Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Συγκέντρωση κόντρα στις προσπάθειες καλλιέργειας του ρατσισμού

MotionTeam

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και καταδίκης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και πρακτικών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών. Ενώ τα παιδιά τους, κρατώντας πλακάτ στα χέρια, ύψωσαν τη δική τους φωνή για το δικαίωμα στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ωραιοκάστρου, με το πανό του ΚΚΕ στην κεφαλή να διατρανώνει: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι - εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα - όχι στις ρατσιστικές κραυγές μίσους».

Τα προσφυγόπουλα κρατούσαν τα πλακάτ στα χέρια που έγραφαν στη γλώσσα τους και στα Ελληνικά: «Θέλουμε σχολείο», «θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», «Ολα τα παιδιά του κόσμου θέλουν ειρήνη και μόρφωση», «Δεν θέλουμε να μείνουμε αγράμματα». Ενώ και τα συνθήματα των διαδηλωτών διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Δήμαρχε και άλλοι, ακούστε το καλά, δεν θα μας γυρίσετε στο μεσαίωνα», «Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος

Ο Γιάννης Δελής

MotionTeam

Ο Γιάννης Δελής
Τη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, χαιρέτισε ο Αγγελος Θεμελής, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος κατήγγειλε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής αλλά και γνωστών ακροδεξιών στοιχείων να δημιουργήσουν τεχνητά ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα, κόντρα στην πολύμορφη αλληλεγγύη που δείχνουν οι άνθρωποι της περιοχής στους πρόσφυγες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, που κάλεσε το λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που «βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο», τονίζοντας: «Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει, πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα».

Μιλώντας ειδικότερα για την Εκπαίδευση σημείωσε: «Ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία τους.

(...) Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστούν όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται».

Και ξεκαθάρισε: «Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν' ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης».

Στη Φιλιππιάδα

Στο μεταξύ, στο έδαφος που έχει στρωθεί για την έκφραση ξενοφοβικών αντιλήψεων, ήρθε και υπόμνημα με το οποίο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας «δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά» ότι δεν δέχεται συστέγαση «των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» στο σχολείο. Την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων καταδικάζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας πως «οι "θρησκευτικοί" και "πολιτισμικοί" λόγοι που ανενδοίαστα επικαλούνται δεν είναι παρά ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα που δηλητηριάζει τις ψυχές και τη συνείδηση των παιδιών μας». Καλεί δε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org