Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαπατά το λαό εξωραΐζοντας τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος

Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος
Σαν «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» προσπαθεί να σερβίρει την απόφαση του Γιούρογκρουπ στο λαό η κυβέρνηση, με τα μάτια στραμμένα στο κεφάλαιο, στο οποίο απευθύνεται με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για εξέλιξη που «προστατεύει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς αγορές χρήματος».

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε να αμπαλάρει τους παραπάνω ισχυρισμούς εξαπάτησης, όπως ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, όταν αποδέχτηκε το ύψος των πλεονασμάτων, η χρονική διάρκεια των οποίων έμεινε ανοιχτή στο Γιούρογκρουπ και θα κλείσει σε άλλη συνεδρίαση, δεν αποδέχτηκε επίσης, όπως είπε, ούτε «την παράλογη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος». Οταν του επισημάνθηκε ότι το ανακοινωθέν ήταν κοινό, υποστήριξε ότι «τα ανακοινωθέντα αυτά δεν εμποδίζουν τη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα», ότι «οι ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ αποτελούν συμβιβασμούς, οι οποίοι γίνονται, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση» και ότι ...«δεν αποδεχόμαστε τίποτα», πασχίζοντας έτσι να προσαρμόσει την κυβερνητική προπαγάνδα στις απαιτήσεις χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στην πολιτική που τις «σφάζει», παραπλανώντας και καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες ότι ίσως έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό.

ΟΔ. Τζανακόπουλος, με προσποιητή έκπληξη, χαρακτήρισε «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ και την «απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα», εγκαλώντας τον Π. Τόμσεν ότι «αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων»!

Διαβεβαίωσε, πάντως, την αστική τάξη ότι η κυβέρνηση ένα πράγμα έχει στο μυαλό της, την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία «ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους», την οποία χαρακτήρισε εφικτή «με δεδομένη τη σύγκλιση στην πλειονότητα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη β' αξιολόγηση», αλλά και «αναγκαία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Προανήγγειλε, μάλιστα, το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε επαφές που θα επιδιώξει να έχει ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες. «Δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας, εκτός από τη διαρκή προσπάθεια για να κλείσει η 2η αξιολόγηση (...) έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο για τις αγορές χρήματος, μέσω της ένταξής μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης, επέκρινε τη ΝΔ ότι ενώ θα έπρεπε να είχε χαιρετίσει την απόφαση σαν μια «σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία», επέλεξε «μίζερη στάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ