης στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο, έχει μεγάλη σημασία για την αμερικανική πολεμική μηχανή, ως προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

ΝΑΤΟική θάλασσα

Την ίδια ώρα, και ενώ η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 έχει εγκατασταθεί μόνιμα πια στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από τη Συρία, άλλη μια ΝΑΤΟική αρμάδα (από τις 4 που υπάρχουν συνολικά) κατέπλευσε στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί ανοιχτά σε ΝΑΤΟική Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στον Πειραιά έδεσαν για «καθιερωμένη εθιμοτυπική επίσκεψη» τα πλοία της SNMCMG2 , ΝΑΤΟικής δύναμης με κύριο αντικείμενο τη ναρκοθήρευση, αποτελούμενης από 3 πλοία.

Αμερικανικά ελικόπτερα στη Θεσσαλονίκη

Σε μια επιπλέον «διευκόλυνση» και απόδειξη της στενής διασύνδεσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα, το Σάββατο κατέφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλοίο των Αμερικανών, μεταφέροντας 8 πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ τύπου UH-60 Blackhawk, συν υλικά σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρείχε «υποστήριξη φιλοξενούντος έθνους», ενώ οι Αμερικανοί άμα τη αποβίβαση τα συναρμολόγησαν και ακολούθως τα ελικόπτερα απογειώθηκαν για τον τελικό προορισμό τους, άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε σε φορτηγά και ακολούθησαν οδικώς.

Κατά άλλες πηγές, η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε υπό το βλέμμα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΘ με τη μέγιστη δυνατή «διακριτικότητα», ώστε να αποφευχθούν λαϊκές αντιδράσεις.

Εκδήλωση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Οι Επιτροπές Ειρήνης Γαλατσίου, Κυψέλης, Πατησίων και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου) διοργανώνουν την Κυριακή 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας».

Θα μιλήσει ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ