Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας για το κεφάλαιο

«Χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν».

Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, επαναφέροντας το νευραλγικό για το εγχώριο κεφάλαιο ζήτημα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων.

Παράλληλα, διατυπώνοντας αμφιβολίες ως προς τη «βιωσιμότητα» της οικονομικής ανάκαμψης, ο ΣΕΒ βάζει μπροστά το ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας: «Η παρατηρούμενη μέχρι σήμερα μείωση της ανεργίας είναι συγκυριακή, καθώς αποτυπώνει την επίδραση της αύξησης του τουρισμού κυρίως λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων με δεδομένη τη βελτίωση του ανταγωνισμού, της δημιουργίας ευκαιριακών και χωρίς προοπτική θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, και τέλος της μείωσης του εργατικού δυναμικού λόγω μετανάστευσης και χρόνιας αποθάρρυνσης των ατόμων που ψάχνουν για δουλειά». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνει πως η μείωση της επίσημης ανεργίας «δεν αρκεί για να ταυτοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο ενός προτύπου ανταγωνιστικής ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπερεκτιμάται».

Παράλληλα, οι βιομήχανοι επαναφέρουν ζητήματα πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων για το κεφάλαιο, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση χρονικής επέκτασης, πάνω από 5 χρόνια, του συμψηφισμού των ζημιών με τα μελλοντικά κέρδη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ενα επιπλέον και σημαντικό εμπόδιο στις αναδιαρθρώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι χάνεται πολύ εύκολα η δυνατότητα μεταφοράς αυτών των ζημιών όταν μια εταιρεία πωλείται, μετασχηματίζεται ή τεμαχίζεται, κάτι που όμως συμβαίνει συνήθως στα πλαίσια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ