Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Υπό δοκιμασία» η διαδικασία απόδοσής τους, λέει τώρα η κυβέρνηση

«Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις», δήλωσε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», απαντώντας σε ερωτήματα για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως εξήγησε, «σε κάθε σημείο αυτή η διαδικασία δοκιμάζεται ... μετά τον διάρκειας 15 ημερών έλεγχο, θα έχουμε την οριστικοποίηση των υπερθεματιστών, εφόσον καταβληθούν τα χρήματα. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο... Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές... υπάρχει κατάλογος επιλαχόντων»!

Η τροπή που παίρνει η απόπειρα ξαναμοιράσματος της τηλεοπτικής «πίτας» προβληματίζει την κυβέρνηση. Μάλιστα για την επικοινωνιακή της διαχείριση πραγματοποιήθηκε και σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, δυσφορία φαίνεται να προκαλεί στον Ν. Παππά και το επιτελείο του το γεγονός ότι τους χρεώνεται αποκλειστικά η διαδικασία. Ισως για το λόγο αυτό ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε χτες στη συνέντευξή του, «απευθυνόμενος σε εχθρούς και φίλους» ότι «κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητική».

Στο ίδιο πνεύμα και ο γγ Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος δήλωσε χτες (ρ/σ «Κόκκινο»): «Αυτός ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε... υλοποιείται σε στάδια ... Στη φάση που είμαστε θα αναλάβει η Επιτροπή Ενστάσεων όλες τις προδικαστικές προσφυγές, δηλαδή τις ενστάσεις ...Παράδειγμα, τη Δευτέρα αναμένουμε 82 εκατομμύρια, την πληρωμή της πρώτης δόσης. Εάν κάποιος δεν τα φέρει, θα χάσει την άδειά του. ... Σε κανέναν, αυτή τη στιγμή, δεν έχει χορηγηθεί άδεια. Δεν έχει βγει υπουργική απόφαση, η οποία να λέει ότι αυτοί οι τέσσερις είναι πλέον οι νέοι καναλάρχες. Αυτό δεν ισχύει. Είμαστε σε μια διαδικασία, η οποία συνεχίζεται».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν και πάλι οι τηλεοπτικοί σταθμοί STAR CHANNEL και ΣΚΑΪ, ο πρώτος καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εγγυητικής επιστολής του Ιωάννη - Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, που έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ ζητάει ακόμα την ακύρωση των υπ' αριθμ. 252/15.9.2016 και 228/29.8.2016 αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας. Ο δεύτερος ζητάει να ανακληθεί η άρνηση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να χορηγήσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την αδειοδοτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι σχετικά με αυτό το ζήτημα, αντιπαράθεση που αξιοποιείται στους καβγάδες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Στην Εξεταστική Επιτροπή το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής

Το πόρισμα, που αφορά το δανειακό σκέλος της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), έστειλε χτες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόκειται, όπως διαχέεται, για ένα πολυσέλιδο κείμενο γραμμένο στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της Εξεταστικής. Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα Τετάρτη, θα καταθέσει για το σχετικό θέμα εκπρόσωπος της ΤτΕ.

Να σημειωθεί ότι χτες, επίσης, πριν ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) η παράδοση του πορίσματος για την Τράπεζα Αττικής, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε δημοσιεύματα σε βάρος του, σημείωσε με δήλωσή του ότι «κάποιοι αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι χάνουν προνόμια που δολίως είχαν αποκτήσει», ενώ διέψευσε ότι «παρενέβη ή ότι παρεμπόδισε τώρα ή στο παρελθόν οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org