Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Φορτωμένη ατζέντα ιμπεριαλιστικών σχεδίων και στοχεύσεων

...στη σκιά της εκλογής Τραμπ

Από την τελευταία άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα
Από την τελευταία άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα
Στη σκιά της εκλογής Τραμπ και σε αναζήτηση των όποιων νέων ισορροπιών δημιουργούνται στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, συνέρχεται Κυριακή και Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, ενώ συνεχίζεται την Τρίτη με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, και συνολικά φορτωμένη την ατζέντα σε ό,τι αφορά σχέδια διείσδυσης σε αγορές και ζώνες, αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ακριβώς για τον έλεγχό τους.

Το Συμβούλιο ήταν να ξεκινήσει Δευτέρα, αλλά λόγω της εκλογής Τραμπ, και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι ΥΠΕΞ θα συνέλθουν σε «άτυπο δείπνο» την Κυριακή «για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσουν οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές». Σχέσεις, βέβαια, που περνάνε σε μεγάλο βαθμό και μέσα από την γκάμα των θεμάτων όπου θα εστιάσει το Συμβούλιο Δευτέρα και Τρίτη.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Τραμπ, για μία συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνον μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».

Δεν περνά, άλλωστε, απαρατήρητο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών), ενώ επίσης προηγήθηκε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στα τέλη Οκτώβρη, και επίκειται, αρχές Δεκέμβρη, αυτή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μια ...σκυταλοδρομία όπου όλοι οι παράγοντες και τα όργανα σπρώχνουν προς τις ίδιες επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Το βλέμμα στα ανατολικά και νότια

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης της Δευτέρας είναι, κατ' αρχάς, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός εμπορικός εταίρος πολλών κρατών μελών της ΕΕ, και συμβαλλόμενη μαζί της σε συμφωνία για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Εστιάζοντας στην περιλάλητη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» (ΑΕΣ) της ΕΕ, την προσπάθεια ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις αγορές των πρ. Σοβιετικών Δημοκρατιών σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια, το Συμβούλιο των ΥΠΕ θα εξετάσει, ακολούθως, τις τρέχουσες πολυμερείς και διμερείς σχέσεις με τις έξι χώρες της ΑΕΣ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της εν λόγω εταιρικής σχέσης και θα καθορίσουν πιθανά αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν το 2017, ιδίως ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΑΕΣ.

«Η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, στις πρόσφατες εκλογές στη Γεωργία, στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Λευκορωσία, καθώς και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν», αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην έγκριση και σχετικών Συμπερασμάτων για το θέμα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη Συρία, και προγραμματίζεται η Υπατη Εκπρόσωπος να παράσχει ενημέρωση σχετικά «με τις πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης βασικών παραγόντων», ιμπεριαλιστικών κέντρων που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση.

«Οι υπουργοί μπορεί επίσης να συζητήσουν την κατάσταση σε άλλες χώρες της Νότιας Γειτονίας, ιδίως στο Ιράκ και τη Λιβύη» προστίθεται σχετικά από τις Βρυξέλλες.

Βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα βάσει της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Θέμα που αφορά στις προετοιμασίες του ευρωενωσιακού κέντρου να υπερασπιστεί θέσεις μονοπωλίων ή και να τις προωθήσει παραπέρα, στην κόντρα με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αντιθέσεις για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ

Στη θεματολογία της Τρίτης και της Συνόδου των υπουργών Αμυνας, ξεχωρίζει η συζήτηση επί της «συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ, με βάση και την «κοινή δήλωση» που υπέγραψαν πανηγυρικά τα δύο κέντρα τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι πώς προχωρά η διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεών τους, η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» και άλλα τέτοια ζητούμενα. Θέμα που εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες αλλά αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού» επισείουν τον κίνδυνο «αλληλοεπικάλυψης». Αντίθετα, άλλοι, όπως Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα η ΕΕ...

Στη συζήτηση της Τρίτης, θα πάρει μέρος και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλντεμπεργκ, αλλά μόνο σε ένα «μέρος» της, όπως διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες. Αλλο ένα δείγμα, ίσως, αντιθέσεων που εμπεριέχει το θέμα, και της προσπάθειας κομμάτι της συζήτησης να γίνει αποκλειστικά εντός του κύκλου των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ορθάνοιχτα και τα υπόλοιπα «μέτωπα»

Τέλος, μετά από την αντίστοιχη αποτίμηση - εκτίμηση που έκανε Δευτέρα και Τρίτη η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, οι υπουργοί Αμυνας θα εστιάσουν στην «τρέχουσα κατάσταση», των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, «με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και την κεντρική Μεσόγειο», όπως λέγεται από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα νέα καθήκοντα της EUNAVFOR MED «Sophia», ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, που με αφορμή το Προσφυγικό απλώνει στρατιωτικά μέσα της στη Μεσόγειο.

Επισήμως, νέα καθήκοντά της είναι η εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης και η συμβολή στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Στη συζήτηση θα παραστεί και ο γγ του ΝΑΤΟ. Και πώς αλλιώς, εφόσον στην αντίστοιχη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στα τέλη Οκτώβρη, εστίασαν στο πώς θα προχωρήσει η διασύνδεση της ευρωενωσιακής «Sophia» με την αντίστοιχη ΝΑΤΟική ναυτική επιχείρηση «SEA GUARDIAN», που σήμερα επικεντρώνει στην Ανατολική Μεσόγειο, προς έλεγχο από μέρους του ευρωατλαντικού άξονα όλου του κρίσιμου διαύλου, των ζωνών και πλουτοπαραγωγικών πηγών που εμπεριέχει.

Θυμίζουμε, εξάλλου, όπως έλεγε τότε ο Στόλτενμπεργκ, «μέσα σε δύο εβδομάδες πλοία και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα είναι στην Κεντρική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας την επιχείρηση της ΕΕ στον τομέα αναγνώρισης και επίγνωσης της κατάστασης αλλά και με υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics)».

Διευκρίνιζε, δε, ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν πλοία στη «SEA GUARDIAN» (προς υποστήριξη βέβαια και της «SOPHIA»). Οτι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία θα παράσχουν και αεροσκάφη, κύρια για εναέριες περιπολίες.

Απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην περιοχή, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτέλεσμα των οποίων είναι η φωτιά του πολέμου που έχει ξεσπάσει και μαίνεται σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις για ανάληψη επιπλέον «καθηκόντων» στην Κεντρική Μεσόγειο(2017-11-18 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «Παγκόσμια Στρατηγική» της ΕΕ(2017-04-27 00:00:00.0)
Ανοιγμένη βεντάλια ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιπαραθέσεων από ΗΠΑ έως Ρωσία(2016-11-15 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις πάνω στα σχέδια αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα(2016-05-18 00:00:00.0)
Στο τραπέζι όλα τα θέματα που καίνε τα μονοπώλια(2016-04-19 00:00:00.0)
Σύνοδος υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας(2013-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ