Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας συνεχίστηκαν οι επαφές Τσίπρα

Στο «τραπέζι» τα ζητήματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των δύο κρατών

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν
Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν
Το Προσφυγικό, το Κυπριακό, αλλά και η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κεφαλαίων των δύο χωρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η συζήτηση κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο που οριοθετείται από την πρόσφατη απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, την οποία ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται με σθένος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης αυτής της συμφωνίας, στο όνομα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, της οποίας επικροτείται η σχετική «προσπάθεια» από την ελληνική κυβέρνηση.

«Ωστόσο, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Στη συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.

Θίχτηκε και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να λέει στον Πρόεδρο της Τουρκίας: «Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά. Ηταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και στη νόμιμη, εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και πως γενικά οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, ήταν ήδη γνωστή η απόφαση απόρριψης των αιτήσεων ασύλου για 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Φάνηκαν διευθετήσεις, λέει η κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πως ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, με πάγια όμως θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι για το Κυπριακό είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσπερνώντας τα με μια γενική αναφορά περί συνέχισης της συνεργασίας και εντατικοποίησης των συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν»...

Συνολικότερα, αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι φάνηκε πως τα πράγματα λύνονται και διευθετούνται πάντοτε στη βάση του διαλόγου. Αλλωστε, φέρεται να συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στη βάση που είχε διαμορφωθεί στη συνάντηση της Σμύρνης, όπου προτάσσοντας τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών, είχε τεθεί ως στόχος η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Σε ό,τι αφορά τη Frontex οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (με τη Frontex) και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα ως σήμα ότι δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι και για την αποτροπή της δράσης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.

Αλλες επαφές και δραστηριότητες του Αλ. Τσίπρα

Χτες το βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ρουχανί. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στην οποία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, και οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν τον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός είδε ακόμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, ενώ αναμενόταν επίσης να συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σήμερα, εξάλλου, αναχωρεί για τη Βιέννη, όπου αύριο συγκαλείται διάσκεψη για το Προσφυγικό από τον Αυστριακό καγκελάριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ