Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για ένα τρίμηνο
  • Η κυβέρνηση μιλά για αποφάσεις απαραίτητες, για να εξαρθρωθούν «γρήγορα και αποφασιστικά» όσοι οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος
  • Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, περιορισμοί στη δράση συνδικάτων κ.τ.λ.

Ο Ερντογάν ενώ ανακοινώνει την κήρυξη «έκτακτης ανάγκης»

Copyright 2016 The Associated

Ο Ερντογάν ενώ ανακοινώνει την κήρυξη «έκτακτης ανάγκης»
Την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αποφάσισε χτες η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, με 346 ψήφους υπέρ και 115 κατά, σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβάλει μια μέρα πριν η κυβέρνηση της χώρας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και αμέσως μετά συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Παρουσιάζοντας την απόφαση των δύο Συμβουλίων, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικαλέστηκε το άρθρο 120 του Συντάγματος και εμφάνισε τις αποφάσεις απαραίτητες για την «ταχεία και πλήρη» εξάρθρωση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ. φωτογραφίζοντας το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η νέα επίδειξη «πυγμής» του ΑΚΡ αντανακλά το βάθος της ενδοαστικής κόντρας στη χώρα, ενώ πρέπει να είναι καθαρό ότι δίνει και νέα όπλα για την καταστολή και την ενσωμάτωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το άρθρο 120 προβλέπει τη δυνατότητα κήρυξης «έκτακτης ανάγκης» σε καιρούς «μεγάλης οικονομικής ύφεσης», εφόσον διαπιστώνεται ότι «η χώρα αντιμετωπίζει απειλές στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και δημοκρατική τάξη», αλλά και όταν «διασαλεύεται σοβαρά η δημόσια τάξη από βίαια γεγονότα».

Αστυνομικό όχημα περιπολεί στο κέντρο της Αγκυρας

Copyright 2016 The Associated

Αστυνομικό όχημα περιπολεί στο κέντρο της Αγκυρας
Ανάμεσα στα μέτρα που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή είναι: Παράταση της διάρκειας κράτησης υπόπτων. Περιορισμένη ή πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας. Απαγόρευση συγκεντρώσεων ή μετακινήσεων σε συγκεκριμένα σημεία ή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Δυνατότητα των αρχών να απαγορεύσουν την εκτύπωση, έκδοση και διανομή εντύπων. Εκτεταμένη λογοκρισία βιβλίων, ταινιών κ.τ.λ. Περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορα μέρη. Απαγόρευση ή αναβολή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Αναστολή της δράσης οργανώσεων όπως τα συνδικάτα. Επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το αναλυτικό δημοσίευμα της «Χουριέτ», οι αρχές αποκτούν το δικαίωμα να πυροβολούν άτομα όταν (θεωρείται ότι) παραβιάζουν εντολές να παραδοθούν αλλά και σε περίπτωση αυτοάμυνας.

Αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, ανακοίνωσε πως η Τουρκία αναστέλλει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων. Στην αναστολή της εφαρμογής της Σύμβασης έχει προχωρήσει και η Γαλλία από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν και πρωτοκηρύχτηκε η χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Αλλωστε, η δυνατότητα αναστολής προβλέπεται από την ίδια τη Σύμβαση (άρθρο 15) σε περίπτωση «που απειλείται η ζωή του έθνους».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι, υποστήριξε στο ρωσικό «Σπούτνικ» πως περίπου το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η θανατική ποινή σε όσους συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος εξέφρασε την «απογοήτευση» της Αγκυρας για την επικριτική στάση των δυτικών χωρών την οποία χαρακτήρισε «προσβλητική» και συνέδεσε με το σκοπό «να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας».

Οσον αφορά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υπερψήφισαν το κυβερνών ΑΚΡ και το εθνικιστικό MHP, με τον ηγέτη του Ντεβλούτ Μπατχσελί να τη χαρακτηρίζει «ευεργετική για το τρέχον εύθραυστο και ευαίσθητο περιβάλλον στην Τουρκία». Το σοσιαλδημοκρατικό CHP καταψήφισε την απόφαση, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι πολιτικά βιώσιμη στις σημερινές συνθήκες», ενώ το ίδιο έκανε και το φιλοκουρδικό HDP, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην «εξάλειψη» κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης.

Νέες επικρίσεις από τη Δύση

«Ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασαν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, προσθέτοντας ότι κάθε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων.

Νωρίτερα, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, είχε καλέσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Αγκυρα, σημειώνοντας πως το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας που εξαρτάται ουσιωδώς από την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του.

Νωρίτερα, ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είχε πει ότι «έχει καθοριστική σημασία να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά.

«Σύννεφα» φαίνεται να μαζεύονται και στις σχέσεις Αυστρίας - Τουρκίας, με αφορμή την πρόσφατη διαδήλωση περίπου 4.000 Τούρκων και Αυστριακών τουρκικής καταγωγής προς την τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της 15ης Ιούλη, υπέρ του Τούρκου Προέδρου, με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Χτες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Βιέννη να δώσει «εξηγήσεις». Ο Κουρτς μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF τόνισε: «Θέλουμε να διευκρινίσει (σ.σ. ο Τούρκος πρέσβης) ποια κατεύθυνση σκοπεύει να πάρει η Τουρκία. Εχουμε στοιχεία πως οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη ζητήθηκαν άμεσα από την Τουρκία...και αυτό, βεβαίως, είναι απολύτως αδύνατο να συνεχιστεί και θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε».

Δηλώσεις Ασαντ και Τραμπ για την Τουρκία

Στην κατάσταση στην Τουρκία αναφέρθηκε όμως και ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, που σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα» περιέγραψε την απόπειρα του πραξικοπήματος ως «αντανάκλαση της αστάθειας και των διαταραχών μέσα στην Τουρκία», ενώ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το πραξικόπημα για την εισαγωγή της «εξτρεμιστικής του ατζέντας, αυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αυτό είναι επικίνδυνο για την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιος θα είναι είναι ηγέτης, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα. Δεν αναμειγνυόμαστε, δεν κάνουμε το λάθος να πούμε ότι ο Ερντογάν πρέπει να φύγει ή να μείνει. Είναι τουρκικό ζήτημα και οι Τούρκοι πρέπει να αποφασίσουν».

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είπε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε διαλέξεις» (στην Τουρκία) και ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να τακτοποιήσουν πρώτα το δικό τους χάος», πριν προσπαθήσουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των άλλων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «Σαμπάχ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχαμ Αλίεφ, έδωσε την τελική έγκρισή του για την παραχώρηση χώρου όπου σύντομα θα στηθεί η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ