Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο πρωθυπουργός για το Προσφυγικό

Τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε: στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για το Προσφυγικό, σε Στρογγυλή Τράπεζα του ΟΗΕ για το Προσφυγικό και στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών - μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας. Οπως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται για τις εκδηλώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, αυτών που σχεδιάζουν πολέμους για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και που είναι πρωταίτιοι για τους ξεριζωμούς, την προσφυγιά, τους χιλιάδες νεκρούς, εξηγούν το πόσο «ευαίσθητοι» είναι για τους πρόσφυγες, το πόσο νοιάζονται και το πώς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φροντίσουν τα θύματά τους. Βέβαια, δεν γίνεται μόνο αυτό. Σε αυτές τις διαδικασίες, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί ψάχνουν να βρουν τρόπους διαχείρισης του προβλήματος, γιατί παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι προκαλούν το πρόβλημα, τους απασχολεί το πώς δεν θα διαταράξει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των καπιταλιστών. Και ακριβώς γι' αυτό είναι λογικό να εκδηλώνονται και έντονες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που βρίσκεται σε μεγάλη όξυνση, όπως το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

* * *

Σε αυτά, λοιπόν, τα τραπέζια βρέθηκε ο πρωθυπουργός και τοποθετήθηκε για το Προσφυγικό. Και μάλιστα, κάθε λέξη του, κάθε φράση, κάθε αναφορά, ήταν το καλύτερο «πλυντήριο» για να ξεπλύνει τους ενόχους και τις ευθύνες όσων έχουν καθοριστικό ρόλο για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του. Λογικό, αφού μεγάλο μερίδιο από αυτές ανήκει στον ίδιο και την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι έχουν δηλώσει την απόλυτη προσήλωσή τους στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά πολλά από εκείνα που είπε ο πρωθυπουργός.

«...Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης».

Μπορεί ο πρωθυπουργός να «αναρωτιέται» αν θα πρέπει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο όνομα της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, όμως η πραγματικότητα είναι πως έχει ήδη βάλει πλάτη να συμβεί αυτό.

Ως αποτέλεσμα, άλλωστε, της πολιτικής της ΕΕ, που ο ίδιος στηρίζει με νύχια και δόντια, των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών και παζαριών, έχουμε τον εγκλωβισμό χιλιάδων στη χώρα μας, την έκρυθμη κατάσταση κυρίως στα νησιά, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι.

Το ενδεχόμενο, μάλιστα, στο μέλλον στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής» να παρθούν κι άλλα μέτρα, ακόμα μεγαλύτερης παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα μαζικές απελάσεις και μη τήρηση του καθεστώτος προστασίας των προσφύγων, είναι ανοιχτό. Και βεβαίως, ο πρωθυπουργός μπορεί να λέει πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί, είναι όμως σίγουρο ότι μέσα στα διάφορα παζάρια στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κ.λπ., τελικά θα υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική - γιατί αυτό θα συμφέρει την ελληνική αστική τάξη - ακόμα και αν διακηρυκτικά λέει ότι διαφωνεί με αυτήν.

* * *

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας: «Μια συμφωνία που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών (...) μια συμφωνία η οποία αντικαθιστά την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή προς την Ευρώπη με μια νόμιμη μέσω της διαδικασίας της επανεγκατάστασης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα - όπως ο ίδιος ισχυριζόταν τον περασμένο Μάρτη - αλλά διατήρησε σε - πιθανά - μόνιμο εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Ανθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας και δεν μπορούν, ακριβώς γιατί υπάρχουν όλες οι συνθήκες και οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά την επανεγκατάσταση, αξίζει να αναφέρουμε ότι έξι ολόκληρους μήνες μετά από τη συμφωνία που αποθεώνει ο πρωθυπουργός, ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά το ενδεχόμενο να έρθουν και επιπλέον μετανάστες...

«Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι πλέον οι ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές».

Εδώ υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιες οι αποφάσεις και οι επιλογές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ξετυλίγουν το δηλητήριό τους και να οργανώνουν εκδηλώσεις μίσους σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Επιπλέον, εξακολουθούν να είναι - σε πολλές περιπτώσεις - ακατάλληλες έως επικίνδυνες οι συνθήκες διαμονής, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να φύγουν από τους χώρους στους οποίους στοιβάζονται.

***

Σε άλλο σημείο είπε ο πρωθυπουργός:

«...Πρέπει να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων».

Ο μηχανισμός αυτός είναι ήδη έτοιμος. Και μπαίνει στην υπηρεσία και στην πρώτη γραμμή κρούσης ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων για την καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Αναλαμβάνει, μάλιστα, και καθήκοντα «αξιολόγησης τρωτότητας», δηλαδή να αξιολογεί την ικανότητα των κρατών - μελών να απωθούν και να καταστέλλουν ξεριζωμένους και κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και παρεμβαίνει αντίστοιχα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σελίδα 19).

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων, αντίθετα το αναπαράγει και το συντηρεί. Οι εξελίξεις αρχίζουν να γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Και γι' αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο δράσης κατά των προσφύγων(2016-04-19 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένοι και κρατούμενοι(2016-03-24 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση συμφωνίας με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών(2016-03-18 00:00:00.0)
Ανακήρυξαν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων(2016-03-04 00:00:00.0)
Τα «έξυπνα» σύνορα της ΕΕ ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2015-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ