Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής

Eurokinissi

Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, όπου βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«1. Ολες οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι στην πραγματικότητα συνένοχες στη μεγαλύτερη ληστεία αποθεματικών ταμείου, με την τεράστια επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής. Οι πελώριες ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας Αττικής, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να καλυφτούν πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν οι μεταξύ τους αντεγκλήσεις για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Οι ευθύνες τους για την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 800) από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ με διαδοχικές τοποθετήσεις τους στην Τράπεζα Αττικής δεν σβήνονται από τη μνήμη των μηχανικών. Οι τεράστιες ευθύνες όλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των τάχα απολιτικών συντεχνιακών σχημάτων που στήριξαν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και τις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποκαλύπτονται σήμερα. Είναι ώρα να κάνουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί ταμείο, να σκεφτούν πως όλοι αυτοί μας εξαπατούσαν όλη την προηγούμενη εικοσαετία όταν σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Α-ΤΕΕ και της ΔΕ ΤΕΕ αποφάσιζαν αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, την ώρα που η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ προειδοποιούσε πως ο δρόμος αυτός είναι δρόμος κλοπής και καταστροφής των αποθεματικών του Ταμείου.

2. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι μηχανικοί να σκεφτούν πόσο διασφάλιζαν την περιουσία των Ταμείων οι αντιασφαλιστικοί ανταποδοτικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προωθούσαν τέτοιου τύπου τοποθετήσεις των αποθεματικών των Ταμείων. Μεγάλες ευθύνες έχει και η Τράπεζα της Ελλάδας, που προωθώντας την κυβερνητική πολιτική αποδέχτηκε τη διαχρονική διασπάθιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και λειτούργησε ως φυσικός αυτουργός της κλοπής 1,5 δισ. ευρώ αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσα από το PSI.

3. Η διαπάλη για τον έλεγχο της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, μέσα και έξω από την Ελλάδα, αλλά και οι όποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί μπορεί να προκύψουν (όπως η διοίκηση Πανταλάκη) δεν αφορούν στα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, που όχι μόνο δεν θα δουν επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών τους, αλλά βρίσκονται επί ξηρού ακμής για νέες θυσίες. Ηδη γίνεται λόγος για ανάγκη επιπλέον 70 εκατ. ευρώ νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μονόδρομος για τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών είναι η άμεση επιστροφή του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών.

4. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επικρέμαται το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής και το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος, να μην έχει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα, την ώρα μάλιστα που τα απτά μέτρα που έλαβε η ΤτΕ εναντίον της Τράπεζας Αττικής αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται απλά για φήμες.

Απαιτούμε

1. Να δοθεί άμεσα το πόρισμα της ΤτΕ για τη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής και να συγκληθεί άμεσα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

2. Την άμεση απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο, με πλήρη επιστροφή, με ευθύνη του κράτους, του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών των εργαζόμενων μηχανικών.

3. Να συγκληθούν άμεσα οι Γενικές Συνελεύσεις των επιστημονικών συλλόγων με στόχο τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανατροπή του συνόλου της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση αύριο για το Ασφαλιστικό(9/12/2014)
Κινητοποίηση εργαζόμενων μηχανικών για το Ασφαλιστικό(11/11/2014)
Κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό(27/6/2013)
Αντέδρασαν μαζικά στο παιχνίδι με τα λεφτά του Ταμείου τους(9/7/2009)
Οι μηχανικοί να βγάλουν συνολικά συμπεράσματα(7/7/2009)
Ομοφωνία τελικά στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ(5/1/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org