Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αβεβαιότητα» και «μεταρρυθμίσεις»

Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε Τουρκία και Γαλλία
Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε Τουρκία και Γαλλία
Δεν περνάει απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις των εργοδοτικών ενώσεων σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της επικαιρότητας, των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση». Πέρα από το γεγονός ότι οι βιομήχανοι και οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου δίνουν το στίγμα των μεταρρυθμίσεων που υπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία τους και οριοθετούνται στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι παρεμβάσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία που έχουν συνολικά για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Από αυτήν τη σκοπιά, τους απασχολεί και η «πολιτική σταθερότητα» και η «κοινωνική συνοχή», την οποία συχνά - πυκνά μνημονεύουν ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη. Τι είναι αυτό που βλέπουν; Οτι η οικονομία δυσκολεύεται να πάρει μπροστά μετά από εφτά χρόνια κρίσης, ότι οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην ΕΕ και παγκόσμια, ότι η συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης είναι αβέβαια. Από αυτήν τη σκοπιά, η επιτάχυνση των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και μάλιστα σε ένα περιβάλλον υψηλής ανεργίας, κλιμακούμενης φτώχειας και γενικευμένης ευελιξίας στη αγορά εργασίας. Με δυο λόγια, η «αβεβαιότητα» που διαπιστώνουν είναι αυτή που τους κάνει πιο επιθετικούς, καθιστώντας αναγκαία την απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων.

Οι δάσκαλοι που διδάσκουν

Μέρες που είναι, με τόσο πυκνές διεθνείς εξελίξεις, καλό είναι να καταγράφουμε τα «επιτεύγματα» εκείνων που η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ιεραρχεί ως συμμάχους της, και στο επίπεδο της «ανάπτυξης» και στο επίπεδο της «διεθνούς σταθερότητας». Εχει, για παράδειγμα, μια αξία να σημειώσουμε τι κατόρθωσε η «αριστερή» κυβέρνηση των Ολάντ - Βαλς σε έξι μόλις μέρες:

-- Να επιβάλει νέα, εξάμηνη αυτή τη φορά, παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» - είναι η τέταρτη παράταση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

-- Να επιστρατεύσει - για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες - αντιδραστικό άρθρο του Συντάγματος, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή των αντεργατικών ανατροπών χωρίς έγκριση από τη Βουλή.

-- Να ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ αλλά και Λιβύη, εκφράζοντας θλίψη για στρατιώτες που σκοτώνονται στη διάρκειά τους, «πέφτοντας στο καθήκον», όπως σημείωναν.

Με λίγα λόγια, οι επιδόσεις των δασκάλων της ελληνικής κυβέρνησης είναι παραπάνω από άριστες στις αντιλαϊκές επιδιώξεις, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα σημειώνουμε γιατί σίγουρα είναι κι αυτά θέματα που θα συζητιούνται στα τραπέζια των «συμμαχιών του Νότου», όλων των εναλλακτικών σχημάτων συνεργασιών για την υπεράσπιση των μονοπωλίων.

Η καμπάνα χτυπάει για όλους

Την περασμένη Τρίτη, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα. Ετσι, η Γαλλία θα συμπληρώσει σε λίγο καιρό παραπάνω από ένα χρόνο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στο όνομα της «υπεράσπισης της ασφάλειας» της χώρας από την τρομοκρατία. Την Τετάρτη, ήταν η σειρά της κυβέρνησης της Τουρκίας να πάρει αντίστοιχη απόφαση, καταρχάς για ένα τρίμηνο, στο όνομα επίσης της προστασίας της συνταγματικά κατοχυρωμένης «τάξης» στη χώρα.

Και στις δύο χώρες, τα «έκτακτα» μέτρα θα δυναμώσουν τα εργαλεία που, ούτως ή άλλως, διαθέτει η αστική τάξη για την καταστολή του λαϊκού κινήματος, σηματοδοτούν νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, αλλά και πιο σφοδρές αντιλαϊκές διεργασίες.

Τα επισημαίνουμε αυτά γιατί πολλά αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία εστιάζουν σε ένα μέρος των επικίνδυνων σχεδιασμών, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Τονίζουν, για παράδειγμα, τι γίνεται στην Τουρκία, αλλά η προσοχή τους είναι μειωμένη σε όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Είναι κι αυτό μέρος των προσπαθειών να στοιχιστούν οι λαοί πίσω από ξένα συμφέροντα.

Ηλεκτρονική η αβεβαιότητα

Περισσότερες από 92.000 αιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατατέθηκαν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, για περίπου 20.000 θέσεις σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Για άλλη μια χρονιά, ένας σημαντικός όγκος του εκπαιδευτικού έργου θα γίνει όχι από μόνιμο και επαρκές προσωπικό, αλλά από τους «μόνιμους» αναπληρωτές. Πολλοί από αυτούς τα τελευταία χρόνια είναι με μια βαλίτσα στο χέρι και χρόνο το χρόνο αλωνίζουν όλη την Ελλάδα. Κάνουν τις αιτήσεις και μη γνωρίζοντας αν και πού θα διοριστούν είναι σε μια διαρκή αβεβαιότητα: Αναζήτηση δουλειάς τον Μάη που ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά κι αν την επόμενη τους καλέσουν στην άλλη άκρη της χώρας, νέα μετακίνηση, νέα αναστάτωση για ολόκληρες οικογένειες. Οσο για τους μαθητές; Αυτοί πληρώνουν ακόμα περισσότερο το μάρμαρο της αδιοριστίας, με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, υπεράριθμα τμήματα ή σχολεία που δεν λειτουργούν, για να μην αναφερθούμε στην Ειδική Αγωγή... Ψιλά γράμματα τα παραπάνω για την κυβέρνηση, αφού στην ανακοίνωσή του το υπουργείο βρήκε λόγους να πανηγυρίσει: Η διαδικασία των αιτήσεων έγινε «για πρώτη φορά ηλεκτρονικά» και δόθηκε «χτύπημα στη γραφειοκρατία»! Χαρείτε λοιπόν: Μπορεί εν έτει 2016 δάσκαλοι και καθηγητές να μην υπάρχουν στα σχολεία, αλλά το υπουργείο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή...

Το κατά ΣΕΒ εθνικό καλό

Τις θέσεις του για τα Εργασιακά, που διατύπωσε μια βδομάδα πριν ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επαναδιατύπωσε χτες ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Τίποτα το παράξενο εκτός από το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η περίφημη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» με την κυβέρνηση, από την οποία ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας αποκόμισε την εντύπωση ότι οι εταίροι έβαλαν στην άκρη τα ειδικά ταξικά τους συμφέροντα και όλοι μαζί θα συμβάλουν στο εθνικό καλό. Το οποίο ο ΣΕΒ προσδιόρισε χτες επακριβώς: Να είναι ισχυρές οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών (αφού στην επιχείρηση ελέγχονται καλύτερα οι αντιδράσεις), να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των συμβάσεων, να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία (για να μην κρατούν, λέει ο ΣΕΒ, οι απεργοί όμηρο την κοινωνία) και να διασφαλιστεί «όσο το δυνατόν, πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες», όπως και το δικαίωμα να εργαστούν σε όσους το θέλουν. Εθνικό καλό, λοιπόν σημαίνει: Εργάτες στα τέσσερα και άκρα του τάφου σιωπή στους εργασιακούς χώρους. Δεν είχαμε αμφιβολία για την επιδίωξη του ΣΕΒ, ο Κατρούγκαλος μας μπέρδεψε για λίγο με τους πανηγυρισμούς του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1887 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ, που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι, βραβευμένος - μεταξύ άλλων - δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο «Λένιν». Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958 - 1974.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1940 Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Επειτα από σκληρές μάχες με τους ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Μετώπου Λευκορωσίας του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Νίκος Σολωμός εξορίζεται στον Αη Στράτη.

1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Σαμψών, που εγκατέστησε η χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org