Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει να πείσει ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο

Ο «καθαρός διάδρομος δεκαετίας», που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως «κοινό στόχο» ΔΝΤ και κυβέρνησης, θα είναι «καθαρός» από εργατικά δικαιώματα

Eurokinissi

Ο «καθαρός διάδρομος δεκαετίας», που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως «κοινό στόχο» ΔΝΤ και κυβέρνησης, θα είναι «καθαρός» από εργατικά δικαιώματα
Τη σημασία που η εγχώρια αστική τάξη αποδίδει στη διευθέτηση του χρέους, καθώς θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης της κερδοφορίας της απ' τον κρατικό κορβανά, επιβεβαίωσε η σχεδόν μονοθεματική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο.

Μεταξύ των άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης» και επιχαίροντας για την υλοποίηση και απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ότι «η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα (...) η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη, αλλά και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και υποδαύλισης του δικομματικού καβγά ενώπιον του κεφαλαίου για το μείγμα διαχείρισης, δήλωσε ότι «αλλαγή της συμφωνίας και 4ο μνημόνιο επιδιώκει η ΝΔ... Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και για την ίδια την ελληνική οικονομία».

Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε για το ενδεχόμενο υπογραφής 4ου μνημονίου, που πηγάζει απ' τις συγκεκριμένες δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ που δείχνουν προς νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος αντί άλλης απάντησης δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι «κοινός στόχος να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του Ιουλίου - Αυγούστου του 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να συνδέσει την επίσκεψη Ομπάμα αποκλειστικά με την υπόθεση του χρέους, υποβαθμίζοντας όλα τα άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αυτή υπηρετεί και σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο με τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τον πόλεμο στη Συρία, το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του κυνηγητού της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, με δεδομένη τη συμμετοχή της, αλλά και την ύπαρξη στη χώρα μας διαφόρων ΝΑΤΟικών επιτελείων, του στρατηγείου στη Λάρισα και της βάσης στη Σούδα. Με κινδύνους, βεβαίως, για το λαό από μια βαθύτερη εμπλοκή. Ετσι, τη χαρακτήρισε «υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας», επειδή «ο Αμερικανός Πρόεδρος (...) θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος» και επειδή «ο ρόλος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αυξημένος. Μία δήλωση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και μια πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους».

Επανέλαβε την κριτική προς τη ΝΔ ότι «επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης», «καρφώνοντάς» την στο κεφάλαιο ότι «δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση».

Τέλος, σε ερώτηση για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και στο επόμενο διάστημα είναι πιθανή και μια επικοινωνία εκ μέρους του πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ