Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Ματώνει κι άλλο το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Κάλπικες οι αντιπαραθέσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων με την κυβέρνηση, που εστίασαν στο μείγμα διαχείρισης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέδειξε τον αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέδειξε τον αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού
Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017, μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προδιαγράφει την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής σε βάρος της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού, τον οποίο καλεί να ματώσει και άλλο προκειμένου να πληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε αντιλαϊκά μέτρα, για να εξοικονομήσει νέα κέρδη, προνόμια και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα διαρκέσει μέχρι και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10/12, οπότε και θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή του.

Το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης μέρας, που προδιαγράφει και πώς θα πάει το πράγμα μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης, ήταν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ, στη ΧΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων, για το μείγμα της καπιταλιστικής διαχείρισης που θα είναι πιο αποτελεσματικό για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, επιδιώκοντας να πείσουν το λαό ότι δεν έχει άλλη διέξοδο, πέρα από το να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Από τη ΝΔ ο γενικός εισηγητής, Κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε στοιχεία για την «αναπτυξιακή πολιτική» της διακυβέρνησής της, ανέφερε ότι μόνο η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως «ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων» και έφερε προς ...απόδειξη «την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ», εκφράζοντας την ανησυχία του: «Ποιος θα θελήσει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις;». Βέβαια, δεν παρέλειψε όλα αυτά να τα ντύσει με φιλολαϊκό μανδύα, μιλώντας περί έλλειψης κοινωνικών παροχών στον προϋπολογισμό κ.λπ.

Ευκαιρία να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ βρήκε και ο γενικός εισηγητής του, Γ. Κουτσούκος. Την ανησυχία του για τις επενδύσεις, αναφερόμενος ειδικά στην εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, εξέφρασε και ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου, όπως αυτές των ιδιωτικοποιήσεων, την παραπέρα περικοπή των συντάξεων από τους «πλούσιους» συνταξιούχους και πάει λέγοντας. Ενώ από τη Χρυσή Αυγή ο γενικός εισηγητής, Ηλ. Παναγιώταρος, αξίωσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στα επίπεδα Βουλγαρίας, όπου μεταναστεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παρουσίασε ως «υποδειγματικό» επενδυτικό μοντέλο αυτό της Μ. Βρετανίας.

Η κυβέρνηση εκτελεί το πιο βρώμικο συμβόλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ποιο είναι το μέχρι τώρα αντιλαϊκό «έργο» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς τώρα συμπληρώνονται τα δύο χρόνια της θητείας της. Εργο που δείχνει για ποιον διαπραγματεύτηκε και για ποιον διαπραγματεύεται. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση για την δεύτερη «αξιολόγηση», «που λέει ότι η ελάφρυνση του κρατικού χρέους έως 20% μέχρι το 2060 πρέπει να συνοδεύεται από πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια. Και το δίλημμα ποιο ήταν; Αν θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για μία 10ετία 3,5% ή αν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για ποιον διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, για να εξυπηρετηθεί ο λαός ή για το ποιο μείγμα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σήμερα έχοντας ως κοινό παρονομαστή ότι ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα όχι μόνο της κρίσης αλλά και της ανάπτυξης και απομείωσης της εξυπηρέτησης του χρέους;».

«Το λογαριασμό - πρόσθεσε - είτε με το ένα μείγμα είτε με το άλλο θα τον πληρώσει ο λαός. Και το αποδεικνύει περίτρανα ο κρατικός προϋπολογισμός, που είναι αντιλαϊκός, ταξικός, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου, εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Οπως τόνισε, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. «Αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων 14,5% και από την αύξηση των έμμεσων φόρων 5,8%. Ενώ, αντίθετα, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο αυτό το πενιχρό ποσοστό στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Δηλαδή, μία μείωση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2015, που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα που θα "επιβαρύνουν" τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε εισαγωγικά, γιατί τα μετακυλίουν στους εργαζόμενους και το λαό, θα είναι πολύ κάτω από το 6% του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Και το υπόλοιπο 95% θα το πληρώσει ο συνήθης ύποπτος, τα λαϊκά στρώματα».

Τόνισε ότι «έχουμε με τον προϋπολογισμό αλλαγή ακόμα χειρότερη έμμεσων/άμεσων φόρων, υπέρ των έμμεσων αντιλαϊκών φόρων. Εχουμε επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπονται 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και χρηματοδότησης των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης». Οπως επισήμανε, «το 2017 τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν είναι 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 770 εκατ. αφορούν μειώσεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και τα 3 δισ. αύξηση φορολογίας», χώρια τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Και πανηγυρίζετε ότι θα δώσετε 700 εκατ. για τις ανάγκες των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων, δηλαδή παίρνετε 4 δισ. και επιστρέφετε 700», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα τόνισε ότι είναι κάλπικη γιατί «φιλοδοξούν να θωρακίσουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Τσακώνεστε ποιος πήρε περισσότερα μέτρα, ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής για το κεφάλαιο, για το ποιανού η πολιτική θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης της χώρας. Στην ουσία διεκδικείτε, είτε εσείς είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, την ψήφο εμπιστοσύνης από την τρόικα, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους δανειστές, από την αστική τάξη ότι μπορείτε να εξυπηρετήσετε την πολιτική και τα συμφέροντά τους καλύτερα από τη ΝΔ έχοντας συνέχεια το λαό να ματώνει». Σημείωσε ότι «τα εύσημα προσωρινά είναι στην κυβέρνηση γιατί κάνετε το πιο βρώμικο παιχνίδι, εκτελείτε το πιο βρώμικο συμβόλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού και μπορείτε να το κάνετε, είστε ικανοί ακόμη».

Υπογράμμισε ότι διέξοδος για το λαό δεν υπάρχει μέσα στον καπιταλισμό καθώς ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στην Ελλάδα για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αυτό το εμποδίζει το καπιταλιστικό κέρδος, που αν δεν ξεμπερδεύουμε με αυτό, δεν πρόκειται να δούμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σημείωσε ότι στο λαό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή και αυταπάτη για την ανάκαμψη διότι θα είναι σε βάρος του και τον κάλεσε να αγωνιστεί για να μην περάσουν τα μέτρα, για μέτρα ανακούφισης και για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ