ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πογκρόμ στις επικουρικές από Αύγουστο και στα Εργασιακά από Σεπτέμβρη

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο υπουργείο του έδωσε χτες ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνεδρίασης της Βουλής για την παρακολούθηση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνεδρίασης της Βουλής για την παρακολούθηση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Σε δύο δόσεις, με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Αυγούστου και 2 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των νέων περικοπών σε αυτές μετά τον επανυπολογισμό τους, όπως προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος. Η τμηματική περικοπή γίνεται επειδή μέχρι το τέλος του Ιούλη δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης όλων των συντάξεων που καταβάλλονται και ο επανυπολογισμός τους.

Σε αυτούς που θα επιβληθεί η νέα μείωση - η κυβέρνηση υπολογίζει στο 10% των συνταξιούχων - δηλαδή σε πάνω από 250.000 συνταξιούχους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και η παρακράτηση των αναδρομικών, αφού η νέα περικοπή στις επικουρικές αρχίζει από την 1η Ιούνη του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των συνταξιούχων που θα τους επιβληθεί το χαράτσι, καθώς και το ύψος του, θα φανεί με την καταβολή της σύνταξης του Σεπτέμβρη.

Η αναφορά μάλιστα του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου χτες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής περί ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων 9% επί του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και τα εφάπαξ, είναι ένας εύσχημος τρόπος υπενθύμισης ότι οι μέχρι τώρα περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι οι τελευταίες. Πολύ περισσότερο που ο νέος νόμος περιέχει τη θεσμοθέτηση διαρκών περικοπών όλα τα επόμενα χρόνια, που θα αφορούν πρωτίστως τις νέες συντάξεις.

Στα μέσα Σεπτέμβρη το πόρισμα για τα Εργασιακά

Στο μέτωπο των Εργασιακών, χτες, μία μέρα μετά την «κοινή συμφωνία» των κοινωνικών εταίρων, με την οποία χαράσσεται η γραμμή επίθεσης εργοδοτών, κυβέρνησης, δανειστών με τις πλάτες της ΓΣΕΕ ενάντια στα εργατικά συμφέροντα, η Επιτροπή Ειδικών συνέχισε τις συνεδριάσεις της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας αναμένει το Πόρισμα της Επιτροπής στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ, όπως είπε, εκτός από το «εσωτερικό μέτωπο», που η κυβέρνηση δημιούργησε με τους κοινωνικούς εταίρους, επιδιώκει και τη δημιουργία «ευρωπαϊκού μετώπου», σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τους σύρει σε συνθηκολόγηση με τα μέτρα που φέρνει και την πολιτική που τον τσακίζει.

Προφανώς η κυβέρνηση ευελπιστεί σε τέτοιες «συμμαχίες», όπως έκανε και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, μέσω των οποίων δέχτηκαν συντριπτικό χτύπημα τα εναπομείναντα δικαιώματα παλιών και νέων συνταξιούχων. Διότι, τόσο οι θέσεις του κουαρτέτου, όπως έχουν διατυπωθεί με σχετικό του υπόμνημα στην Επιτροπή, όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου απασχόλησης, επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις αυτές είναι «φύσει και θέσει» εχθροί των εργατικών δικαιωμάτων, πατενταρισμένοι σημαιοφόροι των ανατροπών, που προσπαθεί να τους βγάλει λάδι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Καρφώνεται» για τις ομαδικές απολύσεις

Ενδεικτικό, πάντως, για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να «υπερασπίσει» - όπως λέει - τα εργασιακά δικαιώματα, είναι η θέση της για τις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, το θέμα αυτό δεν θα ανοίξει άμεσα στη διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβρη με τους δανειστές, αλλά η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ), που αναμένεται μέσα στον ίδιο μήνα και την οποία όπως έχει δηλώσει θα σεβαστεί.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει προφανώς από το ΕΔ να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και να υπαγορεύσει επί της ουσίας την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης που προβλέπεται με το ισχύουν καθεστώς στη χώρα μας.

Δηλαδή, η κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, στρώνει από τώρα το έδαφος, ώστε οι ανατροπές και στα Εργασιακά να εμφανιστούν είτε ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, είτε ως απόρροια της σύγκλισης με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πετάξει από πάνω τις δικές της ευθύνες και να θολώσει τα νερά για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κεφάλαιο, για το οποίο άλλωστε νομοθετεί, όπως και οι προηγούμενοι.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δίνουμε απάντηση με ένταση του αγώνα για τις ΣΣΕ

Νέες υπογραφές προστίθενται στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων

Σε ανακοίνωση για τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και των υπόλοιπων «κοινωνικών εταίρων», το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ, που έβαλε τα πάντα στο τραπέζι για να τα ζητήσει όλα, και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έτρεξε να συνδράμει! Η στάση αυτή είναι πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα είναι απλήρωτοι, που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, είναι πρόκληση για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που αυξάνονται κάθε μήνα, για τους εργαζόμενους που είδαν τους μισθούς τους να παίρνουν την κάτω βόλτα!».

Το ΠΑΜΕ αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα αντεργατικά αιτήματα που έβαλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην πρόσφατη συνέντευξή του και προσθέτει: «Για όλα αυτά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά δεν έβγαλε κουβέντα, αλλά στα πλαίσια της "εθνικής" γραμμής έτρεξε να συμφωνήσει με τους βιομήχανους αρκεί "να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις"! Και καλούν την κυβέρνηση να γίνει αρωγός ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.

Καμιά αποδοχή δεν πρέπει να υπάρξει των αντεργατικών νόμων που κατάργησαν Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, κατακρεούργησαν μισθούς και μεροκάματα. Το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος των εργαζομένων. Η συνολική αλλά και πρόσφατη πείρα δείχνει πως όλοι οι νόμοι, αλλά και τα πρόσφατα μνημόνια που τσακίζουν τις ζωές χιλιάδων εργατικών - λαϊκών οικογενειών, είναι οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτά θα τρέξει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Σε αυτό το στημένο παιχνίδι των κοινωνικών διαλόγων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά κάνει πλάτη, αλλά βάζει και την υπογραφή της φαρδιά - πλατιά.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά, αγωνιστικά! Οχι μόνο να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς που επιχειρούνται για να προετοιμάσουν τα νέα μέτρα, αλλά να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εδώ και τώρα είναι ανάγκη να μπει μπροστά το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών».

Αυξάνονται οι υπογραφές

Στο μεταξύ, νέες υπογραφές προστίθενται καθημερινά στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση του αγώνα στο μέτωπο των Συμβάσεων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσθεσαν την υπογραφή τους είναι: Σωματείο Εργαζομένων εταιρείας «Mellon», Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου, Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών ν. Μαγνησίας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών ν. Πειραιά, Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση παραπλανά με την «εθνική γραμμή»

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με τα Εργασιακά και τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Για ακόμη μία φόρα παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που μιλούσε για προστασία των συντάξεων, τη στιγμή που δρομολογούσε το τσάκισμά τους, τώρα βρήκε καινούργιο παραμύθι: Τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω της κοινής δήλωσης των οργανώσεων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που παρουσιάζεται ως "εθνική γραμμή".

Στην πραγματικότητα, η δήλωση αυτή έχει ως στόχο την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό των εργαζομένων, τη στιγμή που όλοι μαζί κυβέρνηση, κεφάλαιο, τρόικα τούς σκάβουν το λάκκο. Οχι μόνο δεν οδηγεί σε κατάργηση κάποιου απ' τους αντεργατικούς νόμους, που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, αλλά ανοίγει και το δρόμο για νέες ανατροπές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οσο για την προσπάθεια του υπουργού να εμφανιστεί μόνο το ΔΝΤ σαν ο "κακός" της υπόθεσης, αυτή έχει ως στόχο να εξωραΐσει και να κρύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, που κινούνται στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση».

Συσκέψεις για τις Συμβάσεις
  • Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και την Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, σήμερα στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.
  • Από την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής, σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος), στις 7 μ.μ.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, την Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, την Τρίτη 26/7, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 27/7 στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org