Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τον Πολιτισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οπως αναφέρεται και στις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματός μας για το 20ό Συνέδριο, ο πολιτισμός είχε ουσιαστικό ρόλο σε οριακές στιγμές για το επαναστατικό λαϊκό κίνημα.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τους αγώνες για μια άλλη κοινωνία και προσέφεραν μεγάλα έργα ως αντίδωρο στο λαό μας.

Ενόψει του γιορτασμού των 100χρονων του ΚΚΕ πρέπει να ανακτηθεί και σ' αυτόν τον τομέα η πρωτοπορία που μας αξίζει. Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη συγκυρία επηρεάζει αρνητικά και το πολιτιστικό επίπεδο.

Το ζήτημα δεν είναι να κατευθύνουμε προς μια συγκεκριμένη αισθητική ή να προτείνουμε καλλιτεχνικούς δρόμους, αλλά να δημιουργήσουμε ένα κοινό που θα απαιτεί το είδος της Τέχνης που είναι υπέρ του. Ενα κοινό που θα ξέρει να ξεχωρίσει, να σκεφτεί και να αναγνωρίσει την Τέχνη που εμπνέεται από τους αγώνες του και συντελεί στην πορεία του προς τον τελικό στόχο.

Απαιτείται λοιπόν ξάγρυπνο βλέμμα, χωρίς στεγανά για να ανοιχτούμε χωρίς φόβο σε ανθρώπους με τη θέληση να δώσουν πολλά.

Ας πάψουμε να αναπαράγουμε τακτικές που χρησιμοποιεί το Σύστημα παραγωγής «τέχνης» κι ας προβάλλουμε το υλικό που διαθέτουμε (ειδικά στη μουσική και τα εικαστικά).

Οσο για το θέατρο ας μην εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στον ενδιαφέροντα, κατά τα άλλα, ερασιτεχνισμό.

Μια στροφή προς τα μεγάλα έργα με τα πανανθρώπινα ιδεώδη δεν προδίδει την αξία του Μπέρτολτ Μπρεχτ που εμμονικά σχεδόν προβάλλουμε. Είναι εξάλλου ένα επιστημονικό θέατρο που δεινοπαθεί στα χέρια των ερασιτεχνών.


Ελένη Γερασιμίδου


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org