Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη

Για «ανάγκη πρόσθετων προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής» σε χώρες με υψηλά κρατικά χρέη μιλά η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική είναι βαρέλι δίχως πάτο...

Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi

Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
Με... «χρονοκαθυστέρηση» μιας μέρας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικός νόμος, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχιζόταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ, με αιχμή τη λίστα με τη δεύτερη «παρτίδα» των επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα ενταχθούν στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, που βέβαια θα συμπληρωθεί και στη συνέχεια, είτε με τη μορφή «προσαρτημάτων» στο νομοσχέδιο είτε μέσω άλλων παρεμβάσεων.

Το πολυνομοσχέδιο, με τις... γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες, προγραμματίζεται να συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο τη Δευτέρα και στη συνέχεια να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Τρίτη. Παράλληλα, «προχωρούν» και άλλες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», πέρα από αυτές που θα ενσωματωθούν στον εφαρμοστικό νόμο, ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (29/9) αλλά και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (10/10).

Μεταξύ άλλων, στο νέο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν αντιλαϊκές διατάξεις που αφορούν:

-- Την κατάργηση των «εκπτώσεων» για τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου Υγείας των αγροτών και κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, η εισφορά για την Υγεία αυξάνεται στο 6,95% επί του καθαρού εισοδήματος, από 1/1/2017 (σήμερα είναι 2,5%). Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος (4387/2016) προέβλεπε αυτή η αύξηση να γίνει σταδιακά και να ολοκληρωθεί το 2019 (4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019 και μετά). Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση στην εισφορά Υγείας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

-- Το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τη δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα περάσουν σε αυτό. Σε αυτή τη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ενώ υπό συζήτηση μέχρι χτες το βράδυ ήταν η υπαγωγή της ΑΔΜΗΕ και του ΕΑΒ.

-- Τη θέσπιση πόρων για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της νέας «ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει αντικείμενο τη συγκέντρωση των αντιλαϊκών φόρων.

-- Τη μεταφορά στην κρατική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.

Σε περιβάλλον «κινδύνων» η Ευρωζώνη

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι καθοδικοί και συνδέονται κυρίως με το εξωτερικό περιβάλλον», επισημαίνει, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας «ενόψει της αβεβαιότητας που επικρατεί, θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Στο «οικονομικό δελτίο» της, η ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, εστιάζει στα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τονίζει: «Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα χρειαστεί να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής». Είναι σαφές ότι φωτογραφίζουν την «ανάγκη» εντονότερης κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και άλλα κράτη με υψηλά χρέη. Εν προκειμένω βλέπουν πρόσθετους κινδύνους, επισημαίνοντας ότι οι «εν λόγω χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν επανεμφάνιση αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή εκ νέου αύξηση των επιτοκίων».

Ταυτόχρονα, τα κράτη της Ευρωζώνης, που «διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών», καλούνται να τα αξιοποιήσουν π.χ. επεκτείνοντας τις δημόσιες επενδύσεις.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καλούνται να καταβάλουν προσπάθειες ώστε η «σύνθεση» των κρατικών προϋπολογισμών να ενισχύει περισσότερο την «ανάπτυξη».

  • Η αύξηση των επενδύσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά το β' τρίμηνο του 2016 λόγω της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών και της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας.
  • «Η θεσμική και πολιτική αβεβαιότητα» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να μετριάσει την εγχώρια ζήτηση, και ιδίως τις επενδύσεις, αν και τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις του δημοψηφίσματος υπήρξαν μέχρι στιγμής σχετικά υποτονικές, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο«υπήρξε ιδιαίτερα ασθενές το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας εν μέρει έντονες μειώσεις των εισαγωγών λόγω της βαθιάς ύφεσης στη Βραζιλία και τη Ρωσία».
  • Στη Βραζιλία, ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων πολιτικής αβεβαιότητας, αυστηρής νομισματικής πολιτικής και συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και τα σχεδιαζόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org