Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΤΡΑ
Ο καπιταλισμός είναι «στενός κορσές» για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Το Σάββατο μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε έναν όμορφο χώρο, στο ΤΕΙ της Πάτρας, που για δυο μέρες γέμισε από νιάτα, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας, έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πρόγραμμα και τις δυο μέρες περιλαμβάνονταν συναυλίες γνωστών κι αγαπημένων καλλιτεχνών όπως των Δημήτρη Μπάση, Ρίτας Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Γλυκερίας, αλλά και τοπικών και νεανικών σχημάτων, με ξεχωριστή την παρουσία και χορευτικών ομάδων από τοπικούς φορείς. Ακόμα, αφιερώματα και θεατρικά δρώμενα πλούτισαν τις εκδηλώσεις, ενώ ενδιαφέρουσες ήταν και οι συζητήσεις, σε μια από τις οποίες, μάλιστα, με θέμα τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική μίλησαν και εκπρόσωποι ξένων Οργανώσεων Νεολαίας που βρίσκονται στη χώρα μας και θα παραβρεθούν στη Διεθνούπολη του κεντρικού Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Στην ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου, ανάμεσα σε όλα τα θέματα στα οποία στάθηκε, επισήμανε και τα εξής:

«Ο καπιταλισμός είναι "στενός κορσές" για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες ακόμα και για την ανάκτηση ορισμένων απωλειών, την ανακούφιση των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Στην Πάτρα, εξάλλου, υπάρχει μια σημαντική εμπειρία, από τα πολλά εμπόδια που βάζει η αστική εξουσία, το κράτος που λειτουργεί για λογαριασμό του κεφαλαίου σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανακουφίσει, να ξαλαφρώσει τους εργαζόμενους, τη φτωχολογιά, τη νεολαία της πόλης.


Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για την άνοδο εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών θέσεων στην ΕΕ, με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Είναι πρώτα απ' όλα ο αντικομμουνισμός, που, με τις ευλογίες της ΕΕ, ανδρώθηκε σε κράτη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Είναι η πολιτική ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών, τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εκατομμυρίων θυμάτων προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που στρώνουν το έδαφος σε τέτοιες απόψεις και δυνάμεις. Είναι, επίσης, υποκριτική η αγανάκτηση για τη δράση φασιστοειδών σε μια σειρά περιοχές από τη Χίο μέχρι το Ωραιόκαστρο.

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, από τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φασισμός, οι φασιστικές ομάδες και συμμορίες αναθρέφονται κάτω από τις φτερούγες του συστήματος, αποτελούν γνήσια τέκνα του. Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, που αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στη φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, δημιουργεί πονοκεφάλους σε όσους ονειρεύονται μια σοβαρή Χρυσή Αυγή, σε όσους επιδιώκουν να ξεπλυθούν οι φασίστες από τα εγκλήματά τους, σε όσους ελπίζουν ότι σε κάτι τέτοιο θα οδηγήσει η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κίνηση νομικής διαδικασίας σε βάρος του δημάρχου της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, για μια απόφαση πολιτική με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, φανερώνει την ανάγκη, την αναμέτρηση με το φασισμό και το ναζισμό να πάρει πάνω του το εργατικό - λαϊκό κίνημα, γνωρίζοντας ότι μόνο στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, μπορεί να βάλει τέλος στις φασιστικές συμμορίες. Εχει μεγάλη σημασία η με κάθε τρόπο απομόνωση της Χρυσής Αυγής, να μπουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια να παραπλανήσει και να δηλητηριάσει φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα που απογοητεύονται ή και νιώθουν προδομένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα σύννεφα είναι μαύρα πάνω απ' τα κεφάλια μας. Το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης είναι υπαρκτό στο μέλλον. Η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους αποτελεί μία ακόμα πλευρά της στρατηγικής της για την ανάκαμψη, για να μπορέσει να ενισχύσει και να εδραιώσει τη θέση της στην περιοχή. Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα πληρώσει ο λαός μας και πρώτα απ' όλα η νεολαία που θα κληθεί να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Να σκεφθούμε: Η εμπλοκή, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις είναι η συνέχεια της πολιτικής που τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα καλέσματα περί "εθνικής ομοψυχίας", να μην στρατευτούν στις επικίνδυνες επιδιώξεις του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org