Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πογκρόμ στις επικουρικές από Αύγουστο και στα Εργασιακά από Σεπτέμβρη

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο υπουργείο του έδωσε χτες ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνεδρίασης της Βουλής για την παρακολούθηση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνεδρίασης της Βουλής για την παρακολούθηση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Σε δύο δόσεις, με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Αυγούστου και 2 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των νέων περικοπών σε αυτές μετά τον επανυπολογισμό τους, όπως προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος. Η τμηματική περικοπή γίνεται επειδή μέχρι το τέλος του Ιούλη δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης όλων των συντάξεων που καταβάλλονται και ο επανυπολογισμός τους.

Σε αυτούς που θα επιβληθεί η νέα μείωση - η κυβέρνηση υπολογίζει στο 10% των συνταξιούχων - δηλαδή σε πάνω από 250.000 συνταξιούχους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και η παρακράτηση των αναδρομικών, αφού η νέα περικοπή στις επικουρικές αρχίζει από την 1η Ιούνη του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των συνταξιούχων που θα τους επιβληθεί το χαράτσι, καθώς και το ύψος του, θα φανεί με την καταβολή της σύνταξης του Σεπτέμβρη.

Η αναφορά μάλιστα του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου χτες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής περί ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων 9% επί του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και τα εφάπαξ, είναι ένας εύσχημος τρόπος υπενθύμισης ότι οι μέχρι τώρα περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι οι τελευταίες. Πολύ περισσότερο που ο νέος νόμος περιέχει τη θεσμοθέτηση διαρκών περικοπών όλα τα επόμενα χρόνια, που θα αφορούν πρωτίστως τις νέες συντάξεις.

Στα μέσα Σεπτέμβρη το πόρισμα για τα Εργασιακά

Στο μέτωπο των Εργασιακών, χτες, μία μέρα μετά την «κοινή συμφωνία» των κοινωνικών εταίρων, με την οποία χαράσσεται η γραμμή επίθεσης εργοδοτών, κυβέρνησης, δανειστών με τις πλάτες της ΓΣΕΕ ενάντια στα εργατικά συμφέροντα, η Επιτροπή Ειδικών συνέχισε τις συνεδριάσεις της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας αναμένει το Πόρισμα της Επιτροπής στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ, όπως είπε, εκτός από το «εσωτερικό μέτωπο», που η κυβέρνηση δημιούργησε με τους κοινωνικούς εταίρους, επιδιώκει και τη δημιουργία «ευρωπαϊκού μετώπου», σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τους σύρει σε συνθηκολόγηση με τα μέτρα που φέρνει και την πολιτική που τον τσακίζει.

Προφανώς η κυβέρνηση ευελπιστεί σε τέτοιες «συμμαχίες», όπως έκανε και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, μέσω των οποίων δέχτηκαν συντριπτικό χτύπημα τα εναπομείναντα δικαιώματα παλιών και νέων συνταξιούχων. Διότι, τόσο οι θέσεις του κουαρτέτου, όπως έχουν διατυπωθεί με σχετικό του υπόμνημα στην Επιτροπή, όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου απασχόλησης, επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις αυτές είναι «φύσει και θέσει» εχθροί των εργατικών δικαιωμάτων, πατενταρισμένοι σημαιοφόροι των ανατροπών, που προσπαθεί να τους βγάλει λάδι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Καρφώνεται» για τις ομαδικές απολύσεις

Ενδεικτικό, πάντως, για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να «υπερασπίσει» - όπως λέει - τα εργασιακά δικαιώματα, είναι η θέση της για τις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, το θέμα αυτό δεν θα ανοίξει άμεσα στη διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβρη με τους δανειστές, αλλά η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ), που αναμένεται μέσα στον ίδιο μήνα και την οποία όπως έχει δηλώσει θα σεβαστεί.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει προφανώς από το ΕΔ να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και να υπαγορεύσει επί της ουσίας την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης που προβλέπεται με το ισχύουν καθεστώς στη χώρα μας.

Δηλαδή, η κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, στρώνει από τώρα το έδαφος, ώστε οι ανατροπές και στα Εργασιακά να εμφανιστούν είτε ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, είτε ως απόρροια της σύγκλισης με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πετάξει από πάνω τις δικές της ευθύνες και να θολώσει τα νερά για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κεφάλαιο, για το οποίο άλλωστε νομοθετεί, όπως και οι προηγούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ