Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο και στο Αιγαίο

Ενδεικτική του πόσο διευρύνονται τα παζάρια είναι η επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώνει σταθερά τις προκλήσεις και στα Ελληνοτουρκικά. Μεσοβδόμαδα και ενώ οι επαφές στη Γενεύη εμφανίζονταν ως - δήθεν - δείγμα των διαθέσεων όλων των πλευρών να καταληχθεί η «λύση» στο Κυπριακό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμα μια προκλητική ανακοίνωση.

Επικρίνοντας τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, η Αγκυρα διαμήνυσε ότι «δεν θα αποδεχτούμε δημιουργία τετελεσμένων που δημιουργεί η ελληνική πολιτική σε διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». Ολα αυτά ενώ το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Από την άλλη μεριά, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εκτόξευσε κατηγορίες για τη μη επίλυση του Κυπριακού τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, για τις οποίες είπε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή», και επισήμανε: «Θα είμαστε εκεί (στην Κύπρο) για πάντα (...) Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων», δεν πρέπει να αναμένεται λύση «όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».

Να σημειωθεί ότι, αργά τη νύχτα της Πέμπτης κι αφού είχε μόλις ολοκληρωθεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίαζε σε δημοσιογράφους: «Εμείς ήμασταν ακόμη και αύριο το πρωί έτοιμοι να συνεχίσουμε με τους εκπροσώπους μας. Θέσαμε χρονοδιάγραμμα στην περίοδο που ζήτησε η Ελλάδα. Ούτε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι ανοιχτή ούτε και η διαδικασία αυτής της διάσκεψης. Η Ελλάδα ήθελε να διαβουλευθεί και είπε ότι δεν ήταν έτοιμη. Εμείς το είδαμε αυτό σαν μια προσπάθεια καλής θέλησης και δεν αναζητήσαμε κακές προθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ