Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ολοταχώς για το στόχο του κεφαλαίου για «διαμετακομιστικό κόμβο»

Η προώθηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των στόχων της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και η εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πακέτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Γιούνκερ, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με θέμα: «Θαλάσσιοι διάδρομοι και λιμένες - Εργα Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, «ανοίγοντας» την ημερίδα ανέφερε: «Θα στηρίξουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες στα πλαίσια της ανάπτυξης των μεταφορικών δικτύων αξιοποιώντας μαζί με ιδιωτικές πρωτοβουλίες το πρόγραμμα Γιούνκερ και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι έξοδος της Ευρώπης προς την Ασία και η είσοδος της Ασίας προς την Ευρώπη».

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής στο ΥΝΑ, που θα εξετάσει όλες τις προτάσεις για το σχεδιασμό της λιμενικής βιομηχανίας, ενώ σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τη λιμενική πολιτική που είχε συντάξει ο προηγούμενος υπουργός, Θ. Δρίτσας, θα τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός, επικεντρώθηκε στις δράσεις «για την ανάπτυξη των νησιών», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε τη νησιωτικότητα θετικό κίνητρο για επενδύσεις».

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, ο οποίος δίνοντας μία γεύση για το τρελό φαγοπότι που εξασφαλίζεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών είπε ότι μεταξύ 2000 - 2013 από τον προϋπολογισμό της ΕΕ χορηγήθηκαν περίπου 6,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε λιμάνια, ενώ η ΕΚΤ υπό τη μορφή δανείων διέθεσε το ίδιο διάστημα 10,1 δισ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, σημείωσε ότι ήδη από τη Γενική Γραμματεία αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επεξεργασία σχεδίου για δίκτυο υποδομών LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική θέση και ένταση της εκμετάλλευσης το υπόβαθρο των «ευκαιριών»(25/5/2018)
Προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση το λιμενικό σύστημα της χώρας(19/1/2018)
Ανάπτυξη του σιδηρόδρομου «κομμένη και ραμμένη» στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου(24/5/2017)
Εισέπραξε και τα εύσημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου(11/6/2016)
Λιμενικό σύστημα προσαρμοσμένο πλήρως στις ανάγκες του κεφαλαίου(12/5/2016)
Μπουρλότο σε ό,τι απέμεινε για ναυτεργάτες και νησιώτες(30/12/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org