Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • ΠΑΜΕ: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Hilton», στο χώρο των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - κουαρτέτου
  • Εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή: Βήμα κλιμάκωσης η χτεσινή απεργία στην πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση
  • Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αιχμή τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού
  • Νοσοκομείο Χαλκίδας - Κέντρα Υγείας Εύβοιας: Η αντιλαϊκή πολιτική οξύνει τα προβλήματα στο «κόκκινο»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Βήμα κλιμάκωσης η χτεσινή απεργία στην πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Στην πύλη της Ζώνης έγινε η απεργιακή συγκέντρωση
Στην πύλη της Ζώνης έγινε η απεργιακή συγκέντρωση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Την απεργία προκήρυξαν τα παραρτήματα Πειραιά και Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, για τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Το κάλεσμα συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους, καθώς η συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα ήταν σχεδόν καθολική.

Η χτεσινή απεργία έδωσε συνέχεια στις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε 15 χώρους δουλειάς, κατά τις οποίες περίπου 1.000 συνολικά εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις διεκδικήσεις των συνδικάτων, συζήτησαν και υιοθέτησαν το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις τελευταίες συμβάσεις (2009 και 2010), καθώς και για την ανάγκη να κηρυχθούν οι Συμβάσεις υποχρεωτικές από την κυβέρνηση.

Χτες, από την απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα παρθούν μέσα από συνελεύσεις, ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής έχει ήδη προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για τις 15 Μάρτη.

Τη σημαία του Συνδικάτου του έκανε δώρο ο Τούρκος συνδικαλιστής στους Ελληνες συναδέλφους του
Τη σημαία του Συνδικάτου του έκανε δώρο ο Τούρκος συνδικαλιστής στους Ελληνες συναδέλφους του
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Τουρκίας, Οζκάν Ατάρ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, καθώς και αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο»

Το παζάρι που στήνουν οι εργοδότες στην πλάτη των εργαζομένων περιέγραψε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφερόμενος στην ανάγκη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

«Πας σε έναν εργοδότη να ζητήσεις δουλειά. Αρχίζει αμέσως το παζάρι ότι ο άλλος ο συνάδελφος ήρθε με λιγότερα ή είναι διατεθειμένος να δουλέψει και μια ώρα παραπάνω. Σε αρχίζει στο παζάρι αν εσύ είσαι διατεθειμένος, αν πεινάς πιο πολύ, για να πας με λιγότερα, για να δουλέψεις παραπάνω "δωράκι" στην επιχείρηση, προκειμένου να πας ένα κομμάτι ψωμί σπίτι σου», είπε και εξήγησε πως όσο συνεχίζεται η διαδικασία αυτή κάθε εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να παζαρεύει τον εαυτό του σε μειοδοτικό διαγωνισμό.

Την ίδια ώρα, «όσα θα βγάλουμε εμείς δουλεύοντας όλη μας τη ζωή, μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο του ενός, η βίλα κάποιου άλλου ή το πάρτι γενεθλίων που έκανε για το παιδί του. Κι εμείς πρέπει να πίνουμε καφέ με τον συνάδελφό μας και την ίδια ώρα να σκεφτόμαστε "με πόσα μπορεί να έχει πάει αυτός, να πάω εγώ με λιγότερα για να πάρω τη δουλειά"».

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι μπορεί σήμερα να παλεύουν για τη Σύμβαση αλλά παράλληλα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή και έχουν στο νου τους πως για να ζήσουν με σύγχρονα δικαιώματα πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια εργοστάσια, πλοία, ναυπηγεία.

Επισήμανε, τέλος, πως οι εργαζόμενοι δεν χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς», σε «μολυσμένους» και «αμόλυντους», με βάση ποιος «έσπασε» το ωράριο και το μεροκάματο κάτω από την πίεση των συνθηκών. «Δεν είναι ζήτημα ηθικό του ενός εργαζόμενου που έσκυψε το κεφάλι», εξήγησε και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να αλλάξει αυτό με το να το παλέψει ο καθένας μόνος του, αλλά συλλογικά, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά».

Οι κινητοποιήσεις θα βάλουν «φρένο» στον αντεργατικό κατήφορο

Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν οι συνδικαλιστές από τα σωματεία που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.

Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, υπενθύμισε όσα είπαν στις συναντήσεις τους με τα σωματεία οι εργοδότες, πως «δεν μπορεί να ζητάτε τέτοια μεροκάματα», τους ισχυρισμούς πως «δεν υπάρχει ναυπηγείο στον κόσμο με 7ωρο και 8ωρο», αλλά «παντού υπάρχει το 10ωρο». Υπενθύμισε πως οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων έφεραν τη μια μείωση μετά την άλλη, μέχρι που οι εργαζόμενοι κατέληξαν σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώνονται τις υπερωρίες με κουπόνια για σούπερ μάρκετ. Σχολίασε ακόμα το ρόλο του δουλεμπορικού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που λειτουργεί υπό το μανδύα του «σωματείου» με την επωνυμία «Αγιος Νικόλαος», το οποίο εμφανίστηκε με ανακοίνωση μόλις ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας και προσπάθησε χωρίς επιτυχία να διαδώσει τη φωνή των εργοδοτών μέσα στους εργαζόμενους. «Μπορεί να μπει, συνάδελφοι, αλλιώς φρένο αν δεν προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις;», αναρωτήθηκε ο Α. Αντωνίου και κάλεσε σε αγωνιστική κλιμάκωση με μορφές που θα αυξάνουν την πίεση προς την εργοδοσία.

Ο Βασίλης Μπίνος, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, υπογράμμισε ότι σύμβαση δεν σημαίνει μόνο μεροκάματο, αλλά και ωράριο εργασίας, συνθήκες εργασίας, θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου, Γιάννης Βλάχος, σημείωσε ότι και στη Σαλαμίνα η απεργία ήταν πετυχημένη και τόνισε ότι οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν τόσο απέναντι στους εργοδότες για την υπογραφή Συμβάσεων όσο και απέναντι στην κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητά τους.

Την υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής, υπογράμμισε ότι και οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση, ενώ κάλεσε σε κοινό αγώνα απέναντι στον νέο εργοδότη όλου του λιμανιού, που δεν είναι άλλος από την «Cosco».

Αγωνιστικός χαιρετισμός από τους μεταλλεργάτες της Τουρκίας

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Τουρκίας, Οζκάν Ατάρ.

Χαιρετίζοντας την απεργία, μετέφερε την πείρα από την απεργιακή μάχη που έδωσε το Συνδικάτο στην Τουρκία, με 2.000 εργαζόμενους σε τρία εργοστάσια, πριν έναν περίπου μήνα. Παρά την απαγόρευσή της από την κυβέρνηση, η απεργία συνεχίστηκε και κατέληξε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Μιλώντας στους απεργούς, ο Ο. Ατάρ επισήμανε πως οι εργοδότες εξαπολύουν τις ίδιες απειλές ενάντια στους εργαζόμενους. «Μας απειλούν όταν οργανωνόμαστε, όταν θέλουμε να φτιάξουμε το συνδικάτο μας. "Αν διεκδικήσετε θα πάμε σε άλλη χώρα που είναι πιο φθηνοί, αν απεργήσετε θα πάμε στην Ελλάδα που έχει κρίση και οι εργαζόμενοι είναι πιο φθηνοί ή στην Ασία". (...) Θέλουν την εργατική τάξη της μιας χώρας απέναντι στην εργατική τάξη μιας άλλης χώρας. Δική μας ευθύνη είναι να αντεπιτεθούμε, να παλέψουμε για σύγχρονα δικαιώματα, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους άλλους λαούς».

Ο συνδικαλιστής δώρησε στους Ελληνες συναδέλφους του τη σημαία του συνδικάτου του, ενώ αυτοί με τη σειρά τους του πρόσφεραν ένα λεύκωμα με εικαστικά έργα, με θέμα την αντίσταση και τους αγώνες του λαού.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου διοργανώνουν τη Δευτέρα 6/3 οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Υγειονομικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων, για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ασφάλισης των εργαζόμενων επιστημόνων και μπροστά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προετοιμάζονται με αφορμή την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών διατάξεων (νόμος 4387/2016).

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 5.30 μ.μ.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν όλους τους εργαζόμενους επιστήμονες και τα ταξικά σωματεία να παρευρεθούν στη συνέντευξη Τύπου για να συζητήσουν:

-- Τις επιπτώσεις του νόμου 4387/2016 στις ασφαλιστικές εισφορές και συνταξιοδοτικές παροχές των εργαζόμενων επιστημόνων, τη σχέση εργασίας «Μισθωτού με ΔΠΥ» και τις ειδικές επιπτώσεις του νόμου 4387/2016 σ' αυτήν την μεγάλη κατηγορία επιστημόνων, την κυβερνητική προπαγάνδα περί μείωσης τάχα των ασφαλιστικών εισφορών, το νέο γύρο κλοπής των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

-- Την κλιμάκωση του εισφοροκυνηγητού των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τη μεταφορά όλων των οφειλών στο ΚΕΑΟ

-- Την ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, για αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σήμερα η απεργία και η πανελλαδική κινητοποίηση

Σε απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στη 1 το μεσημέρι προχωράει σήμερα, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κλιμακώνοντας τη δράση της ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο.

Κεντρικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων. Αμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αμεση λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών. Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις και επιβάλλει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι όποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλισή του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης, επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ, μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI. Σημειώνει, τέλος, ότι η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12.30, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η τυπική έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 συνοδεύτηκε από σωρεία διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων που "κάθισαν" πάνω σε ήδη σωρευμένα προβλήματα, όπως η τραγική έλλειψη προσωπικού. Τα προβλήματα αυτά, που τα πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από τον πυρήνα του προβλήματος, το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο που καλείται να υπηρετήσει ο ΕΦΚΑ.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στο χώρο μας, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ κάνουν τα πάντα για να θολώσουν το κριτήριο των εργαζομένων, επικεντρώνουν εμφαντικά την "αντιπολιτευτική" κριτική τους στα χαρακτηριστικά "επιπολαιότητας" και "προχειρότητας" στο στήσιμο του ΕΦΚΑ, στα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα, στις διαδικασίες στελέχωσης του ΕΦΚΑ, σκίζουν τα ρούχα τους απαιτώντας ρόλο συνδιαμόρφωσης και συνδιοίκησης του νέου υπερ-ταμείου. Μιλάνε για "παράδοση της χώρας στους δανειστές", αθωώνοντας το ντόπιο κεφάλαιο, τους εμπόρους της Ασφάλισης και της Υγείας που τρίβουν τα χέρια τους, παρακολουθώντας τη μεθοδική αποψίλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης!

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αξιοποιήσουν την προσωπική τους εμπειρία για να βγάλουν συμπεράσματα!»

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία να διεκδικήσουν αγωνιστικά: Καμιά απόλυση. Καμιά υποχρεωτική μετάταξη. Καμιά κινητικότητα. Καμιά δυσμενής μεταβολή εργασιακής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Κάλυψη των απωλειών στο μισθό και τη σύνταξη. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες τους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στη συγχώνευση - κλείσιμο υποκαταστημάτων. Οχι στη συρρίκνωση δομών και αντικειμένων. Να φύγουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες από την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά Δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκέντρωση, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, καλεί τους εργαζόμενους η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής στάσης εργασίας.

ΠΑΣΕΒΕ
14 Μάρτη: Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στη φοροληστεία

Το πανό της ΠΑΣΕΒΕ στη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Hilton»
Το πανό της ΠΑΣΕΒΕ στη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Hilton»
Με κεντρικό σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ. Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους», η ΠΑΣΕΒΕ καλεί να γίνει η Τρίτη 14 Μάρτη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να οριστούν οι κατά τόπους αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Αναλυτικά, στο σχετικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνεται:

«Την ώρα που οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση παραμένουν και μεγαλώνουν, η αναδουλειά έχει περάσει την πόρτα των μικρών επιχειρήσεων, τα λουκέτα αυξάνονται, τα χρέη μας πνίγουν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική που μας αφανίζει. Τα μέτρα που έχει πάρει για το Φορολογικό και τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, τσακίζουν παραπέρα το ελάχιστο εισόδημά μας.

Η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων που δηλώνουμε καθαρά κέρδη κάτω των 10.000 ευρώ, καλούμαστε να πληρώσουμε τα μισά σχεδόν στην Εφορία και στην Ασφάλιση. Δηλαδή, ο επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση, που δηλώνει καθαρά κέρδη έως 10.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει φόρους 2.850 ευρώ και με την εισφορά 1.927 ευρώ στον ΕΦΚΑ, του μένουν 5.223 ευρώ ετησίως, ή 435,25 ευρώ μηνιαίως.

Βέβαια, στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο, διότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν μια σειρά επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, αυξημένη φορολογία καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ.). Στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η κυβέρνηση μας φορολογεί με το εξοντωτικό 29%.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας "τελειώνει" με την εξοντωτική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πορεία της νέας "αξιολόγησης". Ετοιμάζει για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους νέα εισπρακτικά μέτρα, μας επιβάλλει νέα δεινά που στόχο έχουν την ανάκαμψη και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Για μια ακόμα φορά, στο όνομα της εξασφάλισης της συμφωνίας, της περιβόητης ανάκαμψης και των ματωμένων πλεονασμάτων, ετοιμάζουν νέα φοροληστεία, νέο τσάκισμα συντάξεων, δικαιωμάτων κ.τ.λ. Τα μεγάλα λόγια για τα αντίμετρα είναι σκέτη κοροϊδία, για να μας εξαπατήσουν και να περάσουν πιο εύκολα τα αντιλαϊκά μέτρα. Η πολιτική τους είναι ξεκάθαρη, επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν την αγορά από το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων, διευκολύνουν τους ομίλους και τα μονοπώλια να αρπάξουν το σύνολο της αγοράς.

Αρκετά ματώσαμε. Δεν σταματάμε αν δεν τους σταματήσουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εφιάλτη των καθημερινών χρεών και τη μίζερη ζωή που μας προορίζουν!

Υψώνουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας εξοντώνει. Υπερασπίζουμε μαχητικά με τους αγώνες μας τα δικαιώματα, τη ζωή των οικογενειών μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την ανέχεια που μας προορίζουν.

Απαιτούμε:

-- Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους

-- Κάτω η φοροληστεία. Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων και χαρατσιών. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

-- 20.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% προσωπικές εταιρείες από το πρώτο ευρώ.

-- Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία.

-- Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-- Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ και αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

-- Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης».

Δυναμώνουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, για το σήμερα και το αύριο της ζωής μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλα, στη χτεσινή συγκέντρωση

Ο Γ. Τασιούλας
Ο Γ. Τασιούλας
Η σημερινή μας συγκέντρωση έξω από το χώρο που συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», είναι η απάντησή μας στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι η απάντησή μας στην κυβερνητική προπαγάνδα, που επιχειρεί να παρουσιάσει την αλήθεια «με τα χέρια κάτω και τα πόδια πάνω», για να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι διαπραγματεύεται, συγκρούεται και κλείνει συμφωνίες, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Είμαστε εδώ για να στείλουμε κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, μικρομεσαίο αγρότη. Με τον αγώνα μας να δυναμώσουμε τη σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να υπερασπιστούμε το σήμερα και το αύριο της ζωής μας.

Ολοι αυτοί, κυβέρνηση και θεσμοί, που διαπραγματεύονται και συζητάνε τόσο καιρό, δεν διαπραγματεύονται ούτε συζητάνε για τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας ανάγκες.

Βγάζουν μεταξύ τους τα «μαχαίρια», έχουν τις αντιθέσεις τους, ακόμα και τις συγκρούσεις τους, όμως πάντα με στόχο να υπηρετήσουν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Στο τέλος, όλοι τους ενωμένοι, στέλνουν τη «λυπητερή» στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, φορτώνοντάς τους με νέες βαριές συνέπειες, που θα προστεθούν σε αυτές που βιώνουμε από τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται. (...)

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει δήθεν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αναζητά να συνομιλεί με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ, για να παρουσιάσει, όπως λέει, τις προτάσεις της, που δεν είναι έξω από τα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, είναι αντίγραφο των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», που αποτελούν το εργαλείο προσαρμογής των εργαζομένων στα μέτρα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό, άλλωστε, καταφέρνει και υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με τον ΣΕΒ, προβάλλει ως υπέρτατο όπλο των εργαζομένων τη συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους, που όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματά τους.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, προκύπτουν ως αποτέλεσμα που θα υπηρετήσει συνολικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ελλάδα και σε επίπεδο ΕΕ. Αποτελούν απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία τους σήμερα και ακόμη περισσότερο στην περίοδο της ανάκαμψης. Σε αυτή τη γραμμή, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται απόλυτα και παίρνει «άριστα» από το κεφάλαιο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Οργανώνουμε τον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις διαπραγματεύσεις, από τις υποσχέσεις που σκορπάνε δεξιά και αριστερά αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες, αλλά και όλοι οι άλλοι που φιλοδοξούν να γίνουν σωτήρες στη θέση των τωρινών. (...)

Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με το συμβιβασμό, την υποχώρηση, τον εφησυχασμό, την πίστη σε ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του μπαλκονιού.

Ολα αυτά τα έχουμε δει, έχουμε πείρα, τα αποτελέσματα ήταν πάντα το ίδιο αρνητικά.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε, είναι να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας και να παλέψουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας με επίκεντρο τις ανάγκες μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. (...) Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων.

(...) Δεν χάνουμε χρόνο και δουλεύουμε ώστε άμεσα η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να δώσουν δυναμική απάντηση σε κάθε κλάδο πανελλαδικά.

Εντείνουμε την παρέμβαση, τη διαφώτιση και τη συζήτηση μέσα στα συνδικάτα, για να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις απεργιακής απάντησης, που θα συμβάλλει στην κλιμάκωση συνολικά της πάλης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση - απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα και τον εμπαιγμό

«Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το «Hilton», όπου κυβέρνηση και κουαρτέτο ετοιμάζουν το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο «Χίλτον», μέσα στο οποίο συνεδρίαζαν κυβέρνηση - κουαρτέτο, ετοιμάζοντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Β. Σοφίας και Β. Κωνσταντίνου, δίνοντας με την κινητοποίησή τους μια ακόμα άμεση εργατική - λαϊκή απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης ότι τάχα διαπραγματεύεται με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οπως υπογράμμιζε και το πανό που είχε αναρτηθεί στην κεντρική εξέδρα: «ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ, ματώνουν τις ζωές μας. Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και φορείς από διάφορες περιοχές της Αττικής, που έφτασαν συντεταγμένα στο σημείο με προσυγκεντρώσεις.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Οσγκάν Μαντάρ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Τουρκίας, ο οποίος συμμετείχε χτες το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή στο Πέραμα.

Να νιώθουν καυτή την ανάσα του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Hilton»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Hilton»
Η συγκέντρωση έξω από το «Hilton» (μπροστά από το οποίο, να σημειωθεί, είχαν παραταχθεί 13 αστυνομικές κλούβες), άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Γιάννη Γαλανόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ, και του Ανδρέα Καραμπάτσου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Ο Γ. Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας και υπογράμμισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να αποτινάξουν τη βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα κόμματα του κεφαλαίου και οι μηχανισμοί του. Την Πέμπτη 2 Μάρτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωράμε σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας».

Ο Αν. Καραμπάτσος επισήμανε πως «δεν πρέπει να τους αφήσουμε να λεηλατήσουν άλλο τις ζωές μας. Από εδώ και εμπρός, θα νιώθουν καυτή την ανάσα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για εμάς, για τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, η εξέλιξη με την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων δεν μας εκπλήσσει. Ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να παραδώσουν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στις ορέξεις των επιχειρηματιών και εμπόρων της Ασφάλισης και της Υγείας, μέχρι να συντρίψουν ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το κάψιμο της σημαίας της ΕΕ, ενώ η συνέχεια δίνεται στην προσπάθεια που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της πάλης και την οργάνωση μαζικής απεργιακής απάντησης, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, με αιτήματα που προτάσσουν τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Για το θέμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Εύβοιας έχουν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για:

  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Εύβοιας.
  • Προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.
  • Συντήρηση, εκσυγχρονισμό και ανανέωση του εξοπλισμού τους.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου στη Χαλκίδα και την πλήρη στελέχωσή του.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Στο κόκκινο» τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει προ πολλού τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας του νομού Εύβοιας, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη στρατηγική της ΕΕ, ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την περικοπή κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Μια πολιτική που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οξύνοντας στο έπακρο τα προβλήματα τόσο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της περιοχής, με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και στους εργαζόμενους στις Μονάδες Υγείας, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από αφόρητες συνθήκες εντατικοποίησης, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Στο όριο οι εργαζόμενοι, ακάλυπτοι οι ασθενείς

Στην Εύβοια, το Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας του νομού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, δεν δύνανται να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες του λαού της περιοχής, των 250.000 και πάνω κατοίκων.

Οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό είναι τεράστιες: 175 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 42 κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό, 75 κενές θέσεις σε λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό προσωπικό).

Σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση τον περασμένο Δεκέμβρη για το ΚΥ Αλιβερίου
Σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση τον περασμένο Δεκέμβρη για το ΚΥ Αλιβερίου
Οι προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, που έφτασαν τις 160 τα τελευταία 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι τομείς της καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι ελλείψεις αυτές δημιουργούν καθημερινά δίωρη και τρίωρη αναμονή στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή έως και 6 μηνών σε χειρουργεία όπως των οφθαλμιάτρων. Κλινικές όπως η Παθολογική, με 52 ασθενείς, έχουν 2 νοσηλευτές. Το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, το καθιστά διαμετακομιστικό κέντρο στα νοσοκομεία της Αθήνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που χρήζουν άμεσης υποστήριξης από αυτές τις Μονάδες.

Πάνω από μια επταετία δεν υπάρχει καθόλου νευρολόγος, δερματολόγος και το τελευταίο διάστημα αιματολόγος, πράγμα που αναγκάζει το λαό της περιοχής να στρέφεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ογκολόγος, θέση που θα επέτρεπε στο νοσοκομείο να αξιοποιήσει κληροδότημα που προορίζεται για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής.

Υποστελεχωμένες εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να καλύπτουν όλες τις εφημερίες του μήνα, είναι η Οφθαλμολογική Κλινική, η Ουρολογική, η Ορθοπεδική και η ΩΡΛ.

Την ίδια ώρα, η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι, έπειτα από τις δραματικές μειώσεις των προηγούμενων ετών που έφτασαν στο 60%, προκαλεί ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού των μονάδων, ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι απαραίτητος και αναγκαίος.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται μάλιστα λόγω των απαρχαιωμένων χώρων και υποδομών του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από αντίστοιχες ελλείψεις και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας, με αποτέλεσμα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου - Οινοφύτων να εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής από την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των ξεριζωμένων προσφύγων, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Ριτσώνας και των Οινοφύτων, με την υγειονομική περίθαλψη να έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Επιπλέον, η κατάσταση στο ζήτημα της Υγείας γίνεται εκρηκτική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου.

Οξυμένα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία

Την κατάσταση επιβαρύνει και η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού, στα οποία επίσης οι ελλείψεις είναι τεράστιες, όπως και στα Αγροτικά Ιατρεία. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει 20 κενές θέσεις, του Μαντουδίου 19, του Αλιβερίου 30, συνολικά σε προσωπικό. 16 κενές θέσεις υπάρχουν σε αγροτικούς γιατρούς. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, μέσα στα ημίμετρα που παίρνει, αποδυναμώνει τα Κέντρα Υγείας, π.χ. παίρνοντας ειδικευμένους γιατρούς Γενικής Ιατρικής από τα Ψαχνά και το Αλιβέρι, για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου, όπως ορθοπεδικοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι.

Οι μετακινήσεις γιατρών, ωστόσο, από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Χαλκίδας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών, αλλά δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα Κέντρα Υγείας.

Εργατική - λαϊκή απάντηση με οργανωμένο αγώνα

Απάντηση σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να δώσει μόνο η πάλη ενάντια στην πολιτική που τη γεννά, τόσο από τους εργαζόμενους στην Υγεία, όσο και συνολικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που πρέπει να κάνει υπόθεσή του τον αγώνα για λήψη άμεσων μέτρων και για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Στην Εύβοια, μια τέτοια πείρα δίνουν οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Αλιβέρι, με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας της περιοχής, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες.

Για τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Μιχαήλ, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων Αλιβερίου:

«Στα τέλη του 2016, με πρωτοβουλία τριών σωματείων - Κλαδικό Μετάλλου Ν. Ευβοίας, Συνταξιούχων Κύμης-Αλιβερίου και Οικοδόμων - μαζί με το Παράρτημα Αλιβερίου της ΟΓΕ, προχωρήσαμε σε σύσκεψη, προκειμένου να αναδείξουμε και να αγωνιστούμε για το ζήτημα της Υγείας που απασχολούσε την περιοχή.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ένα κάλεσμα όπου γνωστοποιούσε το πρόβλημα στο λαό της περιοχής κι είχε πλαίσιο πάλης για ΚΥ τέτοιο ώστε να εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Απευθυνθήκαμε προς φορείς, συλλόγους και σωματεία της περιοχής ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συσπειρώθηκαν 34 σωματεία, φορείς και σύλλογοι της περιοχής.

Η μαζική ανταπόκριση ανησύχησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου εντάσσεται το ΚΥ Αλιβερίου, καθώς και την κυβέρνηση: Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, το υπουργείο Υγείας έστειλε ανακοίνωση στα ΜΜΕ διαψεύδοντας τα υπάρχοντα προβλήματα...

Οι εργαζόμενοι του Αλιβερίου απάντησαν, με πρωτοβουλία των 3 σωματείων, προχωρώντας σε συγκέντρωση - κινητοποίηση. Κάτω από την πίεση αυτής της κινητοποίησης, το ΚΥ επανδρώθηκε μερικώς με 4 επιπλέον επικουρικούς γιατρούς, ενώ επέστρεψαν και άλλοι δύο γιατροί που είχαν αποσπαστεί στη Χαλκίδα.

Παρά τις μικρές κατακτήσεις που αποσπάσαμε, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς το Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί κ.ά. Τα σωματεία θα προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη και συντονισμό το επόμενο διάστημα».

Αντίστοιχα ήταν και τα προβλήματα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα, για το οποίο πρόσφατα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα μας αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα του θεραπευτηρίου», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Προβλήματα», τονίζει, «που έχουν γίνει "χρόνια" από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και επιδεινώνονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για τους νοσηλευόμενους ΑμΕΑ, αλλά και για τους εργαζόμενους και την ίδια τους την υγεία, στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται η λειτουργία του θεραπευτηρίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε άμεσα Ερώτηση στον υπουργό Υγείας με βάση τα προβλήματα που καταγράφει το σωματείο, ενώ στις 15 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της ΤΕ Εύβοιας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σωματείου και βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που οργάνωσαν στο προαύλιο του θεραπευτηρίου. Εγινε παρέμβαση και στη διοίκηση του θεραπευτηρίου, η οποία προσπάθησε να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα από αυτή που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες (χωρίς καν επαρκή θέρμανση), σε ρυθμούς εντατικοποίησης, αφού για 65 περιθαλπόμενους - βαριά περιστατικά - υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι στην πρωινή βάρδια και από δύο απόγευμα και νύχτα, χωρίς σύγχρονες υποδομές και κατάλληλο εξοπλισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ