Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από την ηρωική Ιστορία μας

Σήμερα η εκδήλωση στη Νίκαια για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς όπως το αποτύπωσε ο χαράκτης Τάσσος
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς όπως το αποτύπωσε ο χαράκτης Τάσσος
Σήμερα Παρασκευή στις 19.00, στο Κηποθέατρο Νίκαιας, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκδήλωση αφιερωμένη στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση, με θέμα το χρονικό του Μπλόκου.

Το ΚΚΕ προχωράει στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης, διάστημα στο οποίο δόθηκαν αμέτρητες μάχες για μια καλύτερη ζωή. Η Ιστορία και η δράση του είναι συνδεδεμένη με τις πιο λαμπρές στιγμές του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα και εμπνέει και σήμερα στο δύσκολο δρόμο της επαναστατικής ανατροπής. Από άκρη σε άκρη, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έχει μια ιστορία να πει για τον ηρωισμό και τις θυσίες των κομμουνιστών, που βγήκαν μπροστά, δεν κρύφτηκαν μπροστά στις δυσκολίες, αλλά ηγήθηκαν στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό το σκοπό δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Τέτοιος τόπος είναι και η Κοκκινιά, που έχει αφήσει ανεξίτηλα στη μνήμη τις ηρωικές μορφές της Διαμάντως Κουμπάκη, του Αποστόλη Χατζηβασιλείου, του Παναγιώτη Ασμάνη και πολλών άλλων λιγότερο γνωστών αλλά εξίσου ηρωικών μορφών, που εκτελέστηκαν στις 17/8/1944, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στο στόχαστρο ήταν η πρωτοπορία


Τα «μπλόκα» ήταν ένα από τα κλασικά μέτρα μαζικής τρομοκρατίας που εφάρμοζαν οι δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα, κυρίως στην πρωτεύουσα και ιδίως την περίοδο που είχε αρχίσει γι' αυτούς η αντίστροφη μέτρηση.

Στις 17/8/1944, πριν ακόμα ξημερώσει, η Κοκκινιά πολιορκείται από γερμανικά στρατεύματα και από ορδές γερμανοτσολιάδων. Μέσα σε λίγα λεπτά μπλοκαρίστηκαν όλα τα περάσματα που οδηγούσαν προς τον Πειραιά, το Κερατσίνι και το Αιγάλεω, όλες οι δίοδοι δηλαδή που θα μπορούσε κανείς να διαφύγει. Οι μαρτυρίες υπολογίζουν τους εισβολείς σε 3.500 με 4.000 άντρες καλά εξοπλισμένους. Τα χωνιά φωνάζουν και συγκεντρώνουν όλους τους άντρες ηλικίας από 14 ετών και πάνω στην πλατεία Οσίας Ξένης. Συγκεντρώνονται 25.000 άτομα. Οι ταγματασφαλίτες και οι δοσίλογοι πιάνουν «δουλειά», ξεχωρίζουν από το πλήθος αξιωματικούς του ΕΛΑΣ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, άλλους τους εκτελούν επιτόπου και άλλους τους βασανίζουν για να προδώσουν, πριν τους εκτελέσουν κι αυτούς στη Μάντρα. Το γενικό πρόσταγμα στους προδότες έχει ο «συνταγματάρχης» των ταγματασφαλιτών Πλυτζανόπουλος. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι εξακριβωμένος.

Λίγο πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα. Ηθελαν να χτυπήσουν το λαό που αντιστεκόταν, που με το όπλο στο χέρι πάλευε ενάντια στην πείνα, ενάντια στους μαυραγορίτες, ενάντια στο στρατό κατοχής και τους συνεργάτες του. Στόχος ιδιαίτερος ήταν η πρωτοπορία της εργατικής τάξης και του λαού, το ηρωικό ΚΚΕ. Στόχος ήταν οι αγωνιστές του ΕΑΜ και ειδικά το ένοπλο τμήμα του, οι μαχητές του ΕΛΑΣ. Αυτούς αναζητούσαν στις εργατογειτονιές της Κοκκινιάς οι ναζί και οι ταγματασφαλίτες, οι κομμουνιστές ήταν ο στόχος, αυτούς προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν οι κουκουλοφόροι. Δε συγχωρούσαν στο λαό το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν, στη μάχη της Κοκκινιάς, το Μάρτη του '44, ο ΕΛΑΣ είχε αναγκάσει τους ναζί σε υποχώρηση.

Συνεχίζουμε με «πιότερη ορμή»

Το ίδιο βράδυ των γεγονότων, η Αχτιδική Επιτροπή της ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ κυκλοφόρησε προκήρυξη που έδινε το σύνθημα της συνέχισης της πάλης και έλεγε μεταξύ άλλων: «Διακόσια διαλεχτά παλληκάρια, διακόσιοι πρωτοπόροι στον καθημερινό αγώνα για ζωή και λευτεριά, διακόσια μέλη και στελέχη, οπαδοί και συμπαθούντες του κόμματός σας, του Κομμουνιστικού, δεν υπάρχουν πια... Χαρά στον τόπο που βγάζει τέτοια παλληκάρια, τιμή στο κόμμα που τ' ανάθρεψε με τέτοια πίστη και παλληκαριά, τιμή και δόξα στο γονιό πού θρεψε τέτοιους λεβέντες... Το αίμα σας θα το πάρουμε πίσω. Ορκιζόμαστε να συνεχίσουμε με πιότερη ορμή το μισοτελειωμένο σας έργο για τη λευτεριά του τόπου μας... Μονάχα όταν δώσουμε τα πάντα και τη ζωή μας ακόμα για τη συντριβή του κατακτητή, θα νικήσουμε...».

Ανάμεσα στους ηρωικούς νεκρούς ήταν ο Αποστόλης Χατζηβασιλείου, Γραμματέας της ΚΟΒ Κιλικιάνων του ΚΚΕ, που ενώ τον έσερναν για το θάνατο και τον κομμάτιαζαν σιγά - σιγά για να προδώσει, εκείνος φώναζε «Πατριώτες ψηλά το κεφάλι σας. Μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν». Ηταν ο Παναγιώτης Ασμάνης, που τον σκότωσε ο ίδιος ο Πλυτζανόπουλος. Ηταν η θρυλική Διαμάντω Κουμπάκη, στέλεχος της ΕΠΟΝ Πειραιά.

Στις 24/9/1944, ο λαός της Κοκκινιάς αλλά και της Αθήνας και του Πειραιά κλήθηκε να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες - νεκρούς του μεγάλου Μπλόκου, αλλά βρέθηκε και πάλι κάτω από τα πυρά των κατακτητών, με αποτέλεσμα στον κατάλογο των απωλειών να προστεθούν 9 νεκροί και 32 τραυματίες, ανάμεσά τους η ΕΠΟΝίτισσα Γιαννούλα Γεροντογιάννη.

Οπως το αποτύπωσε στην ιστορική μας μνήμη ο ποιητής Γ. Ρίτσος:

«...17 του Αυγούστου, τρόμος και καπνός, καμένα σπίτια, παλικάρια σκοτωμένα,

κι άδεια να μένει η Κοκκινιά, γεμάτη απ' το αίμα των παιδιών της,

βαμμένοι οι τοίχοι κόκκινοι, κόκκινα τα πεζούλια...».

Στο ΚΚΕ οι αστοί αναγνωρίζουν τον πραγματικό τους αντίπαλο

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος και ενός από τα παιδιά του, του φασισμού, που αποτελεί το μακρύ χέρι της αστικής τάξης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν το βρώμικο χέρι που σηκωνόταν για να καταδώσει αγωνιστές, ήταν το χέρι που βασάνισε και δολοφόνησε.

Το ΚΚΕ διδάσκεται από την Ιστορία του, βγάζει συμπεράσματα για τη στρατηγική του, που έχουν οδηγήσει στην κατάκτηση του σημερινού σύγχρονου Προγράμματός του. Ετσι τιμάμε την ηρωική Ιστορία μας, διαμορφώνοντας όρους και προϋποθέσεις για νέους αγώνες. Αντιμετωπίζοντας και τις προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου μας, ιδιαίτερα της προσπάθειας να χρησιμοποιηθούν οι μεγάλοι αγώνες αποχρωματισμένοι και απονευρωμένοι, για να ξεπλυθεί σήμερα η κυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Βγάζουμε συμπεράσματα από την ηρωική πείρα του Κόμματός μας και προχωράμε μπροστά, με προοπτική τη δικαίωση των αγώνων του λαού μας, την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους. Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε στο δρόμο της πάλης για την πραγματική διέξοδο, για την κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.


Β. Μ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org