Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Εργαλείο γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής αποτελεί το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο σύμφωνα με την προχτεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ, θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει η λειτουργία του στο τέλος του Γενάρη 2017.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η αξιοποίηση παρεμβάσεων, όπως η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων καθώς επίσης και η «κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την «προσπάθεια» σημαντική συμβολή θα έχουν και «ξένοι εμπειρογνώμονες», κυρίως από τη συμβουλευτική ομάδα της γαλλικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος, πέρα από την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, περιέγραψε και τη νέα γενιά επιχειρηματικών συμπράξεων μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, σημείωσε πως «η μεγαλύτερη καινοτομία» που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία του 3ου μνημονίου το 2015, ήταν ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας θα εμπλακούν και σε εμπορική δραστηριότητα, με στόχο την αποκόμιση κερδών, παράλληλα βέβαια με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ προβλέπει για το 2018 και μετά, πρόσθετα μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πρόσθετες μόνιμες αντιλαϊκές παρεμβάσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεντρικοί άξονες της τρέχουσας «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όπου «υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων», την Ενέργεια καθώς βέβαια και τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ακόμη. Υπάρχουν μερικές βελτιώσεις, έχει όμως ακόμη δρόμο»...

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη, προβλέπει:

-- Παράταση και «κλείδωμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, με χρονική διάρκεια που θα συμφωνηθεί σε επόμενη φάση.

-- Την πλήρη στελέχωση και συγκρότηση της διοίκησης στο υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ) μέχρι το τέλος Γενάρη 2017.

-- Χρονική επέκταση και αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη» με σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα εξειδικευθούν στη συνέχεια.

-- Βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, με ...προοπτική τη μείωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες το έτος 2060.

-- Σημειώνεται πως η «συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις».

-- Πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τη δεύτερη «αξιολόγηση» και ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή που θα ανοίξουν το δρόμο για την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ