Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Κυβερνησιμότητα» για τις «δύσκολες» αποφάσεις

Eurokinissi

Εισαγωγικά, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έβαλε στόχο «να αφήσουμε πίσω την κρίση και τα μνημόνια», με «ενότητα και σοβαρή ηγεσία», ώστε να κρατηθεί η χώρα ως «φάρος ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας». Στόχοι όλοι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν αναθέρμανση της οικονομίας τους και γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στο σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, με το λαό να πληρώνει και με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι φέρνει τον τέτοιο εκλογικό νόμο για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, καθιστώντας υπόλογο τον ΣΥΡΙΖΑ μπρος στο κεφάλαιο για «ακυβερνησία». Στο ίδιο φόντο υπερασπίστηκε το ισχύον εκλογικό σύστημα, ακριβώς προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου θνησιγενών κυβερνήσεων. Επέμεινε δε ότι με την κυβερνητική πρόταση έρχεται «ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή». Οπως, επίσης, επέμεινε για ενισχυμένη αναλογική, ώστε να εξασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα και «κυβερνητική συνοχή ώστε να υλοποιούνται γρήγορα δύσκολες αποφάσεις».

Στην ίδια λογική, εξασφάλισης ευνοϊκών συνθηκών για τη δραστηριότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έβαλε το ερώτημα «ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα με κυβερνητική αστάθεια», όπως και τι θα γίνει με κυβερνητική αστάθεια σε μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση.

Επέμεινε για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στο όνομα της καταπολέμησης της διαπλοκής, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου των ομογενών και όσων Ελλήνων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Παραπέρα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «ζημιά στην οικονομία», για την «καταστροφική διαπραγμάτευση των 6 πρώτων μηνών διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», για δυσβάσταχτους φόρους που έχουν γονατίσει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, έλλειψη επενδύσεων κ.λπ.

Οπως, επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διχάζει και οξύνει τις αντιθέσεις, αντί να επιδιώκει «συνθέσεις» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προωθηθούν, τελικά, ταχύτερα τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Απευθυνόμενος ουσιαστικά στο κεφάλαιο και στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ως ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι δύναμη υπευθυνότητας και δε θα παίξει το τέτοιο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εταξε, δε, ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο, οπωσδήποτε ενισχυμένης αναλογικής, αλλά και με πρόσθετες αλλαγές, όπως μικρότερες περιφέρειες, συνδυασμό σταυρού και λίστας, ένα «πιο αναλογικό μπόνους», αλλά και ρυθμίσεις για την «πιο δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων. Αποστροφή που αφήνει ανοικτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο για προσπάθεια ανοιχτής παρέμβασης του κράτους στη λειτουργία των κομμάτων στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα και προεξοφλώντας ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα φτιάξει κυβέρνηση, του είπε ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε χτες δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, καθώς η ΝΔ θα φέρει στη Βουλή άλλον, φιλοδοξώντας να υπερψηφιστεί από ευρεία πλειοψηφία, άνω των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.

Παραπέρα, επανέλαβε την πρότασή του στον Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσουν και να πάνε μαζί σε ευρείες αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, κομβικό ζήτημα αυτό στην εξασφάλιση σταθερότητας για το αστικό πολιτικό σύστημα, ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ