Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την εργασία

Βρισκόμαστε στην εποχή περάσματος από την εργασία σε μορφή δουλειάς, στην εργασία που απελευθερώνει, εξανθρωπίζει, ωριμάζει το χαρακτήρα, κοινωνικοποιεί τη συνείδηση και εντέλει μορφώνει τον εργαζόμενο.

Είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας τέτοια που επιτρέπει, η κάθε προηγουμένως βαριά δουλειά να γίνεται με πολύ απαλό και όμορφο τρόπο. Δεν υπάρχει τομέας της παραγωγής που να μην έχει επηρεαστεί από την τεχνολογική ανάπτυξη και να μην έχει δει τις τεράστιες δυνατότητες για μια προσχεδιασμένη, ήπια δουλειά ακόμα και σε τομείς που θεωρούνται βαρέα επαγγέλματα.

Κύριος παράγοντας για την αλλαγή της μορφής της εργασίας δεν είναι άλλος από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Η μετάδοση της γνώσης είναι πλέον μια πραγματικότητα, ειδικά για όσους έχουν βασικές γνώσεις αγγλικής γλώσσας. Η προσχεδιασμένη εφαρμογή της γνώσης είναι ένας τομέας που έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και είναι ο χώρος εκείνος που δίνεται η μάχη για τη συλλογική, οργανωμένη και κοινωνικά συνεπή μορφή του τελικού προϊόντος της δουλειάς.

Είναι χρέος του κάθε κομμουνιστή να αντιμάχεται τις όποιες φιλοσοφικά ναζιστικές ιδέες έχουν παρεισφρήσει στον τρόπο δουλειάς. Από τον απλό ανταγωνισμό για το ποιος είναι καλύτερος μέχρι και την κοινωνική απομόνωση συνεργατών. Η κάθε δουλειά γίνεται απλή όταν τα υπάρχοντα μέρη της ομάδας εργασίας συνεννοούνται για το πώς και τι θα κάνει καθένας. Ετσι ο κάθε κομμουνιστής μπορεί να βάλει σε πράξη τον ορισμό της εργασίας, που έχει δοθεί από την γενιά της Κα. Παπαρήγα ότι εργασία είναι η δράση στη βάση της γνώσης της ανάγκης.

Η δράση σε αυτήν τη βάση μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία ενός ανασυνταγμένου εργατικού χώρου που αντίστοιχα θα μπορεί να έχει και το αντίστοιχο εργατικό κίνημα, κίνημα δεμένο από τις καθημερινές μάχες για να βγει η παραγωγή μέχρι και την πολιτική μάχη για μια δουλειά, μια ζωή με δικαιώματα.


Βαγγέλης Χόρτης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ