Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η στήριξή τους βασικό τμήμα του «νέου παραγωγικού μοντέλου»

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί βασικό τμήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της οικονομίας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής ημερίδας την οποία διοργάνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας, υπό την αιγίδα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της στήριξης των εγχώριων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, παρουσιάστηκε σχετική μελέτη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Σχεδίου Δράσης» σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους, που σαν στόχο έχει, όπως αναφέρθηκε, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρατικών και ιδιωτικών φορέων για την «υποστήριξη και βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Παρουσιάστηκαν ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για τον κλάδο, τα οποία δείχνουν ότι η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 64% την περίοδο 2005-2013, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αντίστοιχου δείκτη μεταποίησης (-28%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 3.681 εργαζόμενους. Επίσης, υπολογίζεται ότι γενικά ο φαρμακευτικός κλάδος σήμερα συμβάλλει στο ΑΕΠ με πάνω από 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, με υψηλές εξαγωγές στο 21% του κύκλου εργασιών του σε περισσότερες από 85 χώρες.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος, εκτός από τις συνήθεις καταγγελίες σε βάρος του... «νεοφιλελευθερισμού», σημείωσε ότι το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, αλλά και της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «επικοινωνιακής προβολής συνολικά των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και θα αντιστρέψουν το σημερινό κλίμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους».

Για την ανάγκη σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Φωτάκης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθούν «θεσμοί μακράς πνοής που να δημιουργούν ευκαιρίες και θύλακες επιστημονικής και επιχειρηματικής ποιότητας για την έμπνευση και απελευθέρωση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας...».

«Αναπτυξιακό μοχλό» χαρακτήρισε τον κλάδο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ενώ η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο τις Διυπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων που τίθενται στη διάθεση των βιομηχάνων του χώρου. Τέλος, έκανε λόγο για σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία στην περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εάν αυξηθεί το μερίδιο των φθηνότερων γενοσήμων στην ελληνική αγορά έναντι των πρωτοτύπων, με δεδομένο ότι τα γενόσημα αποτελούν και τα βασικά προϊόντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ