Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέα αφετηρία... γνωστή διαδρομή

Αν κάτι θα μείνει από την προχτεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών στους πρόσφατους αγώνες του Ρίο, δεν είναι ούτε οι χαριεντισμοί και τα συνηθισμένα παχιά λόγια και ψεύτικα χαμόγελα που σβήνουν μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες ούτε καν η τρίτη - μέσα σε μικρό διάστημα - προσπάθεια για το «καλογυάλισμα» του τέως βασιλιά σε μια δημόσια τελετή και με παρόντες κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες. Γιατί, πιο πολύ απ' όλα, εκείνο που επιχειρήθηκε να «ξεπλυθεί» στην προχτεσινή εκδήλωση της ΕΟΕ δεν είναι άλλο από το ρόλο του κεφαλαίου συνολικά και ειδικά στον τομέα του αθλητισμού.

Στην προσπάθεια αυτή με διαφορά ο καλύτερος ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπ. Καπράλος, που την ομιλία του θα τη ζήλευαν ακόμα και οι διαφημιστές των «χορηγών». Τι είπε συνοπτικά με αφορμή τις επιτυχίες των αθλητών στο Ρίο, που κατά τον ίδιο πρέπει να αποτελέσουν «μια νέα αφετηρία για την πορεία του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα»; Οτι «αν δεν ήταν οι χορηγοί δεν μπορούσαμε να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα επιτυχιών», γιατί είναι γνωστό εξάλλου ότι αυτοί «λιώνουν» στις προπονήσεις και στα γήπεδα. Οτι οι χορηγοί υπήρχαν από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων (το ίδιο είπε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής) και είναι νύχι - κρέας με τους Ολυμπιακούς. Οτι πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή» (λες και μιλάμε για... αδέσποτα) με ενίσχυση των χορηγών αφού «τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επαρκούν». Ακόμη και πρόταση προς τους καπιταλιστές έκανε ώστε «αφού τους υιοθετήσετε σαν αθλητές με την αγωνιστικότητα και την αφοσίωση να τους αξιοποιήσετε μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας τους στις επιχειρήσεις σας»! Ε, μετά απ' όλα αυτά δεν έκανε και καμιά ιδιαίτερη αίσθηση η πρότασή του και η ίδια η ΕΟΕ να γίνει από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ιδιωτικού «για να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία» και «να μας λυθούν τα χέρια», με το κράτος να παραχωρεί μόνο τις εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όσο «έξω απ' τα δόντια» κι αν ήταν η ομιλία του, τίποτα το νέο δεν είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Το έργο είναι πολυπαιγμένο: Το κράτος αφήνει έναν τομέα, όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός, κυριολεκτικά στην τύχη του, από εκεί που θα 'πρεπε να είναι δικαίωμα για όλους και με αποκλειστική ευθύνη του, και τα υπόλοιπα... παίρνουν το δρόμο τους. Η εγκατάλειψη στην οποία αναφέρονται και οι Ελληνες Ολυμπιονίκες, στρώνει το έδαφος για τους καπιταλιστές «ευεργέτες», που με ελάχιστο κόστος (ένας από τους Ολυμπιονίκες σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι τώρα που έχει χορηγό δε σκέφτεται τα ψώνια στο σούπερ!) και πολλές φορές και με το αζημίωτο (φοροαπαλλαγές κ.ά.) φτιάχνουν «κοινωνικό προφίλ» και διαφημίζονται τζάμπα. Το κράτος, που κατά τ' άλλα μια χαρά έχει για να δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποποιείται των ευθυνών του για να καλύψει τις ανάγκες συνολικά του λαού για φυσική αγωγή, άσκηση, αθλητισμό, περιορίζεται στο ρόλο του... μάνατζερ, για να βρίσκουν οι πρωταθλητές επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να γίνονται έρμαια σε κάθε είδους πιέσεις για να φέρουν επιτυχίες. Και την ίδια ώρα δουλεύεται στις λαϊκές συνειδήσεις το δηλητηριώδες και ψεύτικο επιχείρημα ότι «χωρίς τους καπιταλιστές δε γίνεται τίποτα».

Αυτή είναι η «νέα» - παμπάλαιη στην πραγματικότητα - «αφετηρία του αθλητισμού» που ονειρεύονται. Να και γιατί πρέπει να βρει κυριολεκτικά τείχος από όλο το λαό αλλά και από τους αθλητές και προπονητές, που πρέπει να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών τους.


Τ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ