Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση συνομιλιών με τη «σφραγίδα» ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Την Τετάρτη 18 Γενάρη θα συνεχιστούν στη Γενεύη της Ελβετίας οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που την περασμένη βδομάδα μπήκαν σε νέα κρίσιμη φάση, επιβεβαιώνοντας ότι η διχοτομική λύση που προωθείται συνδέεται με όλα σχεδόν τα κρίσιμα «μέτωπα» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Η πρώτη φάση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά και οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί, οι οποίες μια μέρα πριν είχαν καταλήξει στην κατάθεση χαρτών για το Εδαφικό, αποτύπωσαν αφενός τις σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν, αφετέρου το αυξημένο ενδιαφέρον για να υπάρξει συμβιβασμός.

Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας (με τεχνοκράτες) που την Τετάρτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα "ανησυχίες" και προτάσεις για την Ασφάλεια, ενώ όταν παρουσιάσει κάποιο «πόρισμα», θα συνεχιστεί η Διάσκεψη «σε πολιτικό επίπεδο». Για τα «εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια» οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Στο Ανακοινωθέν επιβεβαιώθηκε «η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Το βασικό κορμό της Διάσκεψης αποτελούσαν η Κυπριακή Δημοκρατία - η οποία ουσιαστικά τσουβαλιάστηκε ως «κοινότητα», στο ίδιο επίπεδο με την ηγεσία των Κατεχομένων - το ψευδοκράτος και οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις», που σε πρώτη φάση εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών. Ωστόσο, οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αφορούν πολύ περισσότερους, όπως αποτύπωσε και η παρουσία της ΕΕ στη συνάντηση, ως «παρατηρητή» αλλά και «ενδιαφερόμενου μέρους». Επίσης, ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει και άλλες δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, που έχουν κιόλας καταρτίσει σχέδια για το πώς θα πρωτοστατήσουν στην «αξιοποίηση» του άφθονου φυσικού πλούτου της περιοχής αλλά και πώς θα διασφαλίσουν πλεονεκτήματα στη γεωπολιτική αναμέτρηση που οξύνεται κυοφορώντας ήδη διάφορες ανακατατάξεις.

Με λίγα λόγια, η βδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξελίσσεται σε μια «αρένα», όπου στις πλάτες όχι απλά του λαού της Κύπρου αλλά ολόκληρης της περιοχής, ισχυρά ιμπεριαλιστικά «θηρία» αναμετρούνται για τις νέες ισορροπίες που θα προκύψουν, ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, με έπαθλο ποιος θα πρωτοστατήσει στους νέους γύρους αντιλαϊκών επιθέσεων που θα ξεσπάσουν σε όλα τα επίπεδα.

Ο «Ριζοσπάστης» επιχειρεί σήμερα μια βασική καταγραφή του ευρύτερου πλέγματος επιδιώξεων με το οποίο κάθε πλευρά συμμετέχει σε αυτό το αλισβερίσι.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ