Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σήμερα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής εν μέσω «προβληματισμών» κι αντιθέσεων

Εντεινόμενες αντιθέσεις για τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία, ενιαία επίθεση ενάντια στους λαούς της Ευρώπης

Copyright 2016 The Associated

Εντεινόμενες αντιθέσεις για τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία, ενιαία επίθεση ενάντια στους λαούς της Ευρώπης
Σήμερα στην Μπρατισλάβα πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, επισήμως για να εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, το Προσφυγικό και την ασφάλεια, εντούτοις με τις αντιθέσεις για τον επιμερισμό χασούρας και κερδών μεταξύ των κρατών - μελών να βάζουν τη σφραγίδα τους στην ατζέντα...

Μπροστά στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία - κατά το Μέγαρο Μαξίμου - «επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση».

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, υποστηρίζοντας τη «θετική συμβολή» της «στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ». Από κοινού φέρεται να συμφώνησαν ότι η σημερινή Σύνοδος αποτελεί «ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της ΕΕ».

«Αβεβαιότητες» και ανισομετρία εντείνουν τις αντιθέσεις

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, βέβαια, πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ενδοκαπιταλιστικών διεργασιών και αντιθέσεων, με τη λυκοσυμμαχία να βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με μια απόφαση αποχώρησης χώρας, της Βρετανίας, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλων «αβεβαιοτήτων» για την παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνονται κινήσεις συντονισμού κυβερνήσεων, όπως των κρατών του «Νότου», που διεκδικούν μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ώστε από καλύτερες θέσεις οι αστικές τους τάξεις να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τη γερμανική αστική τάξη. Διαδικασία που αν και καταφανώς αντιλαϊκή, αφού ο στόχος προϋποθέτει κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό, αξιοποιείται από κυβερνήσεις όπως απ' την ελληνική, για θέριεμα αυταπατών ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ευνοήσει το λαό.

Τον προβληματισμό που επικρατεί, άλλωστε, τόσο για την κατάσταση των οικονομιών των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, αποτύπωσαν η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την «κατάσταση της Ενωσης», αλλά και η επιστολή - πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εισηγήθηκε το διπλασιασμό του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», ώστε να ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τη δημιουργία Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ, με μόνιμες στρατιωτικές δομές, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προς υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ.

Ο Ντ. Τουσκ, απ' την πλευρά του, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτή δεν περιορίζεται στην εξέλιξη με το Brexit, ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία στην ΕΕ, υποδεικνύοντας τις αντιθέσεις που οξύνονται και τους ανταγωνισμούς, διαφορετικά «τα σλόγκαν περισσότερη, λιγότερη ή καλύτερη Ευρώπη θα γίνουν κάποια στιγμή "καθόλου Ευρώπη"».

«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόνο βρετανικό ζήτημα, να πιστέψουμε ότι ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός είναι σύμπτωμα πολιτικής παρέκκλισης ή κυνικό παιχνίδι λαϊκιστών που εκμεταλλεύονται την κοινωνική απογοήτευση», αναφέρει και προσθέτει: «Μετά το Brexit, δεν έχουμε την επιλογή του "business as usual". Σήμερα, η ΕΕ αντιμετωπίζεται συχνά ως αναγκαίο κακό και όχι ως το κοινό αγαθό. Το σλόγκαν "λιγότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες" σε προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να μεταφραστεί σε περισσότερη ευθύνη για την ΕΕ στις εθνικές πρωτεύουσες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ