Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12538

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

ΣΕΛ.  4
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος, με κίνηση μαζών και το λαό στην εξουσία

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5

Μήνυμα αισιοδοξίας η μαζική συμμετοχή. Σήμερα η πολιτική συγκέντρωση
  • Στις 20.30, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Σ. Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν χτες οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων νέων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και παιδιών των λαϊκών οικογενειών, που επισκέφτηκαν και χτες το Φεστιβάλ, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας.

Σε συνθήκες που τόσο ο νέος γύρος αντιλαϊκής - αντεργατικής επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, τη διάδοση της πολιτικής του πρότασης σε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα.


ΣΕΛ.  11   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αριστα!

Βάλθηκε χτες η «Αυγή» στο κύριο θέμα της να μας πείσει ότι ο ΣΕΒ πραγματοποίησε ωμή πολιτική παρέμβαση στήριξης της ΝΔ. Δύο τινά, λοιπόν, συμβαίνουν: `Η τα ξεφτέρια της «Αυγής» δεν ξέρουν να διαβάζουν ή στην πραγματικότητα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προσπαθεί να θολώσει τα νερά, ρίχνοντας πολύ μελάνι, προκειμένου να κρύψει το τι πραγματικά είπε ο ΣΕΒ στο προχτεσινό του «δελτίο».

Να κρύψουν, δηλαδή, ότι οι βιομήχανοι της χώρας βαθμολογούν θετικά μαζί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τη σύμπλευσή τους στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, κάτι που αποτυπώνεται καθαρά στο συγκεκριμένο «εβδομαδιαίο δελτίο». Αντιγράφουμε: «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου».

Αυτά λέει, λοιπόν, ο ΣΕΒ και ταυτόχρονα βεβαίως κάνει παρατηρήσεις, υποδείξεις, ασκεί κριτική σε μια σειρά από πλευρές που κατά τη γνώμη των Ελλήνων βιομηχάνων πρέπει να διορθωθούν έτσι ώστε να στηριχθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο ΣΕΒ έχει ασκήσει κριτική σε πλευρές της σημερινής διαχείρισης καθώς επίσης και στα ίδια τα μνημόνια, με κριτήριο βέβαια κατά πόσο αυτή η πολιτική διευκολύνει το στόχο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων. Με το ίδιο κριτήριο, για παράδειγμα, κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τη φορολογική της πολιτική ή επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν κι άλλες μειώσεις δαπανών στο Δημόσιο. Από αυτά πιάνεται η κυβερνητική προπαγάνδα για να τεκμηριώσει την πολιτική παρέμβαση στήριξης της ΝΔ. Θυμίζουμε βεβαίως ότι παλιότερα οι ίδιοι διαφήμιζαν τις δηλώσεις του ΣΕΒ περί στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης, οι ίδιοι τον έχουν αναγάγει σε πολύτιμο εταίρο στην περίφημη «εθνική διαπραγμάτευση» για το Ασφαλιστικό πριν και τα Εργασιακά σήμερα. Βεβαίως, ο ΣΕΒ δεν περιορίζεται να βαθμολογήσει επιδόσεις, να ασκήσει κριτική αλλά διατυπώνει με σαφήνεια τις απαιτήσεις του. Το τι δηλαδή, κατά τη γνώμη των Ελλήνων βιομηχάνων, πρέπει να γίνει για να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Μέσα σε αυτά αξιώνουν νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό κάνοντας κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ ότι τηρούν «σιγήν ιχθύος», την επιτάχυνση των αναμενόμενων ανατροπών στα Εργασιακά κ.ά. (αναλυτικό ρεπορτάζ υπάρχει σήμερα στο τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»). Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως «οτιδήποτε διευκολύνει τον επενδυτή να κάνει μια κερδοφόρα επένδυση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Αλήθεια, κινείται ή δεν κινείται η κυβερνητική πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση που ζητάει ο ΣΕΒ; Η απάντηση βεβαίως είναι καταφατική και αυτό το αποδεικνύουν τα διάφορα προνόμια που δίνονται στο κεφάλαιο, ο «αναπτυξιακός» νόμος, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, όπως και αν προσπαθεί να καμουφλάρει η κυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, όλο το κεφάλαιο, ποντάρουν και στα δύο «άλογά» τους, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Τους καλούν να συναινούν στους στρατηγικούς στόχους και να ανταγωνίζονται για το ποιος θα τους εξυπηρετήσει καλύτερα. Αυτό επίσης που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και των διεθνών της συμμάχων, να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού στην εξαπάτηση των εργαζομένων την έχει βαθμολογήσει με άριστα!ΑΡΘΡΟ
Να ανέβει το επίπεδο της πρωτοβουλίας και της ετοιμότητας στο κίνημα

ΣΕΛ.  19
Κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη


ΣΕΛ.  18
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συμπληρωματικό αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την πρώτη «αξιολόγηση»

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org