Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η θέση των νέων εργαζομένων είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανασύνταξη

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στρ. Κουρτζανίδης
Στην εκδήλωση μίλησε ο Στρ. Κουρτζανίδης
Η οργάνωση της ταξικής πάλης είναι αδήριτη ανάγκη, είναι υποχρέωση και ο δρόμος για κάθε νέο εργάτη και εργάτρια, για να ζήσει ο λαός μας όπως του αξίζει, αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που ο ίδιος παράγει.

Αυτή η αναγκαιότητα αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/9, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με τίτλο «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι και άνεργοι από μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων, οι οποίοι μέσω των ερωτήσεών τους συνέβαλαν να αναδειχθούν ιδεολογήματα που παρουσιάζονται για να αποπροσανατολίζεται ο λαός από την πραγματική αιτία η οποία προκαλεί τη βαρβαρότητα που βιώνει.

Η επίθεση του κεφαλαίου στοχεύει στο κορμί αλλά και το μυαλό των νέων εργατών

Ο Στρ. Κουρτζανίδης, περιγράφοντας την κατάσταση, ανέφερε: «Ζούμε στο πετσί μας τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να αυγατίζουν τα κέρδη τους και μέσα στην κρίση, με το τσάκισμα των μισθών μας, με την απληρωσιά μας, με τις εργασιακές σχέσεις και τη ζωή - λάστιχο που καθιερώθηκε σε όλους τους κλάδους, κυρίως για τους νέους εργαζόμενους, με την "επιδοτούμενη" δουλειά μας στα 5μηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας».

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Π. Μελά»
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Π. Μελά»
Πρόσθεσε ότι «η επίθεση που κάνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις - κόμματα που τα στηρίζουν αποσκοπεί και στο κορμί αλλά και στο μυαλό των νέων εργατών.

Στο κορμί ώστε αδιαμαρτύρητα να θέτουν για περισσότερες ώρες και λιγότερα χρήματα την εργατική τους δύναμη στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

Στο μυαλό ώστε να θολώσουν τους νέους, να μη δουν την πραγματική διέξοδο, μέσα από ποιο δρόμο και ποια πάλη και αγώνα θα κατακτήσουν δικαιώματα και από καλύτερες θέσεις θα δώσουν μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

(...) Το κύριο στοιχείο των μηχανισμών της αστικής τάξης και των παρεμβάσεών τους, η επιδίωξή τους, είναι η απόκρυψη και ο αποπροσανατολισμός από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν, οξύνουν και αναπαράγουν τα προβλήματα της εργαζόμενης νεολαίας και της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Δηλαδή, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την οικονομική και πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου. Το ρόλο των διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και μηχανισμών.

Ακριβώς το αντίθετο είναι ο "πυρήνας" της επιδίωξης του Κόμματος και της ΚΝΕ. Να ενημερώνουμε και να αποδεικνύουμε πειστικά στους νέους εργαζόμενους ότι οι σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ο "μύλος" που αλέθει δικαιώματα και κατακτήσεις. Να αποδεικνύουμε ότι στόχος και αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι το εμπόρευμα "εργατική δύναμη" να αναπαράγεται συνεχώς με χειρότερους όρους. Γι' αυτό και αλέθονται πριν από όλα νεανικές σάρκες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, σημείωσε: «Η ανεργία δεν είναι ανικανότητα ούτε επιλογή. Για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το σύστημα που ζει και αναπνέει για το κέρδος. Φταίει το καπιταλιστικό σύστημα που αντιμετωπίζει την εργατική δύναμη σαν εμπόρευμα, θέλει τον εργάτη όλο και πιο φτηνό εμπόρευμα. Γι' αυτό απολύει εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να πάρει άλλους στη θέση τους με μισθούς πείνας (...)

Μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους αλλού. Με βασικό αυτό το κριτήριο επιλέγουν κλάδους, τομείς που θα επενδύσουν (...) Κι άλλοτε - σε κρίση ή όταν ο ανταγωνισμός τους βγάλει έξω από την αγορά - η εργατική δύναμη τούς γίνεται και άχρηστη.

(...) Οι 1,5 εκατ. άνεργοι και όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που δέχονται την αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να ξέρουν πως η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα τους δώσει πίσω τη δουλειά που είχαν με το μισθό που είχαν, δεν θα τους δώσει πίσω τη ζωή που είχαν με το επίπεδο που είχαν...

(...) Σήμερα, οι λίγες νέες θέσεις εργασίας είναι κακοπληρωμένες, μερικής απασχόλησης. Με τέτοιες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται παλιότεροι εργαζόμενοι με νέους.

Υπάρχουν και σήμερα κλάδοι της οικονομίας με μεγάλη κερδοφορία, π.χ. στον τουρισμό, που οι εργαζόμενοι εκεί δεν απολαμβάνουν τίποτα, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν συνθήκες γαλέρας, ενώ πολλαπλασιάζονται οι λαϊκές οικογένειες που δεν κάνουν καθόλου ή κάνουν ελάχιστες μέρες διακοπές.

Η ανακούφιση, που υπόσχονται, όλη κι όλη θα είναι κάποια ψίχουλα για κάποιες ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας, που οι ίδιοι προκαλούν.

Αυτή είναι η ΣΥΡΙΖΑίικη "ευαισθησία"».

Μονόδρομος η αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Το στέλεχος του Κόμματος τόνισε ότι η αντίσταση στην καθημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι ο πραγματικός μονόδρομος. Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι μια προοπτική που αξίζει «ρίσκο» και θυσίες, είναι η μόνη ρεαλιστική λαϊκή προοπτική.

Οπως είπε, «σύγχρονο δεν είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που κατακλύζει τις νέες γενιές εργαζομένων, η ανακύκλωση της ανεργίας, η δουλειά κυριολεκτικά μέχρι τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί και αυτό αν το σηκώνει η κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Το σύγχρονο είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ.

Η εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία, η αποτίναξη, δηλαδή, της μισθωτής σκλαβιάς και η οργάνωση της παραγωγής με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, η αξιοποίηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι ώριμη ανάγκη από τα ίδια τα πράγματα. Αυτήν του την πρόταση, για σύγκρουση και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, βάζει το ΚΚΕ στο επίκεντρο της συζήτησης με το λαό.

Ο σοσιαλισμός είναι ώριμος και αναγκαίος, γιατί συμφέρει τους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα, τους παραγωγούς του πλούτου, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οι ίδιες οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με βασικό χαρακτηριστικό τη μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική ιδιοκτησία και δίπλα της τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Μια οικονομία με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με κεντρικό, επιστημονικά οργανωμένο σχεδιασμό, που μπορεί να απελευθερώσει τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, γιατί έχει γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο μια τέτοια οικονομία μπορεί να εξαλείψει οριστικά την αναρχία της παραγωγής, τη ζούγκλα του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για το μεγαλύτερο κέρδος. Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει και να κατανείμει σε αυτήν την κατεύθυνση το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία».

Βασικό καθήκον να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης της νεολαίας

Απαντώντας στο πώς θα μπορεί να γίνει πράξη η πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε: «Το ΚΚΕ δουλεύει για την ανασύνταξη, οργάνωση και ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών, για να αλλάξει η τάξη που έχει στα χέρια της την εξουσία και όχι απλά μια κυβέρνηση.

Για ένα κίνημα, που βάζοντας στο επίκεντρο τον πραγματικό αντίπαλο, θα γίνεται ακόμα πιο μαζικό, πιο μαχητικό, πιο διεκδικητικό.

Βασικό καθήκον είναι να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης της νεολαίας, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Νέων, τις Επιτροπές Ανέργων, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ στους νέους στις επαγγελματικές σχολές κατάρτισης.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Σε κάθε χώρο υπάρχει μια κρίσιμη μάζα νέων που αποτελεί σοβαρή υποδομή, που μπήκε στον αγώνα και στην πάλη το προηγούμενο διάστημα, που συναντήθηκε με τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, έδωσε το "παρών" σε σκληρές μάχες.

Αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρο και τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να ζούμε και να δουλεύουμε με καλύτερους όρους, μπήκανε νέες δυνάμεις στη μάχη, με όρεξη και μεράκι να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα, να κινητοποιήσουν με τη σειρά τους νέο κόσμο, "στήθηκαν" νέες Επιτροπές Αγώνα, σωματειακές επιτροπές, λειτούργησαν καλύτερα επιτροπές νέων των συνδικάτων.

Δεν είναι λίγοι οι χώροι δουλειάς, όπου με αφορμή απολύσεις και μειώσεις μισθών, οργανώθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες, με τη συμμετοχή νέων εργαζομένων, που συνέβαλαν στο να σπάει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να αναδεικνύεται η ανάγκη για ταξική αλληλεγγύη, για οργανωμένη και συλλογική απάντηση, η ανάγκη να γίνει πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν".

Θαρρετά, με εμπιστοσύνη στο κριτήριο της υπηρέτησης των αναγκών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ανοίγουμε την αντιπαράθεση με κάθε ιδεολόγημα που θέλει τη νεολαία στο "μαντρί". Οι νέοι της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν συσσωρευμένη πείρα που χρειάζεται να βγει στην επιφάνεια. Οι νέοι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά, να βάλουν πλάτη στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οι νέοι εργάτες να πυκνώσουν τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Είναι σήμερα ώριμο ο λαός μας να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Κι αυτό μόνο το ΚΚΕ το λέει, το αποδεικνύει και το παλεύει.

Η ζωή μας, ο κόσμος χρειάζεται αλλαγή. Μπορούμε να τον αλλάξουμε. Δυναμώνοντας την ελπίδα του αγώνα, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ