Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπουδή να εκπληρώσει τα αντιλαϊκά «ορόσημα» του μνημονίου

...ώστε να δρομολογηθεί η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τη «βιασύνη» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» με τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Τη «βιασύνη» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» με τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
Τη βιασύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση των αντιλαϊκών «ορόσημων» που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης «αξιολόγησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters». Πάνω σε μια τέτοια βάση, κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι μπορεί να υπάρξει «θετικός» ρυθμός ανάπτυξης το 2016 (στην πραγματικότητα σταθεροποίηση και οριακή ανάκαμψη) και μερική επιστροφή στις «αγορές» για «φρέσκο» δανεισμό το 2017.

«Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επιχειρώντας να σπείρει εφησυχασμό στους εργαζόμενους και το λαό, ισχυρίστηκε ότι «από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την εκτίμηση για επιστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επικαλέστηκε τα έσοδα της κυβέρνησης και τις εισροές από τον τουρισμό που είναι ισχυρά και ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που έχει προβλέψει η Eurostat.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, επανέφερε το κυβερνητικό αφήγημα περί «υπεραπόδοσης της οικονομίας» (πάνω, βέβαια, στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων), σημειώνοντας ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

Προσήλωση στον «οδικό χάρτη» για τους στόχους του κεφαλαίου

Εξέφρασε, στο πλαίσιο αυτό, την ελπίδα του μέσα στους επόμενους μήνες και με δεδομένη την αντιλαϊκή πλεύση της κυβέρνησής του η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων», δήλωσε.

Για την πλήρη επιστροφή στις «αγορές» δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται απ' τη διαδικασία «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Ετσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε και πρόσθεσε, ομολογώντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για διαδικασία στήριξης του κεφαλαίου και των κερδών του, πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού «θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνησή του ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάη που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε, «είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση, ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση», εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτώβρη, ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ για τα Εργασιακά, επικαλούμενος ωστόσο το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που αν κάτι αποδεικνύει είναι τη γενικευμένη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org