Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα φαντάσματα επιστρέφουν

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Η αρχή έγινε με το άγαλμα της βασίλισσας Ολγας στη Θεσσαλονίκη, που τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία Σαββίδη και με τις ευλογίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δήθεν για να συμβολίσει την ελληνορωσική φιλία. Λες και δεν υπήρχαν άλλοι Ρώσοι φιλέλληνες, όπως για παράδειγμα ο ποιητής Πούσκιν, που υποστήριξε μάλιστα ένθερμα και την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια, είχαμε την πρόσκληση και παρουσία του γιου του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, Νικόλαου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του «Athens Democracy Forum».

Το κακό τρίτωσε χτες. Οταν σε μια εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αφιερωμένη στους Ολυμπιονίκες του Ρίο, εμφανίστηκε ο τέως βασιλιάς Γλίξμπουργκ, δήθεν ως πρώην Ολυμπιονίκης, παίρνοντας μάλιστα και το λόγο.

Κι όλα αυτά, παρουσία του ΠτΔ, Π. Παυλόπουλου και του υφ. Αθλητισμού, Σ. Κοντονή, που προφανώς δεν ενοχλήθηκαν απ' αυτήν την προκλητική - για το λαό, την Ιστορία και τις μνήμες του - ενέργεια. Ο εκπρόσωπος, πάντως, του ΚΚΕ αποχώρησε αμέσως!

Εκθειάζουν τον εγκλωβισμό...

«Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας...». Η «κατεύθυνση» στην οποία αναφέρθηκε προχτές από τη σύνοδο του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός είναι «η παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης...». Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο! Πλέον, μετά και τα τελευταία γεγονότα στα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι να αμφιβάλλει κανείς ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και παραβιάζοντας ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα των θυμάτων πολεμικών συγκρούσεων. Καθημερινά γίνεται φανερό ότι η «ευρωτουρκική» συμφωνία που υλοποιεί και εκθειάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διογκώνει ακόμα περισσότερο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, στρώνοντας μάλιστα το έδαφος στα διάφορα φασιστοειδή να ξεδιπλώνουν το εγκληματικό τους έργο. Κατά τ' άλλα, στη «στρογγυλή τράπεζα του ΟΗΕ» περίσσεψαν οι κορόνες για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την παγκόσμια συνεργασία.

Ο μαγικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία

«Το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση - αντίθετα αντιστράφηκε η συνεχής επί εξαετία περικοπή δαπανών και απώλεια προσωπικού και είναι σε εξέλιξη η πρώτη σοβαρή παρέμβαση ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης από την αρχή της κρίσης», είπε χτες ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο «HEALTHWORLD 2016», που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Σ' άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη τομή στην πολιτική Υγείας, που ήταν η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών», τονίζοντας: «Αυτή ήταν μια "μεροληπτική" υπέρ των αδύναμων πολιτική επιλογή, ίσως η πιο κοινωνικά ανακουφιστική παρέμβαση της κυβέρνησης της Αριστεράς». Αμέσως μετά τον υπουργό Υγείας, στο βήμα ανέβηκε ο διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και μίλησε για την «κρίση ταυτότητας», που αισθάνεται δουλεύοντας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και η οποία συνοδεύεται από ελλείψεις υλικών του ενός ευρώ, όπως τα βαμβάκια και οι γάζες. «Λείπουν, πρόσθεσε, και τα πιαστράκια για τους καθετήρες για να μη σέρνονται οι καθετήρες στο έδαφος και γεμίζουν μικρόβια. Πλήρωσα απ' την τσέπη μου 20 ευρώ για την προμήθειά τους». Κι όταν ο υπουργός είχε αποχωρήσει, στο συνέδριο παρουσιάστηκε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία τον τελευταίο χρόνο δεν μπόρεσαν να έχουν «λήψη θεραπείας» το 42,5% των αρρώστων, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν, και ένα ακόμα 17,5% γιατί υπήρχε μεγάλη αναμονή για να κλείσουν ραντεβού. Δηλαδή, το 60% δεν μπόρεσαν να έχουν θεραπεία, για τον απλούστατο λόγο ότι κι αυτή είναι επί πληρωμή, στον μαγικό κόσμο της ...«καθολικής υγειονομικής κάλυψης» που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Περί «πολιτικής ευφυΐας»

Στο ίδιο συνέδριο, αναφερόμενος στην πολιτική φαρμάκου, ο Α. Ξανθός είπε: «Είμαστε σε μια φάση όπου υπάρχει ένα δεδομένο πλαίσιο συμφωνημένο με τους δανειστές, όπου αναγκαστικά μας θέτει περιορισμούς. Οφείλουμε όμως, επιστρατεύοντας όλη την "πολιτική μας ευφυΐα", να μπορέσουμε σε αυτό το πλαίσιο να κάνουμε τις αλλαγές για ένα σχέδιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση του πολίτη να έχει πρόσβαση στα φάρμακα, να μειώνει σταδιακά την επιβάρυνσή του και να εφαρμόζεται ένας ορθολογικός έλεγχος της δαπάνης». Η πολιτική ευφυΐα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράστηκε με την προ ημερών ημερίδα για την παρουσίαση του σχεδίου δράσης με έξι άξονες για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Μόνο που δεν είναι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για τις απαιτήσεις της βιομηχανίας συνολικά. Είναι μια κίνηση στην ενδεδειγμένη στρατηγική, ώστε η φαρμακοβιομηχανία να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή διαδικασία, υπογράμμισε με έμφαση χτες ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εξαντλεί την πολιτική της «ευφυΐα» στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων...

Κανένα παιδί εκτός σταθμών... Ξανά!

«Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό». Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Δεν έφτανε αυτή η πρόκληση, γιατί περί πρόκλησης πρόκειται, αλλά το συνέχισε κιόλας. «Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων», σε περίπτωση ανάδειξης του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Για να δούμε τι πραγματικά είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρώτα απ' όλα αξίζει να θυμηθούμε τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, από το 2012 έως και το 2014. Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που είναι και το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και βρεφών σε αντίστοιχους σταθμούς, η τότε κυβέρνηση άφησε εκτός σταθμών 27.288 παιδιά το 2012, 13.476 το 2013 και 22.717 το 2014. Αυτή ήταν η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το πόσα παιδιά θα αφήνουν χωρίς Προσχολική Αγωγή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1860 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ.

1933 Αρχίζει στη Λιψία η δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (γερμανικό Κοινοβούλιο) - προβοκάτσια των ναζί που έγινε το Φλεβάρη. Κατηγορούμενοι ήταν ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ. Ο γερμανικός φασισμός βγήκε ηττημένος από τη δίκη της Λιψίας. Στη διάρκειά της, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να βγάλουν καταδικαστική απόφαση. Ο Ντιμιτρόφ και οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και το Φλεβάρη του 1934 η κυβέρνηση Χίτλερ υποχρεώθηκε να τους απελευθερώσει και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην ΕΣΣΔ. Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του κομμουνιστικού κινήματος, που έμελλε να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

1934 Γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης Λέοναρντ Κοέν.

1943 Τμήματα του ΙΙ/36 τάγματος του ΕΛΑΣ συγκρούονται επί δύο μέρες με ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού κατοχής κοντά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες.

1947 Το συγκρότημα Ταϋγέτου του ΔΣΕ εξουδετερώνει τις ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής και ΜΑΥδων στο στρατηγικής σημασίας χωριό Δυρράχι, δημιουργώντας έτσι την πρώτη μεγάλη ελεύθερη περιοχή σε Μεσσηνία και Λακωνία.

1947 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ.

1949 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελούμενη από την αμερικανική, τη βρετανική και τη γαλλική ζώνη κατοχής. Πρωτεύουσα της ΟΔ Γερμανίας ορίζεται η Βόννη. Η ανακήρυξη της ΟΔ Γερμανίας ήταν ένα ακόμα βήμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που οδήγησε στην οριστική διχοτόμηση της Γερμανίας.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org