Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τους προέδρους των Συμβουλίων ΑΕΙ

Συνάντηση με τους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο φόντο και των παραιτήσεων πολλών μελών των εν λόγω Συμβουλίων το τελευταίο διάστημα, ως αντίδραση στην παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση και στην παραπομπή του νέου νομοθετικού τους πλαισίου για το καλοκαίρι του 2017.

Επιχειρώντας να αξιοποιήσει το ζήτημα αυτό στην αντιπολιτευτική του ατζέντα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες και επιθέσεις», που έχουν ως στόχο την «αποδυνάμωση και υποβάθμιση» του θεσμού.

Ο ίδιος εκθείασε το ρόλο των Συμβουλίων, λέγοντας πως αποτελούν ένα «θεσμό - τομή. Ενα θεσμό που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», ενώ δεσμεύτηκε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Φυσικά, και αυτή η αντιπαράθεση παραμένει μακριά από την πραγματικότητα και την ουσία του θέματος, που είναι ότι τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων ιδρύθηκαν και λειτουργούν έως και σήμερα με κύρια αποστολή τους την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων στα Ιδρύματα και την ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στην αποστολή αυτή των Συμβουλίων ούτε διαφωνία ούτε απαξίωση υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως έχει φανεί και από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά αποσύρθηκε, αλλά και από τον κυβερνητικό «διάλογο» για την Παιδεία. Οι διαφωνίες αφορούν, δηλαδή, την ταχύτητα με την οποία θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει στα Συμβούλια τη δυνατότητα να διευρύνουν τις μπίζνες των Ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ