Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται με την κατάθεση δημοσιογράφου

Eurokinissi

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκάκη συνεχίστηκε, χτες, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας περιέγραψε, μεταξύ άλλων, επιθέσεις ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών που έχει ερευνήσει και καταγράψει, όπου «προΐσταντο» υποψήφιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο απορρέουν όπως είπε από τη δημοσιογραφική του έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και από μια σειρά δίκες που παρακολούθησε για επιθέσεις της.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για ναζιστική οργάνωση. Ενδεικτικά κατέθεσε για τη ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι το 2005, με συμμετοχή ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού Μιχαλολιάκου, του Ματθαιόπουλου, του Γερμενή, του Λαγού κ.ά., και με τη συμμετοχή Γερμανών ναζί με ανάλογα συνθήματα και σύμβολα. Επισήμανε ότι η Χρυσή Αυγή βρίθει ναζιστικών συμβόλων: Σημαίες των SS, της Βέρμαχτ, ναζιστικά τραγούδια, συνθήματα (όπως το «Ζήτω η Νίκη», το «αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή»), ο ύμνος της ναζιστικής Γερμανίας, κέλτικοι σταυροί. Εξάλλου, όπως είπε, δεν πρόκειται για πρωτοτυπία των ταγμάτων εφόδου, αλλά είναι εμπνευσμένα από τα τάγματα του Χίτλερ.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, την ιεραρχία, την απόλυτη πειθαρχία, τα τάγματα εφόδου και τις επιθέσεις, ο μάρτυρας αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ομιλία Πατέλη στις τοπικές Περάματος και Σαλαμίνας, στο «ό,τι κινείται σφάζεται», στο ότι πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τις εντολές του αρχηγού. «Υπάρχει μια γενική γραμμή και αυτή τη γραμμή τη δίνουν τα ηγετικά στελέχη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στο ξενοδοχείο «Crystal» το 2012, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος είπε σε ομιλία του: «Οποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει». Αυτό είναι εντολή. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να γίνουν οι επιθέσεις... Μάλιστα ο μάρτυρας τόνισε ότι ταυτίζονται οι ηγεσίες των ταγμάτων εφόδου με τα κομματικά όργανα.

Αναφέρθηκε στην ομοιομορφία των ταγμάτων εφόδου, ότι επιτίθενται οργανωμένα για λίγη ώρα και οπισθοχωρούν, κρατούν μαχαίρια και κοντάρια, είναι εκπαιδευμένοι. «Ο Κασιδιάρης στη Μεσσήνη είπε ότι θυμίζουν στρατιωτική μονάδα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σχετικά ο μάρτυρας, κατέθεσε ότι σκοπός της ναζιστικής οργάνωσης δεν είναι μόνο οι μετανάστες αλλά και η εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων (π.χ. Φύσσας, ΠΑΜΕ), όσων θεωρούν «υπάνθρωπους» για την «καθαρότητα της φυλής και του αίματος». Μάλιστα είπε ότι η Χρυσή Αυγή κρύβεται και παραπλανά για τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της και αναφέρθηκε σε βίντεο με ομιλία του Δ. Κουκούτση στην τοπική της Σπάρτης, όπου εξηγεί στα στελέχη την εντολή του αρχηγού Μιχαλολιάκου «να κρατάνε τον εθνικοσοσιαλισμό μέσα τους» και «να μη δείχνουν τόσο συχνά τα μπράτσα τους».

Αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, από τη δεκαετία του '80 ακόμα, και στις καταδίκες στελεχών της όπως Κουσουμβρή και Ζαφειρόπουλου, και του τότε υπαρχηγού της Ανδρουτσόπουλου (γνωστού ως Περίανδρου), που έχει καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Κουσουρή (το 1998).

Τέλος, ερωτήματα προκάλεσε για άλλη μια φορά με τη στάση της η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα, επειδή δεν αναζήτησε στη δημοσιογραφική έρευνα που έκανε για τα περιστατικά που περιέγραψε και τη... γνώμη των επιτιθέμενων εγκληματιών χρυσαυγιτών!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ