Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στο επίκεντρο το Προσφυγικό και οι κυβερνητικές ευθύνες

Στο Φεστιβάλ που έγινε το Σάββατο, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πόλη της Μυτιλήνης ταξίδεψε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το 42ο Φεστιβάλ, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν εκθέσεις αφιερωμένες στο Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου, στο Προσφυγικό και στις αιτίες του. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, Αναστασίας Βελλή, συνέχισε με τη χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης» του Δήμου Λέσβου, ακολούθησε βίντεο - αφιέρωμα στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου και τελείωσε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Τα Φώτα Απέναντι».

Στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός, αναφερόμενος στην πραγματικότητα του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που στοιβάζονται σε δομές υπερπλήρεις, με τις εικόνες της ντροπής ανθρώπων στα σύρματα και άλλων να κοιμούνται στους δρόμους, ανέδειξε τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας:

«Πριν από λίγους μήνες πανηγύριζαν και υπέγραφαν τη Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας, την οποία στήριξαν και τα άλλα κόμματα. Αμεση συνέπεια αυτής της συνθήκης είναι ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά 14.000 προσφύγων και μεταναστών. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις στήριξαν την απόφαση της συγκυβέρνησης να καλέσει τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, δήθεν για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του στηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, που ξεσπιτώνει χιλιάδες ανθρώπους, τους σπρώχνει στο δρόμο της προσφυγιάς.

Εγκαιρα, και εδώ από τη Λέσβο, το ΚΚΕ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα "hot spot" που έφτιαξε η κυβέρνηση με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Είχε καταγγείλει τη δράση των ΜΚΟ, των πολυεθνικών δηλαδή, που έκαναν και κάνουν μπίζνες στην πλάτη των προσφύγων. Είχε καταδικάσει τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα που θα έφερνε.

Τώρα που σταμάτησαν τις βόλτες στο νησί οι διάσημοι και οι διάφοροι celebrities, απαιτούμε την άμεση μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά, την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά, την άμεση μετακίνηση στις χώρες προορισμού των ασυνόδευτων παιδιών και των χωρισμένων οικογενειών. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι μαζικοί φορείς, οι επιτροπές κατοίκων πρέπει συντονισμένα να διεκδικήσουν τη μεταφορά τώρα από τα νησιά. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν το δεσμεύουν οι συμφωνίες κυβέρνησης - ΕΕ. Στη βάση αυτή πρέπει να απομονωθούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές και η συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Στις βαριές συνέπειες που πληρώνουν οι νησιώτες από την πολιτική που διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομική κρίση έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες από τις συνθήκες εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, που απελπισμένα προσπαθούν να βρουν δρόμο διαφυγής. Χρειάζεται η πιο μαχητική πολιτική και ιδεολογική διαπάλη για να αναδειχθούν οι αιτίες που σπρώχνουν στην προσφυγιά. Να μεγαλώσει η εναντίωση στον πόλεμο που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, στην εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική της κυβέρνησης, που για το χατίρι της αστικής τάξης μπλέκεται στο κουβάρι των οξύτατων ανταγωνισμών, καλλιεργεί σαθρές αυταπάτες περί Ελλάδας ασφαλούς χώρας, δικαιολογεί την άμεση συμμετοχή της στο μακελειό διαφημίζοντας τη βάση της Σούδας, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ανοίξει νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο.

Το Κόμμα μας προβάλλει συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα, άμεσα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να πάρει, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημιουργία ανθρώπινων χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της καθυστέρησης οι εξαγγελίες για την εκπαίδευση άνω των 22.000 προσφυγόπουλων. Είναι "στον αέρα" οι δομές απογευματινής εκπαίδευσης για την ηλικία των 7 - 15 χρόνων, ενώ την αγωγή για τις μικρότερες ηλικίες την έχει παραδώσει στις ΜΚΟ, χωρίς σχέδιο, χωρίς έλεγχο. Ειδικά στα νησιά οι εξαγγελίες δεν έχουν αντίκρισμα.

Αμεσα, ως Κόμμα, θα πιέσουμε για την υλοποίηση των προσπαθειών εκπαιδευτικής στήριξης για τα προσφυγόπουλα, διεκδικώντας προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, καθώς και την παροχή όλων των πιστοποιητικών υγείας των παιδιών που θα παρακολουθήσουν αυτές τις δομές με τη φροντίδα του κράτους και του υπουργείου Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ