Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Εθνική υπόθεση» η κερδοφορία των μονοπωλίων του Τουρισμού

Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την ικανοποίηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, που περνάει μέσα και από το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί της κύρωσης «συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού» μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ που κατατέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού με μορφή νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδης ανέφερε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το «άνοιγμα σε ξένες αγορές» κάτι που αποτυπώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, επειδή αναφέρει, όπως είπε, ότι «οι δύο πλευρές θα διευκολύνουν αμοιβαία τις επενδύσεις των Ελλήνων και Κουβετιανών επιχειρηματιών, καθώς και τις επιχειρηματικές συμπράξεις σε αντίστοιχους τουριστικούς τομείς».

«Οι κοινές επιχειρηματικές ή επενδυτικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν», είναι «αναγκαία συνθήκη, να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα διευκολύνει και δεν θα παρεμβάλλει εμπόδια στις επενδύσεις, όπως κάνει με κάθε ευκαιρία η σημερινή κυβέρνηση», ήταν η ...κριτική του εισηγητή της ΝΔ Εμ. Κόνσολα, δηλώνοντας βέβαια την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ακόμα, απαιτώντας «επιτέλους άμεσα μέτρα» για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη του Τουρισμού, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή διότι, κατά τον ειδικό της αγορητή Γ. Σαχινίδη, το νομοσχέδιο είναι μέρος «του σχεδιασμού της μουσουλμανικής επιβολής στην Ευρώπη διά μέσου της Ελλάδας»...

Την ικανοποίησή της για τη στάση των αστικών κομμάτων εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, χαρακτηρίζοντας «εθνική υπόθεση» «τα κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις». Μάλιστα, ανέφερε κομπάζοντας ότι ήδη τα μέχρι τώρα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν φέρει «έκρηξη επενδύσεων αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα» με 142 αιτήσεις για 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία «από τα οποία τα μισά έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και θα βάλουν μπουλντόζες ελπίζουμε μέσα στο έτος 2017».

Το κριτήριο κάθε συμφωνίας είναι ποιον ωφελεί

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε πως «μέσα από αυτήν τη συμφωνία βλέπουμε ότι ενθαρρύνονται οι τουριστικές επενδύσεις, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Κουβεϊτιανών επιχειρηματιών, οι συμπράξεις σε τομείς του Τουρισμού, η ανταλλαγή μαθητών για πρακτική εκπαίδευση που προσβλέπει σε εκμετάλλευση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης». Με άλλα λόγια, όπως τόνισε, η συμφωνία είναι ενταγμένη στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης, συνεχίζοντας στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στο εγχώριο κεφάλαιο, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πείσει τους εργαζόμενους να «συμβιβαστούν με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα».

Εκανε ειδική αναφορά στην άγρια εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, με τις «ελαστικές μορφές να σαρώνουν την ίδια τους τη ζωή». «Μια θέση εργασίας μοιράζεται σε τρεις εργαζόμενους. Παρουσιάζονται σαν "ελαστικά εργαζόμενοι" για 4ωρα και δουλεύουν 8, 9 και 10 ώρες» σημείωσε, ενώ όπως είπε τις άθλιες συνθήκες δουλειάς επιβεβαιώνουν οι συνεχείς κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό συγχαίρουν την κυβέρνηση για το ...«έργο» της που τους αποφέρει τεράστια κερδοφορία.

Εξάλλου, σημείωσε αυτή είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης: «Ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας, με μέτρα και αντίμετρα, τη ζωή των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ