Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12484

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο «κάδρο» των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών η διαχείριση του κρατικού χρέους

ΣΕΛ.  3
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ.  9

Πογκρόμ το επόμενο δίμηνο σε επικουρικές και Εργασιακά

Ενα - ένα συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των νέων ανατροπών που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση - εργοδότες - κουαρτέτο στα Εργασιακά, με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών θα παραδοθεί στα μέσα Σεπτέμβρη και θα αποτελέσει προπομπό για τις αντεργατικές ανατροπές που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ, από τις συντάξεις του Αυγούστου ξεκινάνε οι περικοπές στις επικουρικές, που έχουν αναδρομική ισχύ και αφορούν πάνω από 250.000 σημερινούς δικαιούχους. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με ένταση του αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

ΚΚΕ: Παραπλανά η κυβέρνηση και προσπαθεί να εφησυχάσει τους εργαζόμενους με την «εθνική γραμμή» στα Εργασιακά. Ολοι μαζί, κυβέρνηση, κεφάλαιο, τρόικα, σκάβουν το λάκκο στους εργαζόμενους.


ΣΕΛ.  10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπίζνες με το λύκο

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα, μια σειρά αστικά επιτελεία βγήκαν στη ρούγα, παρουσιάζοντας τη χώρα ως «όαση σταθερότητας» που πρέπει πλέον «να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της δίνονται», «να παίξει τώρα τα χαρτιά της γιατί έχει μετατραπεί κυριολεκτικά στο τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας της Δύσης απέναντι σε μια τεράστια "μαύρη τρύπα" (...) να βρει πώς να πάρει και να δώσει στρατηγικά ανταλλάγματα».

Παρουσιάζουν στο λαό ως «ευκαιρία» την προτροπή για μεγαλύτερη εμπλοκή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην αναζήτηση δηλαδή «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για το λαό, αφού θα κληθεί να πληρώσει ακόμα και με το αίμα του τις διεθνείς και περιφερειακές επιδιώξεις του κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που στο εσωτερικό της χώρας τού τσακίζουν δικαιώματα, τον θέλουν να ζει με ψίχουλα.

Οι τέτοιες παροτρύνσεις και προτροπές των αστικών επιτελείων προς την κυβέρνηση στην πραγματικότητα παραβιάζουν ανοικτές θύρες. Η κατεύθυνση αυτή είναι δεδομένη για την κυβέρνηση και την υπηρετεί σε κάθε ευκαιρία κι από κάθε πόστο, αναλαμβάνοντας ακέραια τη βαριά ευθύνη.

Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου ανέλαβε πλήρη ευθύνη για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, πλοία με τα οποία μια σειρά ιμπεριαλιστικά κράτη κατοχύρωσαν θέση, ρόλο και έλεγχο στο δίαυλο που βλέπει προς Ανατολική Μεσόγειο, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Εσπευσε, δε, να φτιάξει την αγιογραφία της λυκοσυμμαχίας, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα (σ.σ. τάχα το Προσφυγικό) για την περιοχή». Οπως, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε το ΝΑΤΟικό πρόσχημα του ISIS ως «όχημα» για τη μονιμοποίηση και επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αποδέχτηκε τη δράση της λυκοσυμμαχίας στη Λιβύη κ.α.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά που στήνουν αποπροσανατολιστικές για το λαό κοκορομαχίες με την κυβέρνηση σε όποιο θέμα ανακύψει, στο συγκεκριμένο, την αναζήτηση ευρύτερης συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τηρούν γραμμή «εθνικής συνεννόησης», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση πάνω στους στόχους του κεφαλαίου, των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που, σε άλλης μιας μορφής αντιλαϊκή επίθεση, χέρι - χέρι με την επέλασή του ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την συνδυάζουν με την παγίδευση του λαού σε ένα φλεγόμενο φόντο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, με ποτάμια αίματος να χύνονται ήδη για τους αγωγούς του πετρελαίου, άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους διαμετακόμισης.

Ωστόσο, οι μπίζνες με το λύκο που πλασάρουν στο λαό ως τάχα εγγύηση της ασφάλειάς του μόνο τέτοια δεν είναι. Και τα γεγονότα στην Τουρκία έδειξαν ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή βρωμάει μπαρούτι και σημαδεύεται από τις έντονες αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με απρόβλεπτες συνέπειες. Εξ ου και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Απαιτείται ο κάθε λαός να μην εγκλωβίζεται στο ένα ή το άλλο εχθρικό - για τα συμφέροντά του - σενάριο, στις ενδοαστικές αντιθέσεις. Αντίθετα, να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή, μαζική δράση, να προετοιμάζει και να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση, με αποκλειστικό κριτήριο τις δικές του, λαϊκές ανάγκες και στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του.


Copyright 2016 The Associated

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυκνές οι εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων στην περιοχή

Γοργές και πυκνές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ενώ αυξάνονται διαρκώς τα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση του ΑΚΡ αξιοποιώντας την προσπάθεια ανατροπής της.

Σε χτεσινές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκαν αποφάσεις για λήψη έκτακτων μέτρων.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτο «κρυφτό» με τις ΜΚΟ - Εκθετες κυβέρνηση και ΕΕ

ΣΕΛ.  18
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

ΣΕΛ.  16
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Απεργία αύριο για τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο»

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org