Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με γερές βάσεις στους τόπους δουλειάς

Το Σάββατο μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με κυρίαρχη τη μαζική παρουσία της νεολαίας κι ένα «δυνατό» συναυλιακό πρόγραμμα με τους Γιάννη Γιοκαρίνη και Λάκη Παπαδόπουλο, την πρώτη μέρα και τον Θάνο Μικρούτσικο με τον Μίλτο Πασχαλίδη τη δεύτερη, έγινε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο το διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Καλαμάτα, με κεντρική ομιλήτρια το Σάββατο την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας:

«Αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων άφησε σοβαρά ίχνη και πείρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ταξική ανασυγκρότηση και την προώθηση της οργάνωσης της κοινωνικής συμμαχίας, στην αναγκαία νέα αγωνιστική απάντηση που πρέπει να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες πιο μαζικά, πιο μαχητικά, με αιχμηρά αιτήματα, με ριζοσπαστική γραμμή πάλης. Αυτήν την προσπάθεια υπηρετεί η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων για τις ΣΣΕ, που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες οργανώσεις της εργατικής τάξης σε όλη την Ελλάδα.

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος απαιτεί να μπουν πιο γερές βάσεις στα μεγάλα εργοστάσια και τόπους δουλειάς. Στους κλάδους που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, τα νεότερα τμήματά της που δουλεύουν με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και που η διευθέτηση του χρόνου εργασίας βαφτίζεται από την εργοδοσία "διευκόλυνση". Να ζωντανέψουν οι εργατικές - λαϊκές οργανώσεις, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, που, με βάση τη σημερινή κατάσταση, θα έχει μέτρο την ικανοποίηση των αναγκών της και όχι τις αντοχές της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Που σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα στρέφει τα πυρά του απέναντι σε ΕΕ - ΔΝΤ και την εξουσία του κεφαλαίου που είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους, όπως και σε κάθε αντιλαϊκή κυβερνητική αστική εκδοχή.


Ενα τέτοιο κίνημα θα διεκδικεί ταυτόχρονα την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί μέσα στα χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, κάνοντας καθαρό ότι δεν είναι διατεθειμένο να υιοθετήσει νέες αυταπάτες και καμιά εκδοχή του "σεναρίου επιτυχίας" της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ακόμα, μίλησε για τις παροχές και τα ταξίματα της κυβέρνησης προς τους μονοπωλιακούς ομίλους και το αντιλαϊκό κυβερνητικό αφήγημα περί «δίκαιης ανάπτυξης», σύμφωνα με το οποίο τάχα θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας:

«Το τι σημαίνει η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που είναι και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από την κατάσταση στον κλάδο του Τουρισμού. Η Μεσσηνία διαφημίζεται σαν μία από τις πετυχημένες περιοχές του τουριστικού θαύματος και τούτης και της προηγούμενης κυβέρνησης. Πανηγυρίζουν για την αύξηση στις αφίξεις, την πληρότητα των ξενοδοχείων. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μας πουν και για τις εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για τα παιδιά που δουλεύουν στον επισιτισμό, για τους μισθούς που παίρνουν. Για το εποχικό επίδομα και τα ένσημα που συγκεντρώνουν και αν θα προλάβουν όσο ζουν να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη με βάση το Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση το Μάη.

Οπως επίσης, είναι σε όλους σας γνωστό εδώ στην Καλαμάτα, ότι μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση της περιοχής κατέγραψε νέα αύξηση κερδών 29,56% για το 1ο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτό δεν την εμπόδισε να απολύσει δεκάδες συμβασιούχους εργάτες.

Αυτή είναι η "κανονικότητα" του εκμεταλλευτικού συστήματος που με "αριστερή" φλυαρία, λόγια χωρίς αντίκρισμα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, μάχη κατά της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων και άλλα, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί ο αντιλαϊκός της χαρακτήρας.

Γι' αυτό απαιτείται άμεση αντίδραση και πάλη, να μην τολμήσουν να φέρουν τα νέα αντιλαϊκά εκτρώματα.

Να μην τους περάσει η επιδίωξη για τις ομαδικές απολύσεις, για τη θεσμοθέτηση του λοκ-άουτ, ώστε να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς, δυσκολεύοντας τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Ο συνδικαλιστικός και εργασιακός νόμος που ετοιμάζεται με τη συνδρομή των ξεπουλημένων εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών ντόπιων και Ευρωπαίων, πρέπει να πάρει σθεναρή εργατική απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ