Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12536

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Μειωμένο κατά 25% το κονδύλι για τις αναπηρικές συντάξεις

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη «σφαγή» στην οποία επιδίδονται κατά βάση τα ΚΕΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την αποκρύψει από το λαό


ΣΕΛ.  11
«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατεβαίνει ο πήχης, διαχειριστικά ζόρια και «αβεβαιότητες» στο προσκήνιο

Την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» υποδεικνύουν ως «απάντηση» όλα τα αστικά επιτελεία...


ΣΕΛ.  7

Υλοποιεί το σχεδιασμό του κεφαλαίου κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση του Ελληνικού

Το παράδειγμα του Ελληνικού είναι αποκαλυπτικό:

  • Ο σχεδιασμός που εξυπηρετεί το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου με υποδομές (τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία πολλών αστέρων, τουρισμός υψηλού κόστους κ.ά.) οδηγεί σε κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα (μη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους, επιβάρυνση μεταφορών και αύξηση κόστους τους, επιβάρυνση περιβάλλοντος κ.ά.).
  • Η «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί ποτέ δεν αμφισβητούσε το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το αντίθετο, τον προωθούσε, δίνοντας κατά διαστήματα απλά προτεραιότητα σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
  • Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης νομοτελειακά έχει ως κριτήριό του μόνο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αντιδιαστολή, ο δρόμος ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαγική εικόνα...

Στον ένα χρόνο από τις εκλογές του περσινού Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση διένειμε στον Τύπο σημείωμα ετήσιου απολογισμού, στο οποίο απ' την πρώτη κιόλας παράγραφο γίνεται φανερή η πρόθεσή της να εξωραΐσει το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου περιεχόμενο της πολιτικής της, με τον ισχυρισμό ότι αυτή εγκρίθηκε απ' το λαό και ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δήθεν έξοδο του λαού απ' το «τούνελ», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι ο χρόνος αυτός με τα όσα δεινά έφερε στο λαό συνιστά το πρώτο βήμα «μιας προσπάθειας με ορίζοντα τετραετίας» που θα οδηγήσει έξω από την κρίση.

Κλείνοντας το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο, παραθέτει τις επιδόσεις της στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του, τις οποίες «αμπαλάρει» με φιλολαϊκό περιτύλιγμα. Ετσι, ως βασικότερα σημεία του έργου της εμφανίζει: Την υπεραπόδοση το 2015 στο στόχο του πλεονάσματος. Την επανεκκίνηση μεγάλων έργων. Την παραχώρηση του ΟΛΠ και του Ελληνικού «με ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον». Τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Τον νέο αναπτυξιακό νόμο «που προσφέρει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και ισχυρά κίνητρα για τους επενδυτές». Την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αλλά και το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής «πίτας» ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτές, όμως, του είδους τις επιδόσεις ο λαός τις πληρώνει ακριβά, «ματώνει» για να διαμορφωθούν οι όροι ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η κυβέρνηση, βεβαίως, προσπαθεί να πείσει το λαό ότι αυτός ο στόχος (της ανάκαμψης) είναι δικός του, ότι θα ικανοποιήσει και δικές του ανάγκες, εξ ου και το κάλπικο αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης». Επιδιώκει να εξασφαλιστεί συναίνεση και ανοχή του στην πολιτική που τσακίζει τα συμφέροντά του.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν σταματά εκεί. Στην προσπάθειά της να συμφιλιώσει το λαό με τη φτώχεια, να συμβιβαστεί αυτός με τη δυσβάστακτη πραγματικότητα που βιώνει, «αραδιάζει» μια σειρά από μέτρα - ασπιρίνες, διαχείρισης των ακραίων συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής, σαν απόδειξη μιας ανύπαρκτης φιλολαϊκότητας. Καταφεύγοντας μάλιστα ακόμα και στο ψέμα.

Κομπάζει, για παράδειγμα, για την παροχή πρόσβασης στο σύστημα Υγείας των ανασφάλιστων, όταν οι όροι της πρόσβασης έχουν συνολικά δυσχεράνει για όλους. Οτι εξασφάλισε τη διατήρηση των κύριων συντάξεων όταν πετσόκοψε τις επικουρικές. Οτι στηρίζει τους φτωχούς αγρότες όταν συνολικά τους φόρτωσε νέα βάρη, αυξάνοντας φόρους, εισφορές κ.λπ. Οτι έδωσε προτεραιότητα στην Παιδεία όταν οξύνονται τα προβλήματα που με τρικ προσπαθεί να κουκουλώσει. Το ίδιο και στην Υγεία, όπου η πραγματικότητα κάνει σκόνη και θρύψαλα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ενίσχυσής της.

Οι κυβερνητικοί απολογισμοί είναι σαν μαγική εικόνα. Δεν πρέπει τα τεχνάσματά τους να θολώσουν την πραγματική εικόνα της εξελισσόμενης αντιλαϊκής επίθεσης δίχως τέλος. Δεν πρέπει να περάσει η ανοχή και ο συμβιβασμός με αυτή την πραγματικότητα.


42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η «καρδιά» του Φεστιβάλ χτυπάει από σήμερα στο Ιλιον!

  • Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 20.30, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Σ. Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Από σήμερα και για τρεις μέρες, οι πύλες του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγουν για να υποδεχθούν χιλιάδες νέους, εργαζόμενους, ανέργους, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, στις πλούσιες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του.


ΣΕΛ.  10,    15


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Διεκδικούν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

ΣΕΛ.  20
ΑΡΘΡΟ
Η «αλά ΣΥΡΙΖΑ» ανάπτυξη και η απάντηση των μικρών ΕΒΕ

ΣΕΛ.  13
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προετοιμασίες για νέο κύκλο συντονισμένων αγώνων

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org