Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ενταγμένο στο συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Αμυνας», που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασμένο από το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές και επικίνδυνες πολιτικές για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν ότι η «Μονάδα Μελετών και Κατασκευών» (ΜΟΜΚΑ) που αυτό συστήνει, θα είναι μια εργοληπτική υπηρεσία, η οποία, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, θα λειτουργεί με προσωπικό που θα υπόκειται σε στρατιωτικό νόμο, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών και όχι μόνο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας προωθεί, επίσης, προς «αξιοποίηση» από τους επιχειρηματικούς ομίλους ακίνητα - φιλέτα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο άρθρο 16, μάλιστα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού ταμείου, μέσω του οποίου θα παραχωρηθούν είτε με ενοικίαση είτε με άλλο τρόπο, συγκεκριμένα και μάλιστα με διαδικασίες fast track, ακίνητα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές είχε επιβεβαιώσει ότι ήδη υπάρχει πρόταση για κατασκευή τουριστικής μονάδας 7 αστέρων στις Φλέβες.

ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, επικεντρώνοντας τη διαφωνία τους κυρίως στο άρθρο που ενσωματώθηκε από τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το συνδικαλισμό στο στρατό. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι ψήφισε «παρών».

Δυναμώνει ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου

Αναδεικνύοντας το συνολικότερο αντιλαϊκό πλαίσιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να δράσουν στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ενώ η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα «κάτω από ποιες αποφάσεις έβαλε αβλεπί, χωρίς καμία αντίρρηση, την υπογραφή της». Αχνα δεν βγάζουν γι' αυτό και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Εμείς», ξεκαθάρισε, «έχουμε υποχρέωση να πούμε στον ελληνικό λαό ότι η απόφαση της Συνόδου της Βαρσοβίας μοιάζει με πολεμικό ανακοινωθέν. Και για να είμαι πιο ακριβής, με πολεμική προετοιμασία στο τελευταίο στάδιο. Και οι στρατιωτικοί το κατανοούν μόνο να τις διαβάσουν, μόνο να δουν τη διάταξη που παίρνει το ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις του. Θέλουμε να καλέσουμε το λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να έχει ανοιχτά τα μάτια του, γιατί ο ήχος των τυμπάνων γίνεται και πιο δυνατός».

Παρουσίασε αναλυτικά τις αποφάσεις της Συνόδου, που προβλέπουν την ενίσχυση και μονιμοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη Βαλτική έως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων. Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Μα καλά και στη χρήση πυρηνικών όπλων ούτε μία ένσταση; Και αυτό το δέχεστε, να γίνει κόλαση στην Ευρώπη;».

Κάλεσε τον υπουργό Αμυνας να δώσει εξηγήσεις για το ποιος είναι ο αντίπαλος στις ασκήσεις που γίνονται κάθε βδομάδα με τη συμμετοχή και του ελληνικού στρατού. «Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η συμφωνία όλων σας, το 40% των Ενόπλων Δυνάμεων να εντάσσεται σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, δηλαδή το 40% των Ελληνόπουλων να πάνε να πολεμήσουν όταν χρειαστεί για τους πετρελαιάδες, τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστών;». Γιατί «από το 2009 έως το 2016 για τις στρατιωτικές δαπάνες και ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις έχουν δοθεί 39 δισ. ευρώ, όταν ο λαός πεινάει» κ.ά., χωρίς να πάρει απάντηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί ακόμα και ορισμένες θετικές διατάξεις που έχει, είναι «υπό την αίρεση των ημερών, της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής και των κεντρικών επιλογών» και της σημερινής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη γνωστή λογική της... «αριστερής πτέρυγας» της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζει διαφωνίες γι' αυτά που... ψηφίζει το κόμμα της, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης (ανήκει στους λεγόμενους «53+»), εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ