Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά τα εύσημα στην κυβέρνηση από τον πρέσβη των ΗΠΑ

Συνεχίζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα να μοιράζει τα εύσημα στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο και να αναδεικνύει τη γεωπολιτική της σημασία στην περιοχή, ως «σύμμαχου» στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τον συγκεκριμένο ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην προώθηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε ενημέρωση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι από μακρού σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια δύσκολη περιοχή, ανάμεσα σε τρεις διασταυρούμενες επικράτειες (Β. Αφρική, Αν. Μεσόγειο, Ρωσία και Μαύρη Θάλασσα)» και ότι στη γεωγραφική αυτή θέση, «η Ελλάδα έχει τον ρόλο ενός πραγματικού πόλου σταθερότητας».

«Οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό συμφέρον στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων να ενισχύσουν την ικανότητα της Ελλάδας να ασκήσει αυτόν τον ρόλο ως περιφερειακός πόλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης. Στην πραγματικότητα, περιγράφει ένα «τρίγωνο» όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κλιμακώνονται και εκφράζονται πλέον και με πόλεμο. Στο κέντρο αυτού του τριγώνου βρίσκεται η Ελλάδα και από αυτήν την άποψη κρίνεται σημαντική για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ η «σταθερότητά» της, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διμερής συμμαχία είναι πολύ σημαντική, είναι δοκιμασμένη στο χρόνο, θα είναι σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης και η Ευρώπη είναι σημαντική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Ιεραρχώντας τα βασικά κεφάλαια του διμερούς ενδιαφέροντος, ο Τζ. Πάιατ απαρίθμησε κατά σειρά την οικονομία, την περιφερειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα και το Μεταναστευτικό. Για την οικονομία ενθάρρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν ιδιαίτερα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος», αλλά «έχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Υπέδειξε μάλιστα τη συνεργασία με το Ισραήλ ως την πλέον αποδοτική για την ανταλλαγή εμπειρίας στα ζητήματα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας το στίγμα της ενδυνάμωσης της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που ούτως ή άλλως καλύπτει ευρύτερους τομείς σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ