Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι λαοί «πληρώνουν» τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις, τις συμμαχίες και τους συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστών

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοσταθμό «Alpha»

Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Alpha 9,89» και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης.

Για την επίσκεψη Ομπάμα

-- Να αρχίσω με την επίσκεψη Ομπάμα, στην οποία δίνει μεγάλο πολιτικό βάρος η κυβέρνηση (...) και η άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία λέει ότι αυτή η επίσκεψη, μετά τη μη εκλογή της κας Κλίντον, δεν έχει τη σημασία που θα είχε νωρίτερα. Εσείς τι λέτε γι' αυτό, θα τεθούν κρίσιμα θέματα, το Κυπριακό, το χρέος, γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής;

-- Καταρχήν, δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Ομπάμα είναι Πρόεδρος, ο οποίος φεύγει σε δυο μήνες και τυπικά, εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει, σε σχέση οπωσδήποτε με τις διεθνείς σχέσεις κ.λπ., με την αλλαγή ενός Προέδρου. Το έχουμε δει και στο παρελθόν αυτό, θα το δούμε και τώρα, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Αρα, από αυτή τη σκοπιά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται εδώ γιατί η χώρα του, οι ΗΠΑ, αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και εκεί, δηλαδή οι όμιλοι, το κεφάλαιο, όπως λέμε εμείς και όπως είναι στην πραγματικότητα...

-- Ε, τώρα έβγαλαν και τον πούρο εκπρόσωπο, τον καθαρό εκπρόσωπο του κεφαλαίου...


-- Μα είναι, έτσι κι αλλιώς. Είναι μεγιστάνας ο ίδιος, οι άλλοι είναι εκπρόσωποι, προσωπικό αυτών. Αλλά τέλος πάντων, το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα και οι όμιλοι, και εδώ στην περιοχή που βρίσκεται η χώρα μας, ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, σε αυτό το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων. Είναι δρόμος μεταφοράς εμπορευμάτων. Και βεβαίως, οι ΗΠΑ έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι σε μια περιοχή όπου υπάρχει πετρέλαιο, εκτός από τη Μ. Ανατολή, εννοώ και το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, υπάρχει αέριο κ.λπ. Και συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις. Είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, με το δρόμο του μεταξιού, είναι η Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, συνολικά οι χώρες της Ευρώπης, της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αρα, λοιπόν, έχουν ισχυρά συμφέροντα οι Αμερικάνοι και γι' αυτό έρχεται ο Ομπάμα. Και γι' αυτά τα ζητήματα κυρίως έρχεται.

-- Τα οικονομικά - επενδυτικά συμφέροντα...

-- Στρατιωτικά επίσης. Γιατί βασική δύναμη του ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ είναι ήδη στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ αποφάσισε, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του - και εδώ πρωταρχικό ρόλο παίζουν αμερικανικές δυνάμεις - στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή. Αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία του σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τις συγκρούσεις.

Για τη διευθέτηση του χρέους και τη συζήτηση για το 4ο μνημόνιο

-- Η επίσκεψη που γίνεται από τον κ. Ομπάμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συζήτηση πιο πραγματιστική για το χρέος, το οποίο είναι ένα θέμα και μία ιστορία που έχει δώσει πολιτικό βάρος η κυβέρνηση; (...) Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο ή μήπως η ελάφρυνση συνοδευτεί με άλλα μέτρα - προαπαιτούμενα, που λέει το ΔΝΤ και νομίζω και οι Ευρωπαίοι το λένε;

-- Σίγουρα, το δεύτερο θα συμβεί κατά την άποψή μας. Γιατί, εμείς όταν ακούμε για τη συζήτηση για το χρέος, είτε την επιμήκυνση, παλιότερα, είτε για απομείωση ενός μέρους του χρέους, λέμε στον ελληνικό λαό να κουμπώνεται, να κουμπωνόμαστε όλοι. Διότι κανείς δεν σου μειώνει το χρέος, ούτε το ΔΝΤ, με την παρέμβαση που υπονοήσατε, ή τέλος πάντων τη «θετική» στάση των ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση, που έχουν και τον κύριο λόγο εκεί, ούτε οι υπόλοιποι, η ΕΚΤ, η υπόλοιπη τρόικα, η ΕΕ, το κουαρτέτο τέλος πάντων... Δεν σου μειώνει, λοιπόν, κανείς το χρέος για να σε δανειοδοτήσει, για να σε ανακουφίσει, για να έρθει να κάνει επενδύσεις, χωρίς να σε υποχρεώσει να πάρεις νέα σκληρά μέτρα, να μπεις σε νέο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει, όπως και να το ονομάσουν, 4ο μνημόνιο. Εκεί εντοπίζουμε εμείς τον κίνδυνο να υπάρξει και 4ο μνημόνιο, το οποίο το αρνείται η κυβέρνηση και λέει «ούτε κουβέντα να γίνεται γι' αυτό».

-- Εκτός από την κυβέρνηση, εγώ με όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχω μιλήσει το αρνούνται και αυτοί. Λένε «το 4ο μνημόνιο δεν θα το ψηφίσουμε εμείς», δηλαδή προφανώς θα έχει μία αντίδραση και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα...

-- Πάντως, δεν μας έχουν συνηθίσει και σε πολύ «αντίσταση». Συνήθως τα ψηφίζουν όλοι και μάλιστα δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι βουλευτές τους, είναι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

-- Από την άλλη μεριά, βλέπουμε ότι κι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτό το ποσό και με τους όρους που έχουν, τι λέτε;

Για τη συζήτηση περί «βιώσιμου - μη βιώσιμου», να πάρετε υπόψη σας το εξής: Ας πούμε οι ΗΠΑ - κι ο Ομπάμα που έρχεται εδώ για να μας κάνει δήθεν τον τροχονόμο διευθέτησης του χρέους και βοήθειας στο χρέος - είναι από τις χώρες που είναι από τις κορυφαίες των υπερχρεωμένων κρατών, με τεράστιο κρατικό χρέος.

Αλλο ζήτημα ότι λύνουν τα ζητήματα επειδή είναι μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, εκμεταλλεύεται εργαζόμενους σε άλλες χώρες και μπορούν να καλύπτουν τα ζητήματα αυτά και είναι ακόμα ισχυρό το δολάριο και λύνουν κάποια ζητήματα. Είδαμε, όμως, τι έγινε το 2008. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η ιστορία της κρίσης διεθνώς, στην Ευρώπη, που έπληξε και την Ελλάδα. Βεβαίως, αυτό που μας ανησυχεί εμάς για το επόμενο διάστημα είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξανάρθει μια πιο βαθιά και μάλιστα πιο συγχρονισμένη αυτή τη φορά οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Για την εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ

-- Θέλω να σας ρωτήσω αν, κατά την εκτίμησή σας, τα πράγματα γίνουν χειρότερα για τη χώρα μας, κυρίως στα γεωπολιτικά και την εξωτερική πολιτική, με την εκλογή Τραμπ; Ηδη βλέπω έναν τίτλο σήμερα στο «Εθνος», ότι υπάρχει στροφή των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας και ότι το επιτελείο Τραμπ θέλει ανατροπή του status quo.

-- Επί της ουσίας, δε νομίζω ότι θα έχουμε τεράστιες ανατροπές. Αλλωστε, οι ΗΠΑ είναι η βασική δύναμη στο ΝΑΤΟ, στη συμμαχία δηλαδή που συμμετέχουν και η Ελλάδα και η Τουρκία. Είναι λογικό να κάνουν προσπάθειες η συμμαχία αυτή να λειτουργήσει σε όφελος των δικών τους συμφερόντων και συνολικά των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών, των καπιταλιστικών κρατών που συμμετέχουν σε αυτή. Αρα, λοιπόν, από αυτή τη σκοπιά, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολύ διαφορετικά πράγματα.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία, για παράδειγμα, το ότι έως ένα βαθμό «αποστασιοποιήθηκαν» με τον προσωρινό συμβιβασμό που έχει κάνει τώρα η Τουρκία με τη Ρωσία, για τα δικά της συμφέροντα, κυρίως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όλα αυτά είναι προσωρινές συμμαχίες, γι' αυτό λέω «προσωρινό συμβιβασμό». Αυτές οι συμμαχίες αναδιατάσσονται συνεχώς.

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι. Να σας θυμίσω μόνο ότι σε αυτή την περίοδο υποτίθεται της ψύχρανσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, είχαμε την αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης το να έρθει το ΝΑΤΟ εδώ στο Αιγαίο, το να ενισχυθούν οι αμερικάνικες βάσεις και οι υποδομές τους στην Ελλάδα, όπως της Σούδας, και βεβαίως την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Κάρπαθο. Αυτό δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος, για παράδειγμα, το είχε παρουσιάσει ως θετικό, δήθεν ότι θα γύρει η πλάστιγγα υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας. Αυτά είναι υπηρέτηση των συμφερόντων, όχι μόνο των αμερικανικών ομίλων, αλλά και των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με την τουρκική αστική τάξη, με το τουρκικό κεφάλαιο. Και ξέρουμε ότι αυτοί οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις που ενυπάρχουν, που υπάρχουν μαζί με τις συμφωνίες για οικονομικές συνεργασίες Ελλήνων καπιταλιστών με Τούρκους καπιταλιστές της γείτονος χώρας, οδηγούν τελικά σε εμπλοκές, σε επεμβάσεις, σε πολεμικές συγκρούσεις, που πάλι «την πληρώνουν» οι λαοί.

-- Η εκλογή Τραμπ σε σχέση και με τη στάση της Ρωσίας (...) εσείς τι εκτιμάτε; Αλλάζει τις σταθερές στο Αιγαίο; Θα αλλάξει τη στάση της Ρωσίας;

-- Είναι ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να περιμένουμε να τα δούμε και στην πράξη. Τώρα ακόμα ο Τραμπ και το επιτελείο του δεν έχουν κάνει ακόμα τις επίσημες δηλώσεις για το τι πρόγραμμα, τι σκέφτονται. Γιατί άλλο η προεκλογική περίοδος και άλλο όταν μετά καλείται ως Πρόεδρος των ΗΠΑ... Και πολλοί εκτιμούσαν και από πριν ότι αυτά τα έκανε για να πάρει μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική Ομπάμα, για τους μετανάστες, για φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, φυσικά σε αντιδραστική κατεύθυνση, σε λάθος κατεύθυνση.

Εμείς εκτιμάμε ότι η συμπεριφορά αυτή μιας μερίδας κόσμου - φυσικά δική τους απόφαση είναι για το ποιον θα βάλουν Πρόεδρό τους εκεί - όμως δεν σημαίνει ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Και αυτό το φαινόμενο το έχουμε συναντήσει και σε άλλες χώρες, καπιταλιστικές της Ευρώπης και ανεπτυγμένες και άλλες και στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία, με τον Φάρατζ ή άλλους, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, όπου δυναμώνουν ακροδεξιές - αντιδραστικές - συντηρητικές φωνές και παίρνουν λαϊκίστικα όλη αυτή τη δυσαρέσκεια.

-- Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή το θέσατε και εσείς και δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αφορά κυρίως την Ευρώπη. Γιατί ο δικός σας αριστερός λόγος δεν είναι πιο ελκυστικός από τον ακροδεξιό λόγο, σε μία εποχή που υπάρχει κρίση, φτώχεια, σκληρή καθημερινότητα και του Ευρωπαίου και του Αμερικανού πολίτη;

-- Δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η εκτίμηση ότι κυρίως οφείλεται στον αριστερό ή στον κομμουνιστικό ή στον προοδευτικό λόγο, απ' τη σκοπιά ότι είναι πιο ελκυστικός ο ακροδεξιός ή ο φασιστικός λόγος. Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι υπάρχουν δυνάμεις που ευνοούν την κατεύθυνση των λαϊκών στρωμάτων σε ακροδεξιές, πιο συντηρητικές, πιο σκοταδιστικές αντιλήψεις, έτσι για να έχουν αυτόν τον κόσμο του χεριού τους. Γιατί αλλιώς διαχειρίζονται έναν τέτοιο «λόγο», όπως λέτε εσείς, άρα και μια τέτοια πολιτική πρακτική όταν οδηγούνται εκεί.

Και βεβαίως, περιττό να σας πω ότι όλοι αυτοί χρηματοδοτούνται, ενισχύονται από δυνάμεις που είναι πάλι στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή «καπιταλισμός και ξερό ψωμί», «κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων και μεγάλου κεφαλαίου και ξερό ψωμί». Αυτοί χρηματοδοτούν και τον Τραμπ και τους διάφορους Φάρατζ και τους διάφορους ακροδεξιούς και εδώ στην Ελλάδα τους γραφικούς της Χρυσής Αυγής.

Για τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο των εκλογών

-- Ερχονται, θεωρείτε, εκλογές; Θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

-- Δεν αποκλείονται και εκλογές νωρίτερα απ' ό,τι λέει επίσημα και δημόσια η κυβέρνηση. Φυσικά, δεν την ευνοεί γενικότερα το πολιτικό κλίμα, διότι είναι σε πορεία κατάρρευσης. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, από αυτά που βλέπω στον κόσμο, δεν μετράω τόσο τα δημοσκοπικά δεδομένα, γιατί οι δημοσκοπήσεις συνήθως πέφτουν και έξω το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή είναι δύσκολο να αποτυπώσουν απόλυτα την κατάσταση.

Για μας η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτό που συναντάμε στον κόσμο, με τις Οργανώσεις μας και εμείς οι ίδιοι κάνοντας περιοδείες και μιλώντας μέσα στους χώρους δουλειάς. Και υπάρχει αυτό το κλίμα, υπάρχει οργή, υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη πείρα από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις από προεκλογικές διακηρύξεις, πολύ περισσότερο πριν το Γενάρη του '15, αλλά και πριν το Σεπτέμβρη του '15, πριν τις εκλογές, που ήταν λιγότερες βέβαια οι διακηρύξεις.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

-- Πάμε στις άδειες (...) Εγινε μια συμφωνία, εσείς τι λέτε τώρα, τι πρέπει να γίνει, ποια είναι η πρόταση η δική σας; Πρέπει να γίνει διαγωνισμός, πρέπει να πληρώσουνε, πρέπει να επανέλθουμε στο καθεστώς το προηγούμενο;

-- Εμείς πιστεύουμε ότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η αντικειμενική, όσο γίνεται, ενημέρωση του ελληνικού λαού, η ποιότητα του προγράμματος των τηλεοπτικών καναλιών και η εξασφάλιση των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο, είτε δημοσιογράφοι είναι αυτοί, είτε τεχνικοί, είτε το υπόλοιπο προσωπικό. Δε λύνεται με αυτόν το νόμο που υπάρχει, γι' αυτό τον έχουμε καταψηφίσει και φυσικά λέμε να καταργηθεί.

Εμάς στην αντίληψή μας υπάρχει το εξής. Δεν είναι το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Στις σημερινές συνθήκες, αλλά και σε οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να υπάρχουν όσες τηλεοπτικές άδειες σηκώνει το ψηφιακό, το τηλεοπτικό φάσμα, όπως λέγεται, το δίκτυο και υπάρχει δυνατότητα. Το πρόβλημα για εμάς, κυρίως, είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Η ιδιοκτησία, όταν μένει πάλι σε κάποιους συγκεκριμένους μεγάλους επιχειρηματίες, μονοπωλιακούς ομίλους, δεν μπορεί να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα σε όφελος και της ενημέρωσης και της ποιότητας και της σταθερής και μόνιμης εξασφάλισης των εργαζομένων.

Για να μπει τάξη, λοιπόν, για όλα αυτά, χρειάζεται η ιδιοκτησία λέμε εμείς να είναι κοινωνική. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, πρέπει να εξασφαλιστούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτήσεις χρόνια αυτού του κλάδου των εργαζομένων, γιατί κυρίως οι εργαζόμενοι πρέπει να μας απασχολούν και όχι οι επιχειρηματίες και πόσο κερδοφόρα θα είναι η επιχείρησή τους. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, ας το λύσουν σε αυτές τις συνθήκες.

Αρα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξασφαλίζονται όσο είναι δυνατόν, στις σημερινές συνθήκες, γιατί έχει τη σημασία του, ούτε πετάμε στα σύννεφα, ούτε ουτοπικά βλέπουμε τα ζητήματα. Να υπάρχουν κάποια κριτήρια, μια πίεση, από το λαϊκό κίνημα οπωσδήποτε, αλλά και νομοθετικά, ώστε να υπάρξει όσο γίνεται πιο σωστή ενημέρωση, εξασφάλιση και προβολή των αγώνων του λαού μας, των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος, των διεκδικήσεών τους, των προβλημάτων, των θέσεων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αντικειμενικά, όσο γίνεται, ξαναλέω. Και βεβαίως, με ένα πρόγραμμα αναβαθμισμένο, ποιοτικό, ψυχαγωγικό, πολιτιστικό.

Γιατί, κοιτάξτε, η τηλεόραση δεν είναι οποιοδήποτε μέσο, μπαίνει μέσα στο σπίτι, αφορά τα παιδιά μας, αφορά όλους τους ανθρώπους, διαπαιδαγωγεί χαρακτήρες, διαμορφώνει συνειδήσεις. Το παιδί από μικρή ηλικία, από τότε που γεννιέται, έχει την τηλεόραση στο σπίτι. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να εξασφαλιστούν.

Ξαναλέω, δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτά μπορούν να γίνουν, γιατί βλέπετε τι γίνεται τώρα. Από τη μια φωνάζει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση και παίρνει κάποια μέτρα, τα γνωστά φυσικά, αλλά τέλος πάντων ας πούμε ότι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα ή αυτή είναι η πρόθεσή της με τον υφυπουργό Αθλητισμού στον τομέα του αθλητισμού. Δηλαδή, μια διαφθορά, μια σήψη με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με κυκλώματα της νύχτας. Βλέπετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν αυτές τις ποδοσφαιρικές ομάδες και ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι πλέον και καναλάρχες ή θέλουν να γίνουν και καναλάρχες ή πήραν τις άδειες με βάση το νόμο.

Για τη διαφθορά και τα δάνεια των κομμάτων

-- Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο, μιας και είπαμε για διαφθορά (...) Πείτε μου, τι πιστεύετε, θα υπάρξει μια, εάν θέλετε, εκκαθάριση από το μεγάλο φαγοπότι που έγινε μια δεκαπενταετία, έτσι, τόσο ήτανε και το οποίο συνεχίστηκε από ό,τι φαίνεται και στα επόμενα χρόνια; Θα υπάρξει η αλήθεια;

-- Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει εκκαθάριση...

-- Θα υπάρξει εκκαθάριση, θα μάθουμε την αλήθεια; Και για τη «Siemens», που τους είπατε «γιατί δεν καταργείτε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;».

-- Ε, βέβαια, το είπα και στη Βουλή αυτό και έχουμε μόνιμη θέση γι' αυτό. Νομίζουμε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος. Νομίζουμε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της και βεβαίως να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να υπάρξουν και ποινές για όσους ευθύνονται και εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σκάνδαλα.

-- Και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπως λέτε. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται με τα κόμματα για τα δάνειά τους, τη χρηματοδότηση των κομμάτων...

-- Και αυτό είναι στην Επιτροπή της Βουλής. Και αυτό βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Εμείς συμμετέχουμε, μπαίνουμε στον έλεγχο έτσι κι αλλιώς, πάντα γινόταν αυτό, γιατί ακούω και μια παραφιλολογία, ένα αστείο πράγμα - κυρίως από τους Χρυσαυγίτες - ότι δεν δεχόμαστε ή δεν γίνονται έλεγχοι στα οικονομικά του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ερχονται και ορκωτοί λογιστές και λογιστές του Κοινοβουλίου και του κράτους. Είναι δεδομένο αυτό.

Εμείς άλλο είχαμε πει για τα κουπόνια, για τα ονόματα των ανθρώπων, των μεροκαματιάρηδων που ενισχύουν με 5 ευρώ το ΚΚΕ, να μη δίνουν το όνομά τους γιατί φοβούνται... Κάποιοι λένε ότι «δεν θέλω να δώσω το όνομά μου». Λέει «δίνω την ενίσχυσή μου σε ένα κόμμα, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». Αυτό είναι το ζήτημα και δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κρατική χρηματοδότηση ούτε με τα υπόλοιπα ζητήματα.

Δεν έχουμε αντίρρηση να ελεγχθούν τα δάνεια. Τα δάνεια του ΚΚΕ σε σχέση με άλλα κόμματα είναι πολύ μικρά. Ο δανεισμός παλιά από τις τράπεζες του ΚΚΕ - το ξέρετε και εσείς άλλωστε - ήταν για ανάγκες εκπλήρωσης της διαφώτισης, της δουλειάς που έχει να κάνει το Κόμμα. Αποπληρώνονται κανονικά, εξυπηρετούνται, δόθηκαν με εγγυήσεις, όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και με ακίνητα...

-- Δεν μιλάω για το ΚΚΕ, υπήρξαν όμως ζητήματα σε άλλα κόμματα και τώρα υπάρχει και δίωξη, υπάρχει ανοιχτή δικογραφία.

-- Πρέπει να ελεγχθούν αυτά, έτσι όπως ορίζει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση σ' αυτό.

Για το Κυπριακό

-- Αυτές τις μέρες γίνεται μια συνάντηση στην Ελβετία και αφορά το Κυπριακό. Εκτιμάτε ότι έρχεται ένα νέο σχέδιο; Γιατί φαίνεται ότι είναι προχωρημένες οι συζητήσεις πιο πολύ απ' ό,τι εμείς ξέρουμε.

-- Εδώ και αρκετό καιρό, όλο τον τελευταίο χρόνο, έχουν επιταχυνθεί αυτές οι διαδικασίες. Εκτιμάμε ότι έρχεται ένα νέο «σχέδιο Ανάν», είναι χειρότερο ακόμη και από εκείνο το σχέδιο που είχε απορρίψει με δημοψήφισμα ο κυπριακός λαός και σωστά έκανε τότε και έρχεται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση. Στην ουσία, εάν έρθει αυτό που έχουμε ενημερωθεί από τις διαπραγματεύσεις και αυτό που έχουμε διαβάσει από τις δηλώσεις Ακιντζί και Αναστασιάδη, είναι ένα σχέδιο που οδηγεί σε μονιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Είναι ένα σχέδιο που πάει περίπατο το πρόβλημα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, που είναι το βασικό ζήτημα και από τις βασικές διακηρύξεις ακόμη και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οδηγείται σε μια διχοτομική λύση, όπου θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κράτη με δικό τους Σύνταγμα το καθένα, με δικά τους δικαστήρια, δική τους σημαία, με δικά τους όργανα, με δική τους πολιτική και για τα οικονομικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά ζητήματα. Στην ουσία, θα έχουμε δύο κράτη σε συσκευασία ενός, δεν θα πρόκειται για Ομοσπονδία, θα είναι «συνομοσπονδία». Και αυτό το ζήτημα σημαίνει ότι μονιμοποιείται η διχοτόμηση.

Εμείς θεωρούμε ότι και ο ελληνικός λαός και ο κυπριακός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, για να αποτρέψει τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Θα τις βρούμε μπροστά μας. Ξέρουμε ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις και εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο συμφωνούν με την άποψη και την προειδοποίηση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως αυτές που χειρίζονται τα ζητήματα, να σκεφτούν και να μελετήσουν βαθιά τις θέσεις του ΚΚΕ, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις που στην πορεία θα γίνουν και επικίνδυνες και για το λαό της Κύπρου, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τον ελληνικό, τον τουρκικό λαό, τους άλλους λαούς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ