Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κομμάτια του παζλ

Διάφορες ενδιαφέρουσες, όσο και αποκαλυπτικές πλευρές της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό προκύπτουν από τα πολλά που γράφονται αυτές τις μέρες στον Τύπο. Για παράδειγμα, γράφτηκε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δώσει έδαφος, με αντάλλαγμα την ισοτιμία στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση με εκ περιτροπής προεδρία ανά τριετία και ότι επιδιώκει ένα μεταβατικό στάδιο εγγυήσεων, με παρουσία του τουρκικού στρατού. Αλλού γίνεται λόγος για τις αμερικανικές πιέσεις, που μεγαλώνουν για να βρεθεί «λύση» στα πρότυπα του «σχεδίου Ανάν», με την Αμερικανίδα αξιωματούχο Βικτόρια Νούλαντ να δηλώνει ότι «ξοδέψαμε πολύ χρήμα και φαιά ουσία για τη λύση, ώστε να την πετάξουμε στα σκουπίδια». Τέλος, κοινή διαπίστωση στον Τύπο είναι ότι η «μάχη» αφορά πρώτα και κύρια τη νομή του ενεργειακού ορυκτού πλούτου της περιοχής. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες ενός σύνθετου πεδίου ανταγωνισμών, συμμαχιών και συμβιβασμών, με πολλούς διαφορετικούς παίκτες, που ο καθένας, με την ισχύ που διαθέτει, προσπαθεί να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του. Επομένως, όσο πλησιάζει ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης, διμερούς και πενταμερούς, ο λαός πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του. Τώρα φαίνεται καλύτερα ότι η λύση που προωθείται δεν παίρνει για κριτήριο τα πραγματικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά οριοθετείται από τις επιδιώξεις ανταγωνιζόμενων κρατών και μονοπωλιακών ομίλων. Λύση προς όφελος των λαών χωρίς σύγκρουση με όλο το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και εύθραυστων συμβιβασμών δεν μπορεί να υπάρξει.

Κανονικό «πλυντήριο» η «Αυγή»

Σε περίοπτη θέση στις σελίδες της, η χτεσινή «Αυγή» δημοσίευσε τη φωτογραφία από την επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πρώτος πρώτος στη φωτογραφία στεκόταν ο Κασιδιάρης, δίπλα στην Κασιμάτη, τον Βίτσα, την Αυλωνίτου και τους λοιπούς ΣΥΡΙΖΑίους που έγιναν το φόντο της ΧΑ. Η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας και όχι μιας οποιασδήποτε άλλης απ' όσες κυκλοφόρησαν χτες, ήταν πραγματικό ξέπλυμα της ΧΑ. Μάλιστα, με το σχόλιό της, η «Αυγή» προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας λίγο - πολύ ότι εκείνη τη μέρα, ο Ερντογάν «δεν έβγαλε ούτε κιχ (!) γιατί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας υπό τον Καμμένο, βρέθηκαν στο Καστελόριζο, δίπλα στην Τουρκία». Πόσους ακόμα θα ξεπλύνει η «Αυγή»; Μετά τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ελέω Ομπάμα, τώρα και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή; Υπάρχει τέρμα στον κατήφορο; Μάλλον όχι! Οσο για το «κιχ» του Ερντογάν, αυτό ακούστηκε και με το παραπάνω, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τη μέρα που γινόταν η επίσκεψη, 11 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 8 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν. Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά; Οι ψευτολεονταρισμοί του Καμμένου με ντεκόρ τους φασίστες της Χρυσής Αυγής μπορούν και τα κάνουν αόρατα...

Ε, δεν έγινε και τίποτα!

Τι ήταν η απόφαση του Γιούρογκρουπ; «Συμβιβασμός ο οποίος έγινε έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση»... Τι αποδέχτηκε η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ; «Δεν αποδεχόμαστε τίποτα και κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι να τα αποδεχθούν όλοι όλα»... Αυτά και άλλα απίθανα ισχυρίστηκε, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών... Δηλαδή, αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας δεν έγινε δα και κάτι σπουδαίο. Ενας ...ψιλοσυμβιβασμός ήτανε, για να πάμε πιο κάτω και στο άμεσο μέλλον θα δούμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Τότε, όμως, τι ήτανε η δέσμευση για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018 και για «όσο χρειαστεί»; Τι ήταν η δέσμευση ότι όλα τα «προαπαιτούμενα» θα κλείσουν άμεσα, στην προοπτική να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» με μέτρα που περιλαμβάνουν τα Εργασιακά και επεκτείνονται στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό για να πιαστούν οι δείκτες των πρωτογενών πλεονασμάτων; Τι ήταν οι διαρροές ότι γι' αυτόν το σκοπό η κυβέρνηση συζητάει την επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018, που σημαίνει άμεσες περικοπές δαπανών, με πρώτες αυτές για τις συντάξεις; Είπαμε, αναμενόμενη η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το λαό «πανηγυρτζή» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, αλλά η κοροϊδία έχει όρια και είναι βέβαιο ότι πλέον σκοντάφτει στην πείρα που έχουν αποκομίσει ακόμα περισσότεροι από τα λαϊκά στρώματα.

Πάντα «ανοιχτό»

Τα «ματωμένα πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο για το 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια, που συμφώνησε στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προδιαγράφουν νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις και πρωτίστως η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», για την οποία τα κυβερνητικά στελέχη διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να γίνει και μάλιστα πως μετά το 2018 θα υπάρξουν και ...αυξήσεις (!) στις πετσοκομμένες συντάξεις. Τώρα, δειλά - δειλά, οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως το θέμα της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή του ποσού που υπερβαίνει τις συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους με τους νέους μικρότερους συντελεστές, έχει τεθεί στο τραπέζι. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το ύψος των πλεονασμάτων θα γίνει το πρόσχημα για την επιβολή νέων περικοπών και στις συντάξεις, όπως και στο ύψος του αφορολόγητου. Για να αποδειχτεί ότι - ανεξάρτητα από τα προσχήματα - η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει τέλος και σε αυτό το πλαίσιο το Ασφαλιστικό παραμένει πάντα «ανοιχτό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ