Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαραστέκονται στον αγώνα των φαρμακοποιών

Την αντίθεσή της στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τη συμπαράστασή της στον αγώνα των φαρμακοποιών εκφράζει, με επιστολή της προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού δεν αγγίζουν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, που είναι η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων, η συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η αντικατάσταση παλιών δοκιμασμένων φαρμάκων από καινούρια ακριβά φάρμακα, κυρίως εισαγόμενα. Αυτά είναι ο πυρήνας του προβλήματος και όχι τα υπερβολικά κέρδη των φαρμακοποιών όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Επίσης, καταγγέλλει ότι από την άλλη η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν πήρε για την αντιμετώπιση της υπερτιμολόγησης πρώτων υλών μέχρι και 5.000% που καταγράφονται στην έκθεση της επιτροπής Κοσμίδη. Ενώ κανένα στοιχείο δε συνηγορεί για το ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών ευθύνεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, που γνωρίζει καλά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια για αύξηση αριθμού κουτιών (ποσότητας) 45%,υπήρξε αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 671%.

"Λέει ψέματα - καταγγέλλει η Ομοσπονδία - πιστεύοντας ότι έτσι θα περάσει ευκολότερα τη λίστα φαρμάκων, βάζοντας έτσι τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται. Τα μέτρα αυτά προσωρινά μόνο θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη αφού είναι σίγουρο ότι με τις νέες ανατιμήσεις που θα επιβάλουν οι φαρμακοβιομήχανοι και εισαγωγείς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η μείωση θα υπερκαλυφθεί".

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ομοσπονδία, θα λυθεί μόνο με την ανάπτυξη της έρευνας, με τη λειτουργία των κλειστών κρατικών εργοστασίων, με χρήματα από το ΕΟΦόσημο στην εγχώρια ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αφαιρούν έσοδα από τους φαρμακοποιούς και τα ασφαλιστικά ταμεία των υγειονομικών και των φαρμακοϋπαλλήλων. Οδηγούν στο κλείσιμο των μικρών φαρμακείων και στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δίνουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης στους εισαγωγείς και τους φαρμακοβιομήχανους, οδηγούν στη συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση των εισαγωγών, στο κλείσιμο μικρών συνεταιρισμών και μικρών φαρμακαποθηκών.

Γι' αυτούς τους λόγους, τονίζεται, οι εργαζόμενοι στο χώρο του φαρμάκου είναι αντίθετοι με τις εξαγγελίες, ζητούν την απόσυρσή τους και συμπαραστέκονται στον αγώνα των φαρμακοποιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1,7 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια από την τσέπη των αρρώστων(2014-02-21 00:00:00.0)
Η διείσδυση στην ιατρική εκπαίδευση και οι συνέπειες(2010-03-21 00:00:00.0)
"Λουκέτο" στα φαρμακεία από τις 31 του Οκτώβρη(1997-10-17 00:00:00.0)
Τι έπρεπε να γίνει και τι έγινε(1997-07-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για επιβίωση(1997-06-19 00:00:00.0)
Εκβιαστικές ανατιμήσεις μέχρι 75%!(1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ