Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12530

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από σήμερα το μεγάλο νεανικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
  • Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» οι εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η βουβή διαμαρτυρία του λαού να εκφραστεί με οργανωμένους μαζικούς αγώνες

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5

Η εξαπάτηση του λαού «προαπαιτούμενο» για τις νέες ανατροπές

Η παράταση στο χρόνο έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, εν αναμονή της έκδοσης του πορίσματος των «ειδικών» και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, δεν μπορεί να κρύψει τις προειλημμένες αντιλαϊκές αποφάσεις.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης με την παράταση να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων απαιτούν επαγρύπνηση, οργάνωση και προετοιμασία για μεγάλους αγώνες από την εργατική τάξη και το λαό, με όλες τις μορφές, και με απεργία.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μόνο χειρότερη για τους λαούς

Για «εξαιρετικά θετικά σημεία» κάνει λόγο η συγκυβέρνηση, σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την «κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μεταξύ άλλων, εστιάζει στην ανακοίνωση για διπλασιασμό των πόρων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», αλλά και στα περί «ευφυούς ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί αφορούν, βέβαια, στην επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη κρατική και ευρωενωσιακή στήριξη για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, μια επιδίωξη από την οποία τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός, όσο κι αν «ντύνεται» με αναφορές για «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη» κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, τόσο η τοποθέτηση Γιούνκερ, όσο και η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι η λυκοσυμμαχία αλλάζει μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς.

Κοινή συνισταμένη και των δύο παρεμβάσεων ήταν η μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, με επιπλέον κεφάλαια, με μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους έναντι ανταγωνιστικών μονοπωλίων, αλλά και με «δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος», βασισμένου πάνω στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, κομβικό σημείο της «νέας ευρωπαϊκής ατζέντας» που χαιρετίζει η κυβέρνηση, είναι η «υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και πέρα από τα σύνορά της», η «σκλήρυνση» της «αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ, μεταξύ άλλων με δημιουργία ενιαίου στρατιωτικού αρχηγείου της λυκοσυμμαχίας...

Οι τοποθετήσεις των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήρθαν να επιβεβαιώσουν πεντακάθαρα την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εντός και εκτός της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή μας Ενωση βρίσκεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε υπαρξιακή κρίση (...) Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα δει τόσο μικρό κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών - μελών μας, τόσο λίγους τομείς στους οποίους συμφωνούν να δουλέψουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή μας Ενωση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Και το να αγνοήσουμε αυτήν την περιπλοκότητα θα ήταν λάθος», πρόσθεσε, σε μια τοποθέτηση που αντανακλά την ανισομετρία εντός της λυκοσυμμαχίας.

Την ίδια ώρα, διατυπώνονται οι «αγωνίες» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για τον ανταγωνισμό τους με τα κεφάλαια άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, για την «αντιπαράθεση με εξωτερικούς ανταγωνιστές», όπως λέει ο Ντ. Τουσκ, για την προοπτική «η αποτυχία σύναψης εμπορικών συμφωνιών (...) να δημιουργήσει αναπόφευκτα την εντύπωση ότι το Brexit έχει ενεργοποιήσει μια διαδικασία εξάλειψής μας από τον παγκόσμιο στίβο»...

«Τα μειονεκτήματά μας, σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, είναι ορατά στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής (π.χ. άμυνα και εκτελεστικές αρμοδιότητες)», ανέφερε στην επιστολή του ενόψει της αυριανής Συνόδου, για να έρθει μια μέρα μετά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, να δηλώσει ότι «η ήρεμη δύναμη δεν είναι αρκετή στην ολοένα και πιο επικίνδυνη γειτονιά μας» και να αναγγείλει την προώθηση μιας «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία», προκειμένου η ΕΕ «να έχει μια θέση στο τραπέζι που θα συζητηθεί το μέλλον της Συρίας»...

Η ελληνική αστική τάξη - και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της - επιδιώκει ξεκάθαρα να «παίξει» σε αυτούς τους επικίνδυνους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικές π.χ. οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ότι «είμαστε στην αιχμή, ως χώρα», γιατί «η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι πρόκριμα για τη ρύθμιση του χρέους και άλλων χωρών. Γι' αυτό και βλέπουμε ζωηρό ενδιαφέρον και από χώρες πέραν της Ευρώπης. Δεν είναι κρυφό ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ»...

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα πετύχει το εγχώριο κεφάλαιο από αυτήν τη στρατηγική, ο λαός θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμένος αν συνταχθεί με αυτήν: Η όποια «ρύθμιση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα, η «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» και η διεκδίκηση ρόλου «οχυρού» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή εμπλέκει το λαό σε δρόμους βαμμένους με αίμα...


Με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo
Με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo
με τους εργαζόμενους του Καρυπίδη
με τους εργαζόμενους του Καρυπίδη
Την 81η ΔΕΘ επισκέπτεται ο Δ. Κουτσούμπας

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε αρχικά με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo και περιηγήθηκε στα περίπτερα. Επίσης, επισκέφθηκε τους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης «Καρυπίδης», οι οποίοι στο πλαίσιο του αγώνα τους βρίσκονται καθημερινά έξω από τη ΔΕΘ και ενημερώνουν το λαό για τις διεκδικήσεις τους (φωτ.).


ΣΕΛ.  4


ΚΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδίκη των ρατσιστικών πρακτικών, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

ΣΕΛ.  15
Ο «Ρ» ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική που αφήνει χωριά και καλλιέργειες στο έλεος του καιρού

ΣΕΛ.  12  -  13
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο στο Πασαλιμάνι

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org