Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
H ναζιστική ιδεολογία αναπόφευκτα οδηγεί στην εγκληματική δράση

«Τάγμα εφόδου ήταν αυτό που ζήσαμε» κατέθεσε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ο Σταύρος Λεκοδημήτρης, για την επίθεση που υπέστησαν κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το Σεπτέμβρη του 2013. «Αυτός ήταν ο σκοπός, να μας σκοτώσουν (...) από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Ετσι όπως είδα τον Σωτήρη (σ.σ. εννοεί τον κομμουνιστή πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου), νόμιζα ότι πέθανε, γιατί να μη το νομίζουν κι αυτοί; (...) Ηταν γεμάτος αίματα, τον κρατούσε και τον έσερνε ο Βαξεβάνης (...) Εκείνη την ώρα ένιωσα ότι είχαμε χάσει κάποιον (...), τρομοκρατήθηκα». Νωρίτερα, ο μάρτυρας, μαθηματικός στο επάγγελμα, οδηγός σχολικού σήμερα, που είχε υποστεί και ο ίδιος επίθεση, είπε στο δικαστήριο: «Είχα πολλά χτυπήματα, στο κεφάλι και τα χέρια. Για να σας περιγράψω, ήταν τόσο το μένος που φοβήθηκα για τη ζωή μου πρώτη φορά (...) προσπάθησα να προστατεύσω το κεφάλι μου». Κατέθεσε, επίσης, ότι ο Πανταζής φαινόταν να είναι ο αρχηγός της επίθεσης. Αναφέρθηκε στα διακριτικά - μαιάνδρους - που είχαν οι χρυσαυγίτες και τόνισε ότι περισσότεροι από τους μισούς κρατούσαν οπλισμό, γκλομπς, πέτρες, κοντάρια με καρφιά. Περιέγραψε, επίσης, πως τους κύκλωσαν σαν τόξο και τους εγκλώβισαν.

Ο μάρτυρας, που πιστεύει όπως είπε ακράδαντα ότι η δολοφονική επίθεση ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Ο,τι γίνεται, το ξέρει ο αρχηγός». Μάλιστα, είπε ότι εφόσον «η ηγεσία δεν το διέψευσε ποτέ, ούτε το καταδίκασε ποτέ, άρα το επικροτεί, για να μάθει όλο το Πέραμα ότι η Χρυσή Αυγή έσπασε στο ξύλο τους πρωτοπόρους εργάτες, τους κομμουνιστές, στο Πέραμα». Και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Πανταζής, και ο κάθε Πανταζής, να κάνει οτιδήποτε χωρίς να το ξέρει η ηγεσία κι ο αρχηγός».

Για τις ομοιότητες στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και άλλες), κατέθεσε ότι «γίνονται βράδυ, είναι μαυροφορεμένοι με μπλούζες της Χρυσής Αυγής, οπλισμένοι, συστήνονται, θέλουν να το κάνουν φανερό, οι επιθέσεις γίνονται γρήγορα»... Επισήμανε, επίσης, το ενιαίο και συντεταγμένο της επίθεσης στα μέλη και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ρωτήθηκε χαρακτηριστικά από την πρόεδρο πώς γίνεται 50 άτομα να κινούνται ενιαία και απάντησε: «Ηταν οργανωμένοι. Προφανώς είχαν εκπαίδευση, πήραν εντολή». Για το κίνητρο είπε χαρακτηριστικά πως «είναι ναζί».

Επιπρόσθετα, ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι η ναζιστική ιδεολογία αναπόφευκτα οδηγεί στην εγκληματική δράση, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

Πρόεδρος: Αν αυτοί με τα τατουάζ (σ.σ. είχε αναφερθεί νωρίτερα ο μάρτυρας σε ναζιστικά σύμβολα χρυσαυγιτών) που λέτε, με τα ρούχα που φορούν, σας έλεγαν αυτά που σας είπαν και έμεναν εκεί θα σας ενοχλούσε;

Μάρτυς: Η ιδεολογία των ναζί είναι ταυτόσημη με τις εγκληματικές πράξεις, δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις.

Πρόεδρος: Αν δεν είχαν κάνει τις αξιόποινες πράξεις;

Μάρτυς: Δεν θα ήταν ναζί τότε.

Πρόεδρος: Δηλαδή οι έχοντες αυτή την ιδεολογία οπωσδήποτε θα καταλήξουν σε κάποια έκνομη πράξη;

Μάρτυς: Βέβαια.

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής αναφέρθηκε στη διακήρυξη της Χρυσής Αυγής, όπου γράφεται ότι είναι ναζί, στην αναφορά του αρχηγού Μιχαλολιάκου «είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45», στην ομιλία του αρχηγού Μιχαλολιάκου σε φασιστοσύναξη στην Ιταλία, στα περί «υπανθρώπων» που είπε η χρυσαυγίτισσα Ζαρούλια για τους μετανάστες, στις φωτογραφίες του Λαγού με το ναζιστικό αετό, του Κασιδιάρη με σβάστικα κ.τ.λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται η φονική ενέδρα στους Αιγύπτιους ψαράδες(2023-05-16 00:00:00.0)
Δολοφονικό τάγμα εφόδου(2023-05-11 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η κατάθεση του δημοσιογράφου(2017-10-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με την κατάθεση δημοσιογράφου(2017-07-05 00:00:00.0)
Δολοφονική επίθεση συντονισμένη και οργανωμένη(2016-11-23 00:00:00.0)
«Είχα ακούσει ότι ο Λαγός είχε μιλήσει για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες»(2016-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ